Keitä hallituksen sähköalennukset oikeasti auttavat? Osmo Soininvaara epäileväisenä: "Kysyntätuki vain pahentaa tilannetta"

Hallitus kertoi eilen auttavansa kansalaisia sähkölaskun maksamisessa ensi talvena. Apukeinoiksi on otettu määräaikainen arvonlisäveron alennus, suora tuki ja erillinen sähkövähennys.

Helenin myynti- ja markkinointijohtaja Anu-Elina Hintsa arvioi, että esimerkiksi arvonlisäveron alennus voisi ensi talvena keventää sähkölämmitteisen omakotitalon asujan sähkölaskua noin 60 eurolla kuussa.

– Kyllähän se antaa asiakkaille tuntuvan helpotuksen.

Arvonlisäveron alennus on voimassa joulukuusta huhtikuuhun, eli talvikuukausina. Sähkön hinnan uskotaan olevan korkeimmillaan talvena ja laskevan jälleen keväällä.

Arvonlisäveron lisäksi tukea voi saada verokeinoin ja erillisellä tuella. Verovähennykseen on tulossa omavastuuosuus ja yläraja. Jos verotuloja ei ole, apuja sähkölaskun maksuun voi saada sosiaalituen kautta.

– Ennen kaikkea kysymys voisi olla vaikkapa takuueläkeläisistä, jotka asuvat sähkölämmitteisessä omakotitalossa, valtiovarainministeri Annika Saarikko (Kesk.) luonnehti eilen tiedotustilaisuudessa.

Keitä veronalennukset hyödyttävät?

STT kertoi eilen tietoihinsa nojaten, että hallitus kaavaili vähennystä, jossa sähkölaskusta voisi vähentää 60 prosenttia 500 euroa kuukaudessa ylittävästä osuudesta. Keskustelussa on STT:n mukaan ollut, että 1 500 euroa ylittävästä osuudesta ei vähennyskelpoisuutta enää olisi.

Pitkän linjan poliitikko Osmo Soininvaara (Vihr.) pohtii, etteivät hallituksen kaavailemat tuet kohdistu välttämättä kaikkein oikeudenmukaisimmin. Hän toivoisi, että tuet kohdistuisivat etenkin köyhimpien auttamiseen.

– Itse en ymmärrä arvonlisäveron alennusta. Jos ongelma on se, että sähkön kysyntä ylittää tarjonnan, silloin yleinen, kaikille tuleva kysyntätuki vain pahentaa tilannetta. Tuokin raha, joka menee arvonlisänveron alentamiseen, pitäisi käyttää heidän auttamiseensa, joiden tilanne on kohtuuttomin, Soininvaara pohtii.

– Pari päivää sitten puhuttiin, että sekä rikkaille että köyhille tulisi sama tuki, 500 euroa. Silloin euromääräisestä rahasta suurin osa menisi rikkaille, joilla ei ole sanottavaa hätää. Tuen pitäisi olla tulosidonnainen, jotta se kohdistuisi oikeudenmukaisimmin.

Soininvaara ajattelee, että sähkökriisin setviminen ei ole pulma helpoimmasta päästä.

– En kadehdi hallitusta, koska nopeasti on vaikea tehdä hyviä päätöksiä.

Mikä neuvoksi?

Voisiko Suomi rajoittaa sähkön vientiä ratkaisuna ongelmaan, kuten Norja tekee?

– Se olisi Suomelle aivan itsemurha. Silloin muut maat voisivat toimia samoin.

– Maa, joka on riippuvainen sähköntuonnista, sen ei pidä katkaista muiden maiden välisiä sähkövirtoja.  

Soininvaara pohtii, että sen sijaan olisi parempi pyrkiä siihen, että Suomessa kaikki voimalat olisivat käytössä sähkön tuottamiseksi.

– Suomessa on edelleen joitain voimalaitoksia suljettuna, koska niiden käynnistäminen ei kannata. Ne kannattaisi kepillä ja porkkanalla käynnistää, jotta sähkön hintaa saataisiin alemmaksi. 

Lue myös:

    Uusimmat