Sähköpyöräily ei pidä kuntoa yllä perinteisen pyöräilyn tavoin.
Sähköpyörien yleistyminen on tuonut pyöräilyn entistä useampien ulottuville, mutta verrattuna perinteiseen pyöräilyyn, sähköpyörällä ei päästä samoihin liikuntamääriin. Sähköpyörät kuitenkin mahdollistavat säännöllisen liikunnan esimerkiksi pitkäaikaissairaille ja iäkkäille, jotka eivät muuten nousisi pyörän satulaan.
Tiedot käyvät ilmi saksalaistutkimuksesta, jossa 1 250 sähköpyöräilijää ja 630 perinteistä polkupyörää käyttävää seurattiin neljän viikon ajan. Osallistujien liikkumista mitattiin aktiivisuusrannekkeilla.
Liikuntasuositusten mukaisen 150 minuuttia viikossa kohtalaisen raskasta liikuntaa saavutti 35 prosenttia pyöräilijöistä, mutta vain 22 prosenttia sähköpyöräilijöistä, tulokset osoittivat. Sähköpyöräilijät myös pyöräilivät harvemmin, lyhempiä matkoja ja kevyemmällä sykkeellä kuin perinteiset pyöräilijät.
Lue myös: Joka toinen suomalainen taittaisi työmatkansa sähköpyörällä 20 minuutissa – pyöräfirman pomo vertaa autoilua lihansyöntiin
Tämä voi selittää eroja
Sähköpyörää suosivat olivat keskimäärin vanhempia ja lihavampia, ja heillä oli todennäköisemmin terveysongelmia kuin perinteistä polkupyörää käyttävillä. Tutkijoiden mukaan tämä myös todennäköisesti selittää eroja muihin pyöräilijöihin.
Moni sähköpyörän hankkinut kertoi tehneensä niin, koska he halusivat liikkua enemmän, mutta tehdä pyöräilystä kevyempää. Sähköpyörät voivatkin lisätä muun muassa iäkkäiden ja terveysongelmista kärsivien fyysistä aktiivisuutta, vaikka liikuntasuositusten taso jäisi saavuttamatta.
Suomalaissuosituksissa reipasta liikkumista suositellaan tehtäväksi 2 tuntia 30 minuuttia viikossa. Raskaampaa liikuntaa riittää noin 1 tunti 15 minuuttia viikossa. Liikunnan hyötyjä saa kuitenkin myös kevyestä liikunnasta sekä hyvin lyhyissä, muutaman minuutin pätkissä. Lisäksi lihaskuntoa olisi hyvä harjoittaa vähintään kaksi kertaa viikossa.
Tutkimus julkaistiin BMJ Open Sport & Exercise Medicine -lehdessä.
Lue myös: Tuore raportti kertoo karuja tuloksia suomalaisten liikkumisesta – "Sellainen pieni huoli ja murhe siellä on"
Lue myös: Hyviä uutisia puolelle miljoonalle suomalaiselle: Pyöräily voi pidentää diabeetikon elämää – pieni määrä viikossa riittää
Katso myös: Mitkä ovat hyvän pyöräilykypärän kriteerit?
2:18Mikä on hyvän pyöräilykypärän kriteeri? Kävimme Liikenneturvan asiantuntijan kanssa kypäräkaupoilla testaamassa erilaisia malleja.
Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.