Saako uimaan mennä shortseilla? Uimahallien säännöt selitettynä: "Ei suinkaan ole keksitty tyhjästä"

Uimaopettaja: Tämä on ensimmäinen asia, joka sinun pitää opettaa lapsellesi uimaan mennessä 2:03
KATSO MYÖS: Uimaopettaja kertoo, mikä on ensimmäinen asia, joka lapselle pitäisi opettaa uimaan mentäessä.

Miten uimahallissa tulee käyttäytyä? SUH muistuttaa, mistä uimahallien erilaiset säännöt kumpuavat.

Uimahallien käyttäytymis- ja järjestyssäännöt aiheuttavat välillä vilkastakin väittelyä. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) selventää tiedotteessaan uimahallimyyttejä ja muistuttaa uimahallirauhasta.

"Laatuvaatimuksia ei ole keksitty tyhjästä"

Uimahallissa kävijöitä voi ärsyttää, jos kanssauimari käy vastoin yleisiä sääntöä suihkussa tai saunassa uima-asu yllään tai ei peseydy lainkaan ennen altaaseen menoa. Toinen taas saattaa ihmetellä, miksi suihkussa sitten ei voisi käydä uikkarit päällä. 

– Allasvedelle on Suomessa asetettu hyvin tiukat laatuvaatimukset, joiden lähtökohtana on asiakkaiden ja henkilökunnan terveyden suojelu. Laatuvaatimuksia ei suinkaan ole keksitty tyhjästä, vaan ne perustuvat useiden vuosikymmenten kokemuksiin. Enää ei ole paluuta aikoihin, jolloin uimahallin allashuoneessa kloorin haju oli sanoinkuvaamaton, uimahallikäynnin jälkeen silmät olivat punaiset ja kirvelevät ja iho haisi vahvasti kloorilta vielä kotonakin, selittää SUH:n tekninen asiantuntija Ilpo Johansson tiedotteessa.

Miksi klooria tarvitaan?

Nykyään on tiedossa, että erilaiset kloorin yhdisteet ovat terveydelle haitallisia. Klooria kuitenkin tarvitaan allasvedessä, jossa sen tehtävä on allasveden desinfiointi, ja kaikissa uimahalleissa käytetään klooria. Kloori reagoi kuitenkin herkästi allasvedessä olevan lian kanssa, jolloin se tuottaa terveydelle haitallisia kloorin yhdisteitä.

Tiesitkö? Kloorin haju voi tuoda mielleyhtymän puhtaudesta, mutta tosiasiassa, jos vesi on likaista, syntyy paljon sidottua klooria. Tämä aiheuttaa voimakkaan kloorin hajun.

– Nykyisissä laatuvaatimuksissa keskeisenä ideana onkin varmistaa kloorin desinfiointikyky mahdollisimman pienellä kloorin pitoisuudella. Tämä onnistuu, jos uimarit tuovat allasveteen mahdollisimman vähän likaa ja bakteereita, sanoo Johansson.

Altaaseen ei esimerkiksi sovi pissata, sillä virtsa sisältää runsaasti aineita, jotka reagoivat kloorin kanssa muodostaen näitä terveydelle haitallisia yhdisteitä.

Miksi hiukset ja kasvot pitää pestä ennen uima-altaaseen menoa? Miksei uimahallin saunaan saa mennä uima-asu päällä?

Suihkussa tulee käydä ja hiukset ja kasvot pestä, vaikka ei aikoisikaan sukeltaa. Meikki, hiustenhoitotuotteet sekä kaikki kasvoista ja hiuksista irtoava rasva ja lika kuormittavat allasvettä, joka puolestaan kasvattaa kloorin syötön tarvetta sekä haitallisten kloorin yhdisteiden määrää. Uimarin päästä irtoaa myös hiuksia, jotka haittaavat vedenpuhdistusjärjestelmän toimintaa. Jos hiuksia ei halua pestä, pitää käyttää uimalakkia tai -myssyä.

Uimahalliin uimashortseilla?

