Omalla vyöllä saa juosta, mutta sen hygieniasta täytyy muistaa huolehtia.
Vesijuoksu on monien uimahallikävijöiden vakioharrastus. Vaikka halleissa on tarjolla välineistöä, myös oman vesijuoksuvyön saa tuoda.
– Meilläkin Tampereen halleista löytyy vöitä lainattavaksi, mutta hygieniasyistä monet haluavat tuoda oman ja se on täysin ymmärrettävää, johtava liikunnanohjaaja Tommi Liimatta Tampereelta sanoo.
Vyön tulisi kuitenkin olla puhdas ja uimahallikäyttöön pyhitetty. Jos sillä on juostu kesällä järvessä, se täytyisi pestä hyvin ennen vierailua altaalla.
– Siinä mielessä vyön käyttö järvessä haittaa, että järvestä tulee epäpuhtauksia, jopa norovirusta, joka voi imeytyä vyöhön. Suosittelemmekin, että se pestään ennen kuin tullaan uimahalliin. Toki on aika vaikea valvoa, onko vyö oikeasti pesty, mutta näin toivomme.
Lue myös: Kuopiossa miehetkin tankotanssivat altaassa – Heli kertoo uutuuslajista: "Aluksihan se vaikutti vain hyvältä vitsiltä"
Omia tossujakin saa käyttää
Myös omia tossuja tai sandaaleja saa ehdottomasti käyttää mennessään altaalle.
– Itse olen aina käyttänyt tossuja ja suosittelen myös asiakkaille puhtaiden tossujen käyttöä. Ei siis sellaisia, joilla on oltu rantahiekalla ja sitten tullaan allastiloihin. Sandaalitkin käyvät, niissäkin puhtaus on tärkeää.
Jos on liikkeellä lapsen kanssa, myös omia leluja saa tuoda mukaan, kunhan ne ovat puhtaita ja pieniä.
– Eli ei mitään isoa karvanallea, vaan veteen tarkoitettuja, pieniä leluja. Ainakin Tampereen uimahalleista löytyy aika paljon välineistöä myös lastenaltaalle, eli palloja, kellukkeita, ankkoja ynnä muita.
Saako uimahalliin tulla, jos on haava?
Allaspuoli ja pesutilat ovat aina kosteita ja siksi hygienia niissä on oleellista. Jos vaikkapa jalassa on haava, uimahalliin menemistä kannattaa harkita tarkkaan. Pieni nirhauma ei haittaa, mutta lopullinen arvio riippuu vamman koosta ja tilasta.
– Infektiovaara on tietenkin olemassa, jos altaaseen menee, ja se voi muutenkin pahentaa haavan tilaa. Vuotavan haavaan kanssa ei uimahalliin saa tulla. Jos on pieni haava ja siinä laastari, joka pysyy vedessä, silloin toki voi tulla, Liimatta sanoo.
Oman uimahallinsa säännöt voi tarkistaa etukäteen esimerkiksi nettisivulta.
Lue myös: Rantavalvoja ei ole lapsenvahti, muistuttaa uimarantakoordinaattori – yksi selkeä asia vie vanhempien huomiota pois lapsista: "Haittaa ihan selvästi"
Katso myös: Näin tunnistat hukkuvan!
2:41