Tammi-huhtikuun sähkölaskuja koskeva sähkövähennys tulee liian myöhään, sanoo Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander. Hän toivoo, että myös joulukuulle kohdistettaisiin lisätukea.
Eilen illalla kuudelta pörssisähkön hinta nousi 73 senttiin kilowattitunnilta ja esimerkiksi sähköyhtiö Ooni on kehottanut tekstiviestillä asiakkaitaan välttämään sähkön käyttöä tällä viikolla, sillä sähkö voi olla niin kallista.
Suomen omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander kertoo, että osa omakotitaloasujista on alkanut jo pohtia, pitäisikö omakotitalo panna vuokralle, myydä tai remontoida muuksi kuin sähkölämmitteiseksi.
– Mutta se ei auta tähän hätään, Silander sanoo.
Sähkölämmitteisessä omakotitalossa sähköntarve voi olla yli 2000 kilowattituntia kuussa.
Jos pörssisähkön hinta nousisi keskimäärin esimerkiksi 50 senttiin kilowattitunnilta, kuukauden sähkölaskuksi voi siten muodostua yli 1000 euroa kuussa – ja päälle tulevat vielä siirtomaksut.
Lue myös: Tuulan sähkölasku jo marraskuussa yli 600 euroa, asteita sisällä 16: "Tästä enempää ei oikein voi laskea"
Näin sähkön hinnannousua kompensoidaan
Tilanteen helpottamiseksi eduskunta on hyväksynyt lait väliaikaisesta sähkötuesta sekä sähkövähennyksestä, jossa osan sähkön hinnasta voi vähentää verotuksesta.
Sähkövähennykseen on oikeus, jos sähköenergiamenot ylittävät tammi-huhtikuussa 2000 euroa. Pienituloiset kotitaloudet voivat saada sähkötukea Kelalta, vaikka sähkömenot jäisivät alle 2000 euron, mutta sähkötuenkin omavastuu on euroa kuussa.
Kaikkein pienituloisimmille voidaan myöntää sähkölaskun maksuun toimeentulotukea.
Silanderin mukaan ongelmana on, että sähkövähennys ja sähkötuki tulevat liian myöhään, sillä ne koskevat kuukausia tammikuusta eteen päin. Hän toivoo, että tukitoimia kohdistettaisiin jo joulukuulle.
– Päättäjien pitää palauttaa kuluttajien luottamus siihen, että sähköä saa kohtuulliseen hintaan ja on olisi tärkeää pohtia, olisiko mahdollista saada lisätukea jo joulukuulle, Silander sanoo.
Lue myös: Kohonneet sähkölaskut koettelevat jo nyt kuluttajia – näin voit saada helpotusta sähkölaskuihisi tammikuusta alkaen
Hintakaton pelätään voivan johtaa energiavajeeseen
Esimerkiksi pääministeripuolue SDP esitti tänään sähkölle määräaikaista hintakattoa, joka olisi alle 20 senttiä kilowattitunnilta.
Hintakattoa voitaisiin SDP:n mukaan rahoittaa windfall-verolla, joka verottaa energia-alan ylisuuria voittoja. Kuluttajaliitto esitti Helsingin Sanomien mukaan vastaavaa jo aiemmin tällä viikolla.
Hintakaton ongelmana kuitenkin on se, että mikäli hintakatto koskisi myös sähkön tukkumarkkinoita, sähkön hintakatto voisi johtaa energiavajeeseen.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on huomauttanut, että myös vähittäispuolen hintakatossa olisi ongelmansa, koska se voisi johtaa tilanteeseen, jossa sähköä myytäisiin kuluttajille alle tuotantohintojen, mikä voisi johtaa sähköyhtiöiden konkursseihin.
Kuluttajille tukitoimet ostaisivat Silanderin mukaan kuitenkin lisäaikaa pohtia esimerkiksi vaihtoehtoista asumismuotoa.
– Että päästään rauhallisempaan tilanteeseen hintojen osalta, jotta ihmisillä on mahdollista tehdä kodin muutostöitä tai miettiä kodinvaihtoa, jos se tuntuu ajankohtaiselta asialta.
Mikäli on oikeutettu sähkövähennykseen, Silander kehottaa muuttamaan tammikuun veroprosenttia jo nyt.
– Toki on tärkeää muistaa, että nyt ei vielä tiedetä, mikä sähkölaskun osuus on – jos käy hyvin ja tuleekin leudompi talvi ja on hakenut vähennyksiä, tiedot pitää käydä muuttamassa.
– Kannattaa jo nyt muuttaa omaa tammikuun veroprosenttiaan, jolloin siitä saa hieman aiemmin hyötyä verotukseensa.