Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Kaj Turunen (PS), on pöyristynyt sähkönsiirtoyhtiöiden suunnittelemista rajuista siirtohintojen korotuksista. Turunen aikoo viedä korotukset eduskunnan talousvaliokunnan käsiteltäviksi.
– Kieltämättä on noussut esille kysymys siitä, ovatko tämän tapaiset ja näin kovat korotukset enää kohtuullisia. 30 prosentin siirtohintakorotukset ovat järkyttäviä. Kysymys on kuitenkin monopoliasemassa toimivista yhtiöistä eikä asiakas voi tätä siirtohintaa kilpailuttaa. Sen takia tämä asia on merkityksellinen. Nyt on syytä selvittää, mihin nämä kovat korotukset perustuvat ja ovatko ne kohtuullisia. Tässä on hyvä kuulla asiantuntijoita, perustelee Turunen.
Suomen suurin sähkönjakelija Caruna on ilmoittanut, että se nostaa osassa maata sähkönsiirtomaksua keskimäärin jopa 27 prosentilla. Useat muutkin yhtiöt aikovat korottaa siirtohintojaan.
Sähkön siirtopalvelun hintaa ei voi kilpailuttaa, koska se ostetaan aina oman alueen sähköverkkoyhtiöltä.
Kontrollijärjestelmä liian hidas
Turunen uskoo, että talousvaliokunnalla on mahdollisuuksia vaikuttaa asiaan.
– Me varmastikin kuulemme niin viranomaistahoja, ministeriötä ja energiavirastoa kuin kuluttajia ja näitä yhtiöitäkin. Kyllä uskon, että sillä on omat vaikutuksensa, että asia pengotaan.
Energiamarkkinavirasto valvoo hinnoittelun kohtuullisuutta, mutta se ei vielä voi ottaa kantaa hintojen korotuksiin. Valvonta nimittäin tapahtuu neljän vuoden jaksoissa ja edellinen jakso päättyi viime vuoden lopussa.
Tämän vuoden siirtohintoihin otetaan kantaa vasta vuonna 2020.
– Kontrollijärjestelmämme on hidas. Jonkinlaista ennakoitavuutta siihen pitäisi saada. Tämän vuoden ja seuraavien vuosien korotuksia tutkitaan sitten vuonna 2020. Energiavirasto katsoo sitten, ovatko ne olleet kohtuullisia vai ei.
– Jos todetaan, että ne ovat olleet kohtuuttomia ja liian isoja, niitä hyvitetään sitten vuosien 2020-24 välillä. Teoriassa yhtiöt voivat kerätä kolme vuotta ylihintaa ja sen jälkeen vaikka myydä yhtiön, ihmettelee Turunen.
Sähkönkuluttajan kannalta kohtuutonta
Turusen mielestä nykytilanne on sähkönkuluttajan kannalta kohtuuton.
– Alkaa olla se tilanne, että sähkölaskussa on enää 20-30 prosenttia energian osuutta ja siirtohintaa se loppu. Kun asiakkaalla ei ole mahdollisuutta kilpailuttaa siirtoyhtiöitä millään tavalla, asiakas on sähkönsiirtoyhtiön armoilla ja sen hinnoittelun joutuu maksamaan, jos meinaa sähköä käyttää. Tämä on asiakkaan kannalta ongelmallinen tilanne.
– Minun mielestäni systeemiä pitäisi rakentaa toisella tavalla, että asiakas pystyisi vaikuttamaan siihen sähkölaskuun kulutusta vähentämällä, mutta myös kilpailuttamalla siirtohintoja. Miten se käytännössä rakennetaan, se on pidempi prosessi ja sitä pitää tarkemmin miettiä.