Moni pohtii, saako uimahalliin mennä uimashortseilla. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry:n tekninen asiantuntija Ilpo Johansson kertoo MTV Uutisille, että valtaosassa Suomen uimahalleja uimahallikäyttöön soveltuvat uimashortsit on sallittu. Myös uimahalliin soveltuvat burkinit sallitaan.

– Tavallisilla shortseilla ei uimahalliin kannata yrittää, Johansson sanoo.

Esimerkiksi urheilushortseilla uimaan ei voi mennä.

Miksi uimahalliin ei saisi mennä uimashortseilla?

Johanssonin mukaan uimashortsien sallimisen positiivinen puoli on havaintojen mukaan nuorten aktiivisempi käynti uimahalleissa.

– Niissä uimahalleissa, joissa minkäänlaisia shortseja ei sallita voi perusteena olla esimerkiksi, etteivät uinninvalvojat voi tarkkailla kaikkien shortsien soveltuvuutta ja puhtautta. Oleellistahan on, että oli uima-asu mikä tahansa, tulee sen olla puhdas. Siitä ei saa irrota allasveteen mitään aineita ja jos on taskut, tulee taskujen olla tyhjennetty nenäliinoista ynnä muusta materiaalista, joka voi päätyä allasveteen.

Uima-asurajoitukset ovat höllentyneet vuosien mittaan. SUHin Uimahallibarometri 2020:n mukaan uimahalleista 65–85 prosenttia salli uimashortsit hieman mallista riippuen, kun vuonna 2016 luku oli 36–62. Sallituimpia ovat edelleen lyhyemmät, taskuttomat mallit. Oman uimahallin suhtautuminen kannattaakin tarkistaa kyseisestä uimahallista.

Uimahallibarometriin vastasi 96 uimahallien edustajaa vuonna 2020.

Kun uimari pesee itsensä huolellisesti, allasveteen päätyy mahdollisimman vähän likaa. Tähän liittyy myös sääntö ilman uima-asua saunomiseen, sillä hiki ja lauteilla oleva liki kulkeutuisvat muutoin uima-asun mukana altaaseen.

Koska Suomessa on eri kokoisia, eri ikäisiä ja eri käyttöasteen omaavia uimahalleja, SUH muistuttaa, että altaiden puhdistusjärjestelmien tehokkuudessakin on eroja – huomattaviakin. Peseytymis- ja saunomisohjeistukset on luotu, jotta terveydensuojelun vaatimukset täytettäisiin kaikissa uimahalleissa ja kylpylöissä.

– Allasveden laatuvaatimukset ja allastilan hyvä ilmanlaatu tulee toteutua myös ruuhka-aikoina, huomauttaa Johansson.

Asiantuntija muistuttaa, että kun uimarit, tekninen huolto ja siivoussektori huolehtivat osaltaan puhtaudesta, kloorin yhdisteiden pitoisuus rajoittuu hyvinkin alhaiselle tasolle.

Mikä on käyttöoikeusmerkki?

Tietyt käyttäjäryhmät voivat terveydellisistä syistä pitää uima-asua yllään myös suihkussa ja saunassa. Tästä oikeudesta tunnuksena on käyttöoikeusmerkki.

Kenellä on oikeus käyttöoikeusmerkkiin? SUH kertoo tiedotteessaan myyneensä pitkään käyttöoikeusmerkkiä esimerkiksi henkilöille, joilla on syöpäsairaus, avanne tai kesken oleva sukupuolenkorjausprosessi. Liiton tietoon ei ole tullut merkin aiheetonta käyttöä. 

Vie huolenaiheesi henkilökunnalle

Jos muiden uimahallissa kävijöiden toiminnasta ilmenee huomautettavaa, vie asia uimahallin henkilökunnalle, joiden vastuulla noudatettavat säännöt ovat.

Älä ala huomautella muille kävijöille itse äläkä haasta riitaa. SUH muistuttaa, että etenkin lapsille riitelyn kohteeksi joutuminen voi olla kurja kokemus, ja liitto kannustaa kaikkia pitämään kiinni uimahallirauhasta.

Katso myös: Uskaltaisitko astua tähän uima-altaaseen?

Lähde: SUH

Lue myös:

    Uusimmat