Saadaanko Putin tuomiolle sotarikoksista? Asiantuntija MTV:lle: Vaikeaa, mutta ei mahdotonta

12:50imgHaagin kansainvälisessä rikostuomioistuimessa voidaan tutkia Venäjän tekemiä rikoksia ihmisyyttä vastaan ja sotarikoksia, mutta Venäjän tekemää hyökkäysrikosta ei. 
Julkaistu 13.10.2022 16:24
Toimittajan kuva

Petri Tyynmaa

petri.tyynmaa@mtv.fi

Toimittajan kuva

Lala Ylitalo

lala.ylitalo@mtv.fi

Haagissa ja EU:n oikeusministerikokouksessa selvitetään tänään mahdollisuutta sotarikostutkintaan Venäjää vastaan. Monet valtiot ja poliittiset johtajat ovat sanoneet pitävänsä Venäjän johtoa sotarikollisina Ukrainan sodan tapahtumien vuoksi.

Haagin kansainvälisessä rikostuomioistuimessa voidaan tutkia Venäjän tekemiä rikoksia ihmisyyttä vastaan ja sotarikoksia, mutta Venäjän tekemää hyökkäysrikosta ei. 

Hyökkäysrikosta ei voida saattaa kansainväliseen rikostuomioistuimeen, kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori Martti Koskenniemi sanoo MTV Uutisten haastattelussa.

– Sitä muutosta rikostuomioistuimen perussääntöön, jossa hyökkäysteko sinne sisällytettiin, ei ole hyväksytty kummassakaan maassa asianmukaisesti.

EU:n oikeusministerit Luxemburgissa korostavat tutkintaa ja pakotteita.

– Useissa EU-maissa on käynnissä kansallisia rikostutkintoja ja sotaa paenneilta kerätään todistusaineistoa sotarikoksista ja muista kansainvälisistä rikoksista. Seuraavana askeleena tulemme EU:ssa varmistamaan että pakotteiden kiertäminen on kaikissa EU-maissa tehokkaasti kriminalisoitu, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.)

Kansalliset tuomioistuimet tärkeimpiä

On esitetty ajatus siitä, että perustettaisiin eritystuomioistuin tutkimaan Venäjän tekemää hyökkäystekoa, mutta ei kannata tuijottaa kansainvälistä rikostuomioistuinta yksinään ja kansalliset tuomioistuimet ovat tärkeimpiä, Koskenniemi sanoo.

– Kaikissa Euroopan maissa rikoslakiin on otettu säännökset niin sanotuista universaalirikoksista, ja näihin sisältyy nämä sotarikokset ja rikokset ihmisyyttä vastaan.

– Sellaiset venäläiset henkilöt ihan sotilaasta Putiniin saakka, jotka ovat syyllistyneet tai joita syytetään sotarikoksista tai rikoksesta ihmisyyttä vastaan, niin nämä voidaan ottaa kiinni heidän liikkuessa käytännössä missä tahansa Euroopan maissa ja käsitellä syyte niissä.

Koskenniemen mukaan tämä on realistisin tie, jolla voidaan ajatella venäläisten sotilaiden, sotilasjohdon sekä kaikkein korkeimman sotilasjohdon aikanaan joutuvan edesvastuuseen.

Vaikeaa, mutta ei mahdotonta

Poliittisen johdon vastuu on Koskeniemen mukaan paljon vaikeampi kysymys.

– Voidaan tietenkin ajatella, että Putinkin lähtee sieltä Kremlistä ja astuu jalallaan sellaiseen eurooppalaiseen valtioon jossa nämä universaalirikokset on, ja joutuu syytetyksi niistä.

Koskenniemen mukaan on mahdollista, että kansainväliseen rikostuomioistuimeen näitä henkilöitä saadaan, mutta tuskin Putinia tai muuta poliittista johtoa.

– Syy ja seuraussuhteen aikaansaaminen, joka täytyy osoittaa todeksi silloin kun syytetään sotarikoksista tai rikoksista ihmisyyttä vastaan, niin aikaansaaminen aina poliittiseen johtoon saakka on tavattoman vaikeaa.

– Pitäisi voida osoittaa, että Putin tai hänen kumppaninsa ovat tehneet jonkin päätöksen jossakin, ja että se päätös on johtanut nimenomaisesti johonkin toimenpiteeseen siellä taistelukentällä, jossa on tehty sotarikoksia tai ihmisyyttä vastaan kohdistuvia rikoksia.

Koskenniemi pitää tätä vaikeana, mutta ei mahdottomana.

Koko haastattelun voit katsoa jutun alussa olevalta videolta.

Tuoreimmat aiheesta

Vladimir Putin