THL: ylilääkäri Hanna Nohynek ja ministeri Annika Saarikko (kesk.) puolustuvat Husin toimitusjohtajan moittimaa rokotusjärjestystä.
Suomen rokotusjärjestys on herättänyt vilkaista keskustelua.
THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan alueellinen rokottaminen ei Suomen tautitilanteessa ole perusteltua.
– Pitäisin kiinni siitä, että noudatetaan kansallista rokotestrategiaa ja pyritään ehkäisemään kuolemia ja vakavia tauteja. Tartuntaryppäät harvoin johtavat vakaviin tauteihin siinä ryhmässä. Nuorilla vakava tauti on hyvin, hyvin harvinainen, Nohynek muistuttaa MTV Uutisten haastattelussa.
– Vielä ei tiedetä, miten rokote estää tartuttamista. Jos tiedettäisiin, että se estää äärimmäisen hyvin, niin olisi varmasti järkevää rokottaa nuoria ihmisiä, Nohynek jatkaa.
Lue myös: Husin toimitusjohtaja Ilta-Sanomille: Suomen rokotusohjelma on epäeettinen – "Kolmas aalto alkaa syksyllä
Ilta-Sanomien haastattelussa Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen totesi rokotusohjelman olevan epäeettinen.
– Riskittömillä alueilla rokotetaan jo seitsemänkymppisiä. Aluepolitiikka jyräsi terveyspolitiikan, Tuominen kertoi IS:lle.
– Osalla alueista koronaa on paljon, osalla alueista vähän. Ja kaikki saavat yhtä paljon rokotteita väestömäärään suhteutettuna. Ja tarkoitushan oli vähentää kuolemia, Tuominen jatkoi.
"Suojan syntyminen kestää"
Nohynek perustelee nykyisessä strategiassa pysymistä muun muassa sillä, että rokotteesta saatavan suojan muodostumisessa kestää suhteellisen pitkä aika.
– Erittäin hyvä suoja saavutetaan noin viiden viikon kuluessa ensimmäisestä annoksesta. Siinäkin mielessä nyt nähtävien ryppäiden alueellinen rokottaminen on käytännössä hyvin hankalaa, koska suojan muodostumiseen menee aikaa, Nohynek sanoo.
THL on Nohynekin mukaan mallintanut viime syksynä erilaisten rokotusjärjestyksen tehokkuutta.
– Rokotteita on toimitettu väestöpohjaisesti koska on lähdetty ajatuksesta, että alueellinen rokottaminen ei ole kovinkaan kannattavaa kuin jos on erittäin suuret taudin ilmaantuvuusluvut. Pienissä eroissa alueellinen rokottaminen ei ole järkevää.
Saarikko: Suunnitelmaa "helppo puolustaa"
Myös tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko pitää nykyistä rokotusjärjestystä hyvänä.
– Hallitus on käsitellyt rokotussuunnitelmaa ja sitä on helppo puolustaa. Ensin rokotetaan sote-alan ammattilaiset ja sitten iäkkäimmät suomalaiset sekä perussairaat ihmiset, Saarikko kertaa MTV Uutisten haastattelussa.
– Tähän on helppo nojata, vaikka paineita moneen suuntaan totta kai on. Tämä on mielestäni oikeudenmukaisempi järjestys kuin se, että laitettaisiin keskelle kaupunkia teltta ja rokotteen saisi ensimmäisenä se, joka ehtii, Saarikko jatkaa.
Saarikko nostaa tärkeimmäksi asiaksi rokotteiden saamisen.
– Kaikkein suurin murhe on varmasti se, että rokotteita pitäisi saada maahan. Silloin rokotusjärjestyksestä puhuttaisiin vähemmän, kun voitaisiin puhua siitä, miten kaikki saataisiin tehokkaasti rokotettua.
"Rokotteita tullaan saamaan tipoittain"
Koronavirus on koko Suomen asia, Saarikko sanoo.
– Emme voi ajatella sen olevan vain pääkaupunkiseudun ongelma. Valitettavasti se on tauti, joka on koko maassa. Teemme kaikkemme, ettei se tämän enempää leviäisi ja ettei muuntovirus tulisi keväällä ongelmaksi.
Ylilääkäri Nohynek on samoilla linjoilla.
– Olisi hyvä, jos mahdollisimman pian voitaisiin lisätä rokotuskattavuutta ja sitä kautta väestönsuojaa. Valitettavasti rokotteita tullaan saamaan tipoittain. Tuotantokapasiteetti on kasvamassa ja rokotteita saadaan enemmän toisella neljänneksellä.
Lue myös: Koronarokotteen haittavaikutuksista tehty vajaat 200 ilmoitusta Suomessa, niistä 54 on vakavia – nämä ovat yleisimmät oireet
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Katso videolta, mitä ministeri Saarikko ajattelee rokotusstrategiasta: "Valitettavasti se on tauti, joka on koko maassa".