Sääntöpykälä pakotti HJK:n erikoiseen valmentajaratkaisuun – Palloliiton asiantuntija: "Käytännössä mahdoton valvoa"

hjk
Kuvassa HJK:n valmennustiimin Ferran Sibila (vas.), seuran toimitusjohtaja Aki Riihilahti ja uusi päävalmentaja Ossi Virta (oik.).
Julkaistu 12.01.2024 16:52
Toimittajan kuva
Eren Gürler

eren.gurler@mtv.fi

@ErenGee

HJK ratkaisi valmentajaongelmansa tekemällä päävalmentajasopimuksen alun perin apuvalmentajaksi kaavaillun Ossi Virran kanssa. Väkisinkin nousee esiin kysymys, kiertääkö HJK Palloliiton ja Uefan sääntöpykälää, joka Veikkausliigan päävalmentajalle on asetettu.

HJK tiedotti perjantaina, että Ossi Virta on seuran ensi kauden päävalmentaja. Helsinkiläisseura ehti jo kertoa marraskuussa, että Ferran Sibila olisi sen uusi luotsi, mutta nopeasti selvisi, että hän ei täyttänyt kriteereitä, joita veikkausliigavalmentajalla pitää olla. Sibilalta puuttuu vaadittava Uefan Pro-lisenssi. Sibila kuitenkin on edelleen mukana HJK:n valmennustiimissä.

Palloliiton näkökulmasta tapaus on melko yksinkertainen.

– Me odotamme, kenet sieltä ilmoitetaan ja sitten me katsomme, ovatko lisenssit voimassa, Palloliiton seuralisenssipäällikkö Mikko Aitkoski sanoo.

– Päävalmentajan tehtävät on määritelty aika selkeästi, ja pelitapahtuma on isossa roolissa. Pöytäkirjat ensinnäkin, että päävalmentajat ovat paikalla ottelutapahtumissa. Sen lisäksi on myös mediatilasuuksiin liittyviä tehtäviä, jotka päävalmentajaksi nimetyn täytyy hoitaa, Aitkoski jatkaa.

Ossi Virran tulee siis ensi kaudella hoitaa mediatilaisuudet HJK:ssa, ja hänen nimensä pitää löytyä oikeista kohdista, jotta asiat menevät sääntöjen mukaan. Se, kuka todellisuudessa kantaa päävastuun, on mahdoton ulospäin todentaa.

– Käytännössä meidän on mahdoton valvoa Veikkausliigan ja muiden sarjojen kaikkien joukkueiden kaikkia harjoitustapahtumia, eli se valvonta keskittyy ottelutapahtumiin, Aitkoski kertoo.

Ferran Sibilalla voi siis käytännössä olla seuran sisällä isompi vastuu, kuin mitä normaalisti apuvalmentajalla on.

– Saahan seuralla olla valmennuksessa sellainen työnjako, mikä on järkevää. Ei lisenssimääräyksen tarkoitus ole, että se kieltää apuvalmentajan vetämästä harjoituksia, Aitkoski kertoo.

– Harjoituksen sisäiseen työnjakoon on käytännössä hyvin vähän mahdollisuuksia puuttua ja miksi siihen olisi syytäkään puuttua.

HJK:n osalta kaikki vaikuttaa olevan päällisin puolin kunnossa, sillä Virralla on Uefan Pro-tason koulutus.

– Päävalmentajalle on varattu tiettyjä kriteereitä, kun tulee esim. kauden avaustilaisuus. Kysymys on, että onko se ilmoitettu päävalmentaja siellä, vai onko siellä joku toinen.

"Paras mahdollinen lopputulos"

Palloliitto on määrittänyt, että Veikkausliigan päävalmentajalla pitää olla suoritettuna Uefan Pro-tason valmentajatutkinto. 

– Lisenssijärjestelmän syvin olemus tulee siitä, että ylimmän mahdollisen jalkapallokoulutuksen saanut henkilö on valmentamassa parhaita mahdollisia pelaajia. Sillä halutaan saada paras mahdollinen lopputulos pelistä ja pelin sekä lajin kehittymisestä, Aitkoski perustelee.

Euroopassa Uefan pro-tason koulutusvaatimus on laajasti käytössä eurooppalaisissa jalkapallon pääsarjoissa.

– Uefalla on käytössä se Uefa pro, ja meidän pitää jalkauttaa se kansallisiin määräyksiin, Aitkoski avaa.

– Olemme pitäneet Veikkausliigan ja Uefan määräykset mahdollisimman samoina. Ei ole oikeastaan mitään järkeä tehdä eri standardeja. Kun meidän joukkueet kuitenkin osallistuvat Uefan kilpailuihin, halutaan, että seurat automaattisesti täyttävät Uefa-lisenssin ehdot.

Tuoreimmat aiheesta

Veikkausliiga