Saarikko kritisoi kokoomuksen valta-asemaa Suomessa: Yhden puolueen hegemonia ei ole vahva tila

Keskustan väistyvä puheenjohtaja Annika Saarikko haastaa kokoomuksen hegemoniaa suomalaisessa yhteiskunnassa.

Saarikon mukaan EU-vaalien myötä kokoomuksen vaikutusvalta ja värisuora suomalaiseen politiikkaan on kiistaton. Erityisesti tämä koskee ulko- ja turvallisuuspoliittista johtajuutta.

– Nyt kun jokaisella isänmaan keskeisellä paikalla istuu tai tulee istumaan vain kokoomuslainen päättäjä, tähän on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Kansa ei äänestä väärin. Sen haluan alleviivata. Mutta silti on hyvä hahmottaa, että yhden puolueen hegemonia ei kuitenkaan ole demokratiassa pidemmän päälle kovin vahva tila, Saarikko sanoi avajaispuheessaan keskustan puoluekokouksessa Jyväskylässä.

Kokoomus pitää tällä hetkellä hallussaan niin pääministerin, ulkoministerin kuin puolustusministerin virkoja. Myös seuraava Suomen EU-komissaari tulee kokoomuksesta. Lisäksi seuraavaksi EU-suurlähettilääksi valittiin kokoomustaustainen Jori Arvonen.

Myös presidentti Alexander Stubb oli kokoomuksen ehdokas, vaikka erosikin puolueesta presidentiksi noustuaan.

Saarikko keskittyi kokoomuksen sivaltamiseen

Huomionarvoista on, että perussuomalaisia puheessa ei Saarikon puheessa mainittu, vaan Saarikon puhe keskittyi erityisesti kokoomuksen ruotimiseen ja kritisointiin.

Saarikosta keskustan tulee haastaa "kokoomuksen yksinvalta" sitä paremmalla vaihtoehdolla. Saarikon mukaan kokoomusta ei "haasteta suunsoitolla, ei vastustamisella" vaan paremmalla vaihtoehdolla.

– Keskustan pitää tarjota suomalaisille oikeudenmukaisempaa politiikkaa ja paljon ehyempää Suomea verrattuna siihen mitä pääministeripuolue suomalaisille nyt tarjoaa, hän sanoi.

Saarikko vetosi puheessaan esimerkiksi maakunnan pienyrittäjään ja helsinkiläiseen lähihoitajaan kysymällä, tarjoaako hallituksen politiikka näille todella parasta. Sivalluksia kokoomukselle sateli muun muassa Turun tunnin junasta.

– Kysyn Sinulta pohjoisessa asuva perheenisä: Miltä tuntuu kun politiikkaa tehdään vain ruuhkaisimman Suomen ehdoilla? Etelässä Turun kannattamattomaan tunnin junaan miljardeja kuuluu riittävän, mutta Sinun työmatkasi maanteillä nopeuksia lasketaan kun parempaan asfalttipintaan ei vaan kertakaikkiaan hallituksen mielestä ole rahaa?, Saarikko sanoi.

Saarikko osoitti puheessa myös osion myös toiselle hallituspuolueelle eli RKP:lle. Hän sanoi, että EU-vaalit eivät tuoneet mukanaan sellaista puhuria äärioikealle, mitä jotkut ennakoivat.

– Myrskyvaroituksia kuitenkin annettiin siellä täällä ja asian suhteen on syytä olla tarkkana. Pitää seistä historian oikealla puolella. Ihmisyyden, oikeusvaltion ja tulevien sukupolvien puolella. Ennen kaikkea rauhan ja Ukrainan puolella. Linjakas liike, keskivoiman puolue ei horju näiden äärellä, Saarikko sanoi.

"EU-vaalituloksessa valonpilkahduksia"

Saarikon mukaan keskustan EU-vaalituloksessa on lupa nähdä valonpilkahduksia, vaikka vaalin tulos jättikin paljon pohdiskeltavaa etenkin eteläisen Suomen väkirikkaimpien alueiden osalta heikkona kannatuksena.

Hän puhui myös jo tulevista alue- ja kuntavaaleista ja maalasi keskustasta kuvaa alueellisten palveluiden puolustajana.

– Suomalaisten luottamus julkiseen terveydenhuoltoon on murenemassa. Siis niihin palveluihin, joita valtaosa pitää meistä tärkeimpänä mittarina yhteiskunnan toimivuudelle ja oikeudenmukaisuudelle. Kovan oikeiston politiikassa tämä hyvinvointiyhteiskunnan ydin on romutettavien asioiden listalla, Saarikko kritisoi hallitusta.

Saarikko muisti myös puheessaan puolueen entistä puheenjohtajaaja ja ex-pääministeri Matti Vanhasta, jonka presidentti nimitti aiemmin keväällä valtioneuvokseksi.

Keskustan puoluekokous Jyväskylässä. Puolue valitsee huomenna lauantaina uuden puheenjohtajan. Kisan ennakkosuosikki on entinen puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.). Häntä haastaa kansanedustaja Tuomas Kettunen.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat