Mitä vanhempien somessa jakamista lasten kuvista tulisi ajatella? SVT Nyheterin mukaan viisivuotiaasta lapsesta löytyy keskimäärin 1500 kuvaa netistä. Luku on valtava ja saa pohtimaan lasten yksityisyyttä. Onko lasten kuvien jakaminen esimerkiksi sopivaa ilman lupaa?
Aikaisemmin keväällä näyttelijä Gwyneth Paltrow jakoi kuvan tyttärestään ja itsestään. Kuva herätti paljon ihastusta näyttelijän noin kuuden miljoonan seuraajan keskuudessa. Tapaus nousi kuitenkin otsikoihin, kun näyttelijän tytär Apple Martin sanoi äidilleen "Äiti, olemme puhuneet tästä, et saa julkaista mitään ilman lupaani".
Lue myös: Järjestö varoittaa: Älä käytä näitä hashtageja Instagramin lapsikuvissa – ovat vaaraksi lapsellesi!
Lapset, jotka ovat jo hieman isompia, voivatkin ilmaista mielipiteensä kuvien julkaisuun, mutta pienempien lasten kuvien jakamisessa vanhemmat valitsevat lasten puolesta.
Kahden somessa aktiivisen äidin mielipide
Svt Nyheter kysyi ruotsalaiselta podcast-toimittajalta, ohjelmajuontajalta ja kahden lapsen äidiltä, Anna Björklundilta, hänen suhteestaan lasten kuvien jakamiseen.
– Koska olen lasten kanssa niin paljon, jaan heistä myös kuvia, Björklund kertoo.
Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.
Anna Björklund on nyt 28-vuotias ja pyörinyt internetissä siitä lähtien, kun täytti 10 vuotta.
– Loppujen lopuksi some ei ole niin kovin erilainen kuin oikea elämä. Ihmiset käyttäytyvät julkisissa tiloissa hyvin. Lapseni eivät ole julkisissa tiloissa alasti ja siksi lasteni alastonkuvia ei löydy internetistä. Sama sääntö somessakin.
Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.
Anna Sahlin on Björklundin tapaan aktiivinen somessa, mutta lasten kuvien jakoon hänellä a on toisenlainen mielipide. Sahlin on ruotsalainen some-koomikko. Hän ei julkaise lapsestaan kuvia, joissa lapsen kasvot näkyisivät. Hänellä on Instagramissa 24 tuhatta seuraajaa, mutta hänen vauvansa kasvoja kuvissa ei näy, vaan hän on peittänyt ne erilaisin eläinhahmoin tai eläinhymiöin.
Vanhemmat jakavat nykyisin niin paljon kuvia lapsistaan sosiaalisessa mediassa, että ilmiölle on syntynyt oma nimi: sharenting, joka yhdistää sanat share, jakaa, ja parenting, vanhemmuus
– Tärkein syyni lapseni kasvojen peittämiseen on se, etten voi kysyä asiasta lapseltani. Hän ei voi vielä ymmärtää kuvan laittamisen seurauksia.
Sahlin sanoo olevansa huolissaan siitä, millaisille väärille teille lasten kuvat voisivat internetissä joutua.
– En usko, että joku pedofiilirinki istuu ja odottaa ruudun takana lasteni kuvia, vaan enemmänkin olen huolissani epäluotettavista mainostajista tai markkinoinnista. Eläinnaamoilla lapseni kuvat eivät ole muiden käytettävissä, Sahlin jatkaa.
Sahlinin lapsi pandahymiön kerra:
Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.
Mitä sanoo asiantuntija?
Somekuvien jakamisessa on lopulta kyse kahdenlaisten arvojen ja oikeuksien yhteentörmäyksestä.
Oikeustieteen professori Stacey Steinberg on sanonut, että lasten kuvien jakaminen on vanhempien sananvapauden ja lasten yksityisyyden välinen ristiriita. Ristitiriita on kuitenkin ollut olemassa jo aiemmin, esimerkiksi elämänkerroissa. 1990-luvun kirjailijoiden lapset esimerkiksi ovat joutuneet kärsimään avoimuudesta.
2000-luvulla somen tarinankertojina toimivat kaikki ihmiset, joten ristiriita lasten kuvien ja tarinoiden jakamiseen on kaikkien silmillä. Selkeitä vastauksia kuvien jakamisen oikeutukselle tai sen sopivuudelle on vaikeaa löytää.
Anna Sahlin ja Anna Björklund sanovat olevansa parempia netin etiketissä kuin vanhemmat sukupolvet. On todennäköisempää, että isoäiti jakaa epähuomiossa lapsesta "viattoman nakukuvan" kaikkien nähtäville kuin 1990-luvulla syntynyt vanhempi. Sahlin ja Björklund sanovat myös, että he kokevat somen tuovan hyviä asioita vanhemmuuteen, esimerkiksi vanhemmuuskeskusteluiden ja vanhemmuuden haasteiden jakamisen kautta.
Lue myös: Supermalli lyttäsi sukupuolivähemmistöjä somessa - yritti pelastaa tilanteen ja valehteli olevansa itsekin transsukupuolinen
Lue kaikki lifestyle-aiheiset jutut!
***
Mitkä ovat lapsen oikeudet digitaalisessa mediassa?
9:06