Cambridgen yliopiston tutkijat selvittivät, millaisia terveydellisiä vaikutuksia jo hyvin pienelläkin määrällä liikuntaa on.
Jos sinusta tuntuu, ettet saa sovitettua täysmittaista liikuntahetkeä kiireiseen arkeesi, tämä tuore tutkimus saattaa valaa tulevaisuuteesi kuitenkin toivoa.
British Journal of Sports Medicinessä julkaistun tutkimuksen mukaan vain 11 minuuttia kohtalaisen tai voimakkaan intensiteetin aerobinen aktiivisus päivittäin voi vähentää riskiäsi sekä syöpään tai sydän- ja verisuonitauteihin sairastumiseen että ennenaikaiseen kuolemaan, kirjoittaa New York Post.
Tutkimuksen tekijät vahvistivat käytännössä Maailman terveysjärjestön kannan, että vain vähän fyysistä toimintaa päivittäin on parempi kuin olla tekemättä mitään – vaikkei sillä yltäisikään ihan suositellun liikunnan kokonaismäärään.
– Yksi kymmenestä ennenaikaisesta kuolemasta olisi voitu estää, jos kaikki saavuttaisivat edes vain puolet suositellusta fyysisen aktiivisuuden tasosta, tutkijat kertovat.
Lue myös: Asiantuntijoiden vinkit halpaan ja tehokkaaseen treeniin: "Se ykköshomma"
Suositusten mukaan liikkuvilla huomattavasti pienempi riski kuolla ennenaikaisesti
Cambridgen yliopiston tutkijat keräsivät aineistoa 196 tutkimuksesta, joihin oli osallistunut 10 vuoden aikana yli 30 miljoonaa aikuista.
Tutkijat halusivat nähdä, miten päivittäinen liikunnan määrä vaikuttaa riskiin ennenaikaiseen kuolmaan ja kroonisiin sairauksiin.
Henkilöt, jotka olivat liikkuneet viikottain vähintään 150 minuuttia, eli 22 minuuttia päivässä, mitä Ison-Britannian terveysviranomaiset suosittelevat, olivat tutkimuksen pääkohderyhmä.
Aerobiseksi aktiviteetiksi lasketaan esimerkiksi reipas kävely, juokseminen, tenniksen pelaaminen, pyöräily sekä tanssiminen. Intensiivisyyden tasoa pystyy tarkkailemaan sydämen sykkeestä sekä siitä, kuinka raskaasti hengität.
Kohtalaisen voimakkaasti liikkuessasi pystyt puhumaan, muttet esimerkiksi laulamaan ja voimakkaalla intensiteetillä liikkuessasi et pystyisi keskustelemaan.
Kaksi kolmesta henkilöstä liikkui työhön liittyvän aktiivisuuden lisäksi viikottain alle 150 minuuttia kohtalaisen voimakkaasti ja harvempi kuin yksi kymmenestä osallistujasta kertoi liikkuvansa viikossa enemmän kuin 300 minuuttia.
Tulosten perusteella heillä, ketkä liikkuivat suositusten mukaan kohtalaisen voimakkaasti tai voimakkaasti viikottain, oli 29 prosenttia pienempi riski kuolla sydän- ja verisuonitautiin ja 15 prosenttia pienempi riski kuolla syöpään verrattuna heihin, jotka eivät liikkuneet lainkaan. Suositusten mukaan liikkujat myös sairastuivat 27 prosenttia epätodennäköisemmin sydän- ja verisuonitautiin ja 12 prosenttia epätodennäköisemmin syöpään.
Lue myös: Fysioterapeutti kertoo yllättävän syyllisen selkäkipuihin: "Pahentavat kiputiloja ja pitkittävät niitä"
11 minuuttia liikuntaa päivässä vähensi riskejä näin paljon
Seuraavaksi tutkijat tarkastelivat henkilöitä, jotka olivat liikkuneet noin puolet vähemmän kuin suositusmäärän.
Heillä, ketkä liikkuivat viikottain 75 minuutin edestä kohtalaisella voimakkuudella, eli noin 11 minuuttia päivässä, oli 23 prosenttia pienempi riski kuolla ennenaikaisesti. Tämä liikuntamäärä vähensi myös riskiä sairastua sydän- ja verisuonitautiin 17 prosentilla sekä riskiä sairastua syöpään 7 prosentilla.
Cambridgen yliopiston professori James Woodcock kommentoi tutkimuksen tiedotteessa, että tutkimuksen tärkein löydös oli se, että sykettä nostattavasta kävelystä tai pyöräilystä on huomattavia etuja sydänterveydelle ja syöpäriskin vähenemiselle, vaikka sitä kertyisikin päivässä vain 10 minuuttia.
– Jos 150 minuuttia kohtalaisella voimakkuudella suoritettua aktivitettia viikottain kuulostaa sinusta hieman pelottavalta, löydöksemme pitäisi olla sinulle hyvä uutinen, Cambridgen yliopiston Epidemiologian yksikön johtaja Søren Brage kommentoi.
Tutkijoiden mukaan 75 minuuttia liikuntaa viikossa on myös hyvä aloituspiste. Jos se liikuntamäärä tuntuu mahdolliselta, liikuntaa voi asteittain lisätä kohti suosituksia.
Tarvittavan liikuntamäärän voi saada täyteen jo pelkästään hyötyliikunnasta, kun siirtyykin esimerkiksi töihin tai kouluun jonkun kulkuvälineen sijaan kävellen tai pyöräillen.
Lue myös: Puuduttaako istuminen? Nämä kaksi peppua vahvistavaa liikettä herättävät horroksesta
Lue myös: Kävele puoli tuntia päivässä ja laihdu – voiko väite pitää paikkansa? Testasimme: "Uskomatonta, kuinka noinkin yksinkertainen asia voi olla niin haastava toteuttaa"
Katso myös: Ryömi lattialla ja kieri sohvalla – tankotanssija Oona Kivelän taukojumppa ei sovi pönöttäjille
6:06