Sähkömarkkinoilla iso muutos: Pörssisähköä voi todennäköisesti pian ostaa varttihinnoilla

Euroopan sähkömarkkinoilla on meneillään iso muutos, kun kaupankäynti on siirtymässä nykyisistä tunnin jaksoista 15 minuutin jaksoihin. 

Kyse on ensisijaisesti sähkön tukkumarkkinoiden muutoksesta, mutta myös suomalaisten kotitalouksien voi pian olla mahdollista ostaa pörssisähköä varttihinnoilla.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin markkinaratkaisut-yksikön päällikkö Maarit Uusitalo kertoo, että Euroopassa sähkön vuorokausimarkkinat siirtyvät 15 minuutin jaksoihin ensi vuoden tammikuussa.

Siitä eteenpäin sähkön hinta määräytyy aina 15 minuutin jaksoissa seuraavalle vuorokaudelle Nord Poolissa eli pohjoismaisessa sähköpörssissä. Nord Poolin päivittäisiin spot-hintoihin pohjautuvat myös suomalaisten maksamat pörssisähkön hinnat.

Uusitalo pitää mahdollisena, että kotitalouksille olisi jo vuoden päästä tarjolla pörssisähköä varttihinnoilla.

– En tiedä, onko näin, mutta ainakin periaatteessa se olisi mahdollista, Uusitalo sanoo STT:lle.

Avainasemassa on, mitä sähkönmyyntiyritykset tekevät. 

Alan etujärjestön Energiateollisuuden energiamarkkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa uskoo, että kuluttajille tulee tarjolle varttihintoihin perustuvia pörssisähkösopimuksia, kun 15 minuutin hinnat ovat tulleet Nord Pooliin.

Hän arvelee, että ainakin jonkin aikaa tarjolla on sekä tuntihintoihin että varttihintoihin perustuvia sopimuksia.

Salomaa pitää todennäköisenä, että tulevaisuudessa suuri osa pörssisähkösopimuksista perustuu varttihintoihin.

– Voisin kuvitella, että siihen varttiin aika lailla siirryttäisiin, mutta tämä riippuu varmaankin siitä, mitä asiakkaat haluavat, Salomaa sanoo STT:lle.

96 hintaa vuorokaudessa

Jos kuluttaja haluaa seurata pörssisähkön hintoja, niitä on jatkossa 24 hinnan sijaan 96 hintaa vuorokaudessa, havainnollistaa Salomaa.

Hänen mukaansa kuluttajan ei välttämättä tarvitse tietää muutoksesta mitään.

– Mutta jos hän haluaa tarkkaan ohjata kulutustaan kaikkein edullisimmille ajankohdille, niin hänen kannattaa kiinnostua siitä siinä vaiheessa, kun muutos tulee voimaan, Salomaa sanoo.

Kun pörssisähkön hinnat vaihtuvat nykyistä tiheämpään tahtiin, se tarjoaa kotitalouksille lisää mahdollisuuksia hyötyä sähkönkulutuksen ajoittamisesta halvempiin hetkiin. Samalla automaation merkitys kulutuksen optimoinnissa korostuu.

– Se, että onko aamun tunneilla ensimmäinen vartti halvempi kuin viimeinen vartti, voi olla aika stressaavaa käsipelillä seurattavaksi, Uusitalo toteaa.

Uusitalon mukaan kuluttaja voi juurikin automaation avulla parhaiten hyödyntää vuorokauden halvimpia hintoja esimerkiksi asunnon tai käyttöveden lämmitykseen.

Voi ajoittaa suurin piirtein

Salomaa uskoo muutoksen painottavan automaation käyttöä niille, jotka haluavat "hifistellä" sähkönkulutuksen ajoittamisella. Hänen mukaansa vaihtoehtona on, että kuluttaja toimii niin sanotusti suurin piirtein.

