Sähköhoito yleistyy masennuksen hoidossa

Lehtikuva/Marja Airio
Lehtikuva/Marja AirioCopyright: MTV Oyj, 2009.
Julkaistu 04.02.2010 12:14(Päivitetty 05.02.2010 12:12)

Vaikeaa masennusta hoidetaan yhä useammin Suomessa sähköhoidolla. Sähköshokkien on todettu olevan tehokas apu potilaille, joiden masennus on lääkeresistenttiä eli he eivät saa apua tavallisista masennuslääkkeistä.

Suomessa käytetään kansainvälisesti katsoen vielä melko vähän sähköhoitoa, esimerkiksi Ruotsissa hoitomuoto on paljon yleisempää ja moni potilas osaa jo kysyä sitä.

Psykiatri ja apulaisylilääkäri Sami Leppämäki Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä uskoo, että Suomessa ongelma on se, että hoitomuodosta tiedetään huonosti ja toisaalta asenteet ovat edelleen virheellisiä.

- Hoitomuotoa käytetään Suomessa liiankin vähän ja siinä on todella paljon alueellista vaihtelua. Se herättää kuitenkin runsaasti kiinnostusta, ja viimeksi eilen kävin aiheesta luennoitsemassa.

Leppämäki uskoo, että kun tieto hoitohenkilökunnan piirissä kasvaa, sitä myös osataan suositella ja tarjota enemmän.

- Asenteet ovat hiljalleen muuttumassa, mutta hidasta se on, Leppämäki jatkaa.

Hoito on nopea ja toteutetaan nukutuksessa

Sähköhoito toteutetaan usein sarjana ja yksi hoitokerta kestää 5-10 minuuttia. Hoidon ajaksi potilas nukutetaan ja nukutuksen jälkeen hänelle annetaan lihaksia rentouttavaa lääkettä. Sähköhoidossa potilaan päähän asetetaan ulkoiset elektrodit, joihin johdetaan lyhytkestoinen heikko sähkövirta. Kun sähköhoito on annettu potilas voi muutaman tunnin jälkeen lähteä normaalisti kotiin tai siirtyä osastolle.

Leppämäen mukaan hoitomuotoon ei liity sen enempää vaaratekijöitä kuin muihinkaan nukutusta vaativiin toimenpiteisiin.

Toisin sanottuna kaikki hoidon mahdolliset riskit liittyvät anestesiaan, itse sähköshokit eivät aiheuta vaaraa potilaalle.

- Jälkikäteen voi tulla lihassärkyä tai päänsärkyä, joskus hetkellisiä muistihäiriöitä, mutta ne ovat täysin ohimeneviä, Leppämäki kertoo.

Masennuksen ensisijainen suositeltava hoitomuoto on yhä masennuslääke ja psykoterapia. Sähköhoitoa käytetään vain vakavimmissa masennustapauksissa ja siihen tarvitaan aina potilaan suostumus.

Elokuvien luoma mielikuva sähköhoidosta väärä

Sähköhoidolla tai sähköshokeilla on huono kaiku ihmisten mielissä. Moniin ovat juurtuneet tunnelmat 70-luvulla valmistuneesta elokuvasta Yksi lensi yli käenpesän, jossa sähköhoito esitettiin varsin ahdistavassa valossa.

- Siinä oli vahvan suggestiivisia kohtauksia, ja ne elävät vahvoina ihmisen mielissä edelleen. Toisaalta useimmat ihmiset kyllä saavat tietoa tästä hoitomuodosta ja ovat halukkaita kokeilemaan. Ne, jotka ovat siitä avun saaneet, ovat olleet hyvin tyytyväisiä.

Helsingissä lisätty hoitopäiviä

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Helsingin yksikössä annettiin viime vuonna yli 1700 sähköhoitoa noin 150:lle potilaalle.

- Väestöpohjaan katsottuna tämäkin on alakanttiin esimerkiksi Ruotsiin verrattuna ja tarvetta olisi enempäänkin.

HUSissa on tehty jo päätös hoitojen lisäämisestä tänä vuonna. Vuoden alusta hoitoa annetaan Helsingin yksikössä neljänä päivänä viikossa.

- Tämä sen takia, että potilaat eivät joutuisi odottamaan, ja että meillä olisi tarjota hoitoa silloin kun sitä tarvitaan.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa