EU vaatii: Suomen leikattava sähkönkulutusta huipputunteina – tätä se tarkoittaa

2:07imgSuomessa valmistaudutaan leikkaamaan sähkön kulutusta huipputunneilta – Helen-johtaja kertoo, mikä on helpoin ja paras tapa vaikuttaa omaan sähkölaskuun
Julkaistu 20.09.2022 06:26
Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

Suomen on leikattava sähkönkulutusta korkeimpien kulutusten tunneilta joulukuusta alkaen, vaatii EU-komissio viime viikolla julkaistussa toimenpidepaketissa.

EU vaatii, että Suomi ja muut jäsenmaat leikkaavat sähkön kulutusta huippukulutustunneilta viidellä prosentilla joulukuusta alkaen.

– Jotta tavoitteeseen päästään, on kaikkien sähkönkäyttäjien oltava mukana talkoissa, sanoo työ- ja elinkeinoministeriön teollisuusneuvos Petteri Kuuva.

Vaatimus koskee koko Suomen sähkönkulutusta, joka esimerkiksi eilen maanantaina oli korkeimmillaan noin 8 000 megawattia. 

Suomessa teollisuus kuluttaa noin puolet sähköstä. Rakennusten lämmitykseen kuluu noin neljäsosa.

1909-maria-energian-kaytto-Suomessa

– Teollisuudella on iso merkitys, mutta pienempiäkään virtoja ei kannata jättää käyttämättä, Kuuva sanoo.

Suomessa sähkön hinta ja kulutus ovat yleensä korkeimmillaan arkiaamuisin, kun suomalaiset heräävät, kaupat avautuvat ja teollisuustuotanto alkaa.

Toinen kulutushuippu ajoittuu noin iltapäivään kello neljän ja seitsemän välille, Kuuva sanoo.

Esimerkiksi eilen maanantaina sähkö oli kalleimmillaan kello 8–9 välillä, jolloin se maksoi yli 30 senttiä kilowattitunnilta. Maanantaina illalla hinta tippui alle 5 senttiin kilowattitunnilta.

Sähkön kulutushuippujen leikkaamisen tavoitteena on laskea sähkön hintaa, joka muodostuu kysynnän ja tuotannon perusteella.

Lue myös: Pelkkä valojen sammuttelu ei auta – energiapomon paras nyrkkisääntö sähkön käytön vähentämiseksi: "Viisi prosenttia säästyy energiaa"

Kuluttajille kannusteet pienemmät

Sähkön hinnan nousun ja hintojen heilahtelun vuoksi monet sähköä paljon kuluttavat yritykset ovat jo siirtäneet tai ovat siirtämässä tuotantoaan halvempaan yöaikaan, Kuuva kertoo.

Kuluttajille kannusteet sähkön säästämiseen tai kulutusjoustoon eli kulutuksen ajoittamiseen halvemmille tunneille ovat usein vähäisemmät.

– Monilla käyttäjillä on yhä kiinteähintainen sopimus. Siksi on tärkeää on viestiä, että sähkön käytön rajoittaminen näinä (huippukulutuksen) tunteina on tärkeää.

Käytännössä kuluttajia kannustaa kulutusjoustoon nyt pörssisähkösopimus, jossa hinta vaihtelee tunneittain. Lisäksi joissakin kiinteähintaisissa sähkösopimuksissa on eri hinta yöllä ja päivällä kulutetulle sähkölle. 

– Kyllä toivoisimme myös sähköyhtiöiltä aktiivisuutta tuotekehitykseen, jotta kuluttaja saisi itselleen rahallista hyötyä joustosta. Yö- ja päiväsähkön hintaeroa voisi ehkä suurentaa, Kuuva sanoo.

Kuuvan mukaan kotitaloudet saavat lähiviikkoina lisää tietoa siitä, miten sähköä voi säästää huippukulutustunteina.

– Joulukuu on jo niin lähellä, että näkisin, että informaatiokampanja on tärkein.

Kuuvan mukaan viiden prosentin vähennystavoite lasketaan Fingridin määrittelemien huippukulutustuntien odotettavissa olevasta kulutuksesta ilman säästötoimia.

Säästötoimien jälkeen tarkistetaan jälkikäteen, onko huippukulutustuntien sähkönkulutus vähentynyt keskimäärin viidellä prosentilla.

Kuuvan mukaan EU:n vaatimus on asetus, joka hyväksyttäneen syyskuun lopulla.

Tuoreimmat aiheesta

Energiakriisi