– Jos on esimerkiksi ohjannut lämminvesivaraajan lämmityksen alkamaan vaikka kello 22 tai 01, niin siihen kannattavuuteen tämä (varttihintojen tulo) ei välttämättä aiheuta kovin suurta muutosta, Salomaa sanoo.

– Ja jos käyttää vaikka kännykän sovellusta siihen, että ajoittaa sähköauton latausta mahdollisimman edullisille ajankohdille, niin kannattaa vain tarkistaa, että tekeehän se saman homman varttitasolla kuin se tekee nyt tuntitasolla.

Salomaa ei halua liioitella varttihintoihin siirtymisen vaikutuksia kuluttajille.

– Tämä on enemmänkin sähköjärjestelmän tarpeista johtuva muutos.

Loivempia hintamuutoksia

Varttihintoihin siirtymisen taustalla on säästä riippuvan tuuli- ja aurinkovoiman lisääntyminen ja sähköntuotannon muuttuminen entistä vaihtelevammaksi. Tällöin sähkömarkkinat pystyvät toimimaan tehokkaammin, kun kaupankäyntijakso lyhenee tunnista 15 minuuttiin.

Fingridin Uusitalon mukaan uudistus ei välttämättä näy pörssisähkön hinnassa nousuna tai laskuna. 

Hänen mukaansa sähkönmyyntiyhtiöiden riskit voivat pienentyä, kun yhtiöt pystyvät aiempaa tarkemmin sovittamaan yhteen kuluttajille myymänsä ja tukkumarkkinoilta ostamansa sähkön.

– Jos riski pienenee, sen pitäisi näkyä kuluttajalle tehokkuutena ja parempina hintoina, Uusitalo sanoo.

Energiateollisuuden Salomaa ennakoi muutoksen tasaavan pörssisähkön hintojen vaihtelua. 

Hän kertoo esimerkkinä, että jos vaikkapa aamulla kello 5–6 pörssisähkö maksaisi neljä senttiä kilowattitunnilta ja seuraavalla tunnilla seitsemän senttiä kilowattitunnilta, niin varttitasolla hintojen muutos tapahtuisi luultavasti loivemmin.

– Se ei olisi niin, että kello 6.00 hinta nousee kolmella sentillä, vaan se todennäköisesti tulisi pienempinä hyppäyksinä tuntien sisällä, Salomaa arvioi.

Sähkömittareita uusitaan

Muutos tuo lisää vaatimuksia myös kiinteistöjen energiamittauksille, jotta toteutunutta sähkönkulutusta pystytään seuraamaan varttitasolla.

Osa kotitalouksista siirtyi mittauksissa 15 minuutin jaksoon jo viime vuoden keväällä, ja kaikkien pitää olla varttimittauksen piirissä vuoden 2028 loppuun mennessä.

Energiateollisuuden johtava asiantuntija Ina Lehto kertoo STT:lle, että kotitalouksien vanhat sähkömittarit alkavat tulla käyttöikänsä päähän 2020-luvun aikana. Uusilta mittareilta vaaditaan, että ne pystyvät seuraamaan sähkönkulutusta varttitasolla.

Uuden sähkömittarin asentamisen aikataulu riippuu omasta jakeluverkkoyhtiöstä. Osa yhtiöistä on jo tiedottanut sähkömittarien vaihdon alkamisesta. Halutessaan kuluttaja voi erillismaksusta tilata mittarin vaihdon jo nopeammassa aikataulussa.

Lisäksi osassa sähkömittareita pystytään etäohjelmoinnilla ottamaan varttimittaus käyttöön, jolloin mittaria ei tarvitse vaihtaa.

Energiateollisuus arvioi, että merkittävä määrä sähkömittareita vaihdetaan vuosikymmenen puolivälin jälkeen, suunnilleen vuosina 2026 ja 2027.

– Varmasti iso osa kotitalouksia pääsee vartin piiriin muutaman vuoden sisään, Lehto kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat