Sähkön hinta nousee – siirtomaksujen korotukset yllättivät Energiaviraston

2:16img
Julkaistu 29.01.2016 19:24
Toimittajan kuva

Pekko Ylönen

pekko.ylonen@mtv.fi

Energiavirasto on yllättynyt sähkönsiirtoyhtiöiden ilmoittamista siirtomaksujen korotuksista. Virasto ei voi kuitenkaan vielä ottaa kantaa hintojen korotuksiin, vaikka se valvookin hinnoittelun kohtuullisuutta.

Valvonta tehdään jälkikäteen neljän vuoden valvontajaksoissa, joten tämän vuoden siirtohintoihin otetaan kantaa vasta vuonna 2020. Virasto on tämän vuoden aikana ottamassa kantaa vasta edelliseen nelivuotiskauteen.

Tälle vuodelle ilmoitetut kovat korotukset tulivat Energiavirastolle yllätyksenä.

– Tuli yllätyksenä, koska tämä meidän valvonta tapahtuu neljän vuoden jaksoissa, ja edellinen jakso päättyi viime vuoden lopussa, ja me tullaan antamaan siitä päätös tämän syksyn aikana. Nyt yhtiöt ovat jo nähneet, että voivat lähteä korottamaan, niin se on kyllä yllätys, Energiaviraston johtaja Veli-Pekka Saajo sanoo.

Energiavirasto on saanut Saajon mukaan korotuksista paljon palautetta.

– Meille on tullut satoja kyselyitä ja yhteydenottoja eri asiakkailta, että kyllä tämä on herättänyt kiinnostusta ihmisissä, ja selvitystä vaaditaan.

Useampikin sähkönjakeluyhtiö on nostamassa siirtomaksujaan, mutta kaikista kovimmat korotukset aikoo tehdä Suomen suurin sähkönjakelija Caruna.

Yhtiön ilmoituksen mukaan korotus siirtolaskun verolliseen loppusummaan on Caruna Oy:n alueella keskimäärin 27 prosenttia ja Caruna Espoo Oy:n alueella keskimäärin 22 prosenttia. Korotetut hinnat astuvat voimaan maaliskuun alussa.

Caruna perustettiin viime vuonna, kun Fortum myi Suomen sähköverkkonsa kanadalaiselle ja australialaiselle sijoitusyhtiölle. Pieni osuus yhtiöstä on suomalaisten eläkeyhtiöiden omistuksessa.

Pienituloiselle korotus voi olla merkittävä

Caruna perustelee rajuja korotuksia sähköverkon luotettavuuden parantamisella. Vuoden 2028 loppuun mennessä sähkön jakeluyhtiöiden pitää lain mukaan pystyä toimittamaan kaikille asiakkailleen sähköä kaikissa olosuhteissa.

– Taustalla tässä on nämä meidän hyvin merkittävät verkon parannusinvestoinnit, joita me tehdään koko meidän verkkoalueella. Meillä on verkkoa noin 80 000 kilometriä, jota me nyt tehdään säävarmaksi ja sääilmiöitä paremmin kestäväksi, yhtiön toimitusjohtaja Ari Koponen sanoo.

Carunan mukaan korotuksen vaikutus sähkölaskussa on noin neljästä 22 euroon kuukaudessa. Joissain tapauksissa se voi olla reippaasti suurempikin, joten esimerkiksi pienituloiselle vaikutus voi olla merkittäväkin.

– Toisaalta näin, mutta sähköverkko on varmasti parempi kuin se oli aikaisemmin. Se ei ole koskaan täydellinen, koska se on ihmisen tekemä, mutta se on parempi, Koponen sanoo.

Siirtohintojen korotukset herättivät tänään huomiota myös päättäjätasolla, sillä useat kansanedustajat vaativat Carunan hinnoitteluun puuttumista. Asian selvittämistä vaativat ainakin Antti Kaikkonen (kesk), Timo Heinonen (kok) ja Päivi Räsänen (kd).

Sähkön siirtopalvelun hintaa ei voi kilpailuttaa, sillä se ostetaan aina oman alueen sähköverkkoyhtiöltä.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa