Sadonkorjuuherkut – suolaiset ja makeat piirakat

Sadonkorjuupiiras on ihanan mehevä.
Julkaistu 11.08.2010 12:32(Päivitetty 09.09.2011 08:55)

Syksyn piirakoissa maistuvat tuoreet kasvikset ja marjat. Mehevä kasvispiiras vie nälän ja sopii täydellisesti syyskuun pimeneviin iltoihin. Syksyn makeasuosikki on mamman marjapiiras – klassikko lapsuudesta.

Sadonkorjuupiiras

Tämä vastustamaton sadonkorjuupiirakka saa potkua pekonista.

Pohja:
100 g Pirkka leivontamargariinia
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl Pirkka ruisjauhoja
1 tl Pirkka pizzamaustetta
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 dl vettä

Täyte:
1/2 pkt (à 300 g) Pirkka parsakaalinuppuja
2 (200 g) porkkanaa
1 (200 g) paprika
1 (100 g) sipuli
1 rkl siirappia
noin 80 g Amerikan pekonia
1/2 dl basilikaa hienonnettuna
1/2-1 tl kuivattua rakuunaa
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
2 kananmunaa
1 tlk (150 g) ranskankermaa
1 dl Pirkka kevytmaitoa
2 dl Pirkka emmentaljuustoa raastettuna

Nypi kylmä rasva, vehnä- ja ruisjauhot, pizzamauste sekä leivinjauhe keskenään. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Voitele piirasvuoka (halkaisija 30 cm) ja painele taikina sen pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa 225 asteessa 10 minuuttia.

Paloittele parsakaalinuput. Kuori ja raastaporkkanat karkeaksi raasteeksi. Kuutioi paprika ja hienonna sipuli. 3. Suikaloi pekonit ja ruskista ne pannulla. Lisää kasvikset. Kypsennä noin 5 minuuttia. Mausta seos siirapilla, yrteillä, suolalla ja pippurilla.

Sekoita munat, ranskankerma, maito ja juustoraaste keskenään. Levitä kasvisseos esikypsennetyn piiraspohjan päälle ja kaada päälle muna-maitoseos.

Kypsennä piirasta 200 asteessa uunin alatasolla 20-25 minuuttia.

Parsakaali-juustopiiras

Parsakaalipiiras saa makua juustosta.

Superterveellinen parsakaali sisältää muun muassa A- ja C-vitamiineja, foolihappoja, flavonoideja, kaliumia ja ravintokuituja. Kätevät juustokuutiot antavat makua ruokaisalle parsakaalipiiraalle.

1 pkt (500 g) Pirkka voitaikinaa (pakaste)
noin 300 g parsakaalia
1 tlk (375 g) Pirkka salaattijuustokuutioita öljymarinadissa
1/2 tlk (à 340 g) Euro Shopper maissinjyviä
2 kananmunaa
1 tlk (2 dl) Pirkka kevytkermaa
1 tlk smetanaa
1 tl Pirkka yrttisuolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1/2 tl paprikajauhetta
tuoretta persiljaa
Voiteluun kananmunaa

Ota taikina sulamaan. Huuhdo parsakaali ja paloittele se kukinnoiksi ja viipaloi kannat. Höyrytä parsakaalia noin 5 minuuttia. Jos kypsennät parsakaalit mikrossa, lisää 1 rkl vettä parsakaalien päälle. Kypsennysaika mikrossa on noin 3 minuuttia täydellä teholla.

Valuta salaattijuustokuutioista öljy ja maissinjyvistä vesi pois.

Kauli sulanut voitaikina 3 mm:n paksuiseksi levyksi. Leikkaa siitä pyöreä levy noin 30 cm halkaisijaltaan olevan lasivuoan pohjalle ja reunoille. Leikkaa loppu taikina suikaleiksi. Tue piiraan reunat sisäpuolelta kaksinkertaisella alumiinifoliosuikaleella. Pistele ja paista uunin alimmalla tasolla 225 asteessa 10 minuuttia.

Asettele jäähtyneet parsakaalit, valutetut salaattijuustokuutiot ja maissinjyvät puolikypsälle pohjalle. Sekoita munat, kerma, smetana ja mausteet keskenään. Kaada seos vuokaan. Ripottele pinnalle hienonnettua persiljaa. Asettele taikinasuikaleet ristikoksi piirakan päälle.

Voitele reunat ja ristikko munalla. Paista kypsäksi 200 asteessa uunin alimmalla tasolla 25-30 minuuttia.

Mamman marjapiirakka

Mamman marjapiirakka sulaa suussa.

Mustikat ja vadelmat muodostavat täydellisen makuparin. Suussa sulava kermaviilitäyte kruunaa kokonaisuuden.

Pohja:
100 g Pirkka voita
1 dl Pirkka sokeria
1 kananmuna
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl Luomu -grahamjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
noin 2 dl mustikoita
noin 2 dl vadelmia
1 prk (200 g) Pirkka Kevyt -kermaviiliä
1 kananmuna
1/2 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää joukkoon muna hyvin sekoittaen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seokseen. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille (halkaisija 26 cm) ja levitä päälle marjat. Ripottele marjoille halutessasi hieman sokeria. (Jos käytät pakastemarjoja sekoita marjojen joukkoon 2 tl perunajauhoja.)

Sekoita täytteen kermaviili, muna, sokeri ja vanilliinisokeri keskenään ja kaada vuokaan. Paista piirakkaa 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Rukiinen puolukkapiirakka

Piirakkapohjan voi leipoa myös ruisjauhoista.

Ruisjauhoista leivottu pohja sopii täydellisesti puolukkapiirakkaan. Kokeile ihanan syksyistä reseptiä.

150 g Pirkka Mainio rasvaseoslevitettä
1 dl sokeria
1 Pirkka Parhaat kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl Pirkka ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
2 ps (à 200 g) Pirkka puolukoita (pakaste)
1 1/2 dl sokeria
2 rkl Pirkka perunajauhoja

Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri, lisää muna voimakkaasti vatkaten. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos taikinaan mahdollisimman vähän sekoittaen, kuitenkin niin että taikina on tasaista.

Ota taikinasta ristikoita varten 1/4 erilleen. Levitä taikina jauhojen avulla piirakkavuoan (halkaisija 30 cm) pohjalle ja reunoille.

Sekoita kohmeisten puolukoiden joukkoon sokeri ja perunajauhot. Levitä täyte piirakkapohjalle. Sekoita lopputaikinan joukkoon noin 1 rkl vehnäjauhoja. Pyörittele taikinasta pikkurillin paksuisia nauhoja. Asettele taikinanauhat ristikoksi täytteen päälle.

Paista piirakkaa 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 35 minuuttia. Ripottele jäähtyneen piirakan pinnalle tomusokeria. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle