Sähkön säästö lisännyt puulämmitystä, mutta onko homma hanskassa? Nämä asiat huolettavat paloasiantuntijaa

2:01img
Katso asiantuntijan vinkit videolta!
Julkaistu 29.12.2022 07:11
Toimittajan kuva

Kari Pyrhönen

kari.pyrhonen@mtv.fi

Sähkön jäätävät hinnat ovat lisänneet puulämmitystä – eikä homma ole aina välttämättä kotipolttajien hanskassa niin kuin pitäisi. Palojen riski on kasvanut.

Kevytuuni metallisen hormin kera voi olla kiva ja varsinkin edullinen vaihtoehto raskaalle tiilitakalle (joskin lämpöarvoiltaan heikompi). Vanhempi asiantuntija Ilpo Leino Suomen pelastusalan keskusjärjestöstä muistuttaa, että mitään ei pidä asentaa ilman viranomaisen valvontaa – ei uuteen taloon eikä jälkiasennuksena.

– Ehdottomasti yhteys rakennusvalvontaan, jossa katsotaan talon piirustuksista, onko tulisija mahdollinen ja millainen hormiratkaisu sopii.

Kotivakuutus ei korvaa asennusvirheitä

Leino esittelee havainnekuvaa niin kutsutusta kevythormista, jota käytetään helposti asennettavassa kevyttakassa tai -uunissa. Metallisen hormiputken eristys on tehtävä oikein rakennusvaiheessa.

– Yhtä lailla riittävä kuuman eristys kuin tuuletus, jotta lämpö ei pakkaudu eristeisiin välipohjan ja vesikaton läpivienneissä, neuvoo Leino.

Ylikuumeneva putki voi sytyttää kattotuolit ja läpivientien rakenteet. Leino muistuttaa, että putken on riittävän kestävä lämmölle, jonka tulisija lykkää.

Kotivakuutus ei korvaa asennusvirheitä, joten rakentamisen on syytä olla paloturvallisuudeltaan priimaa.  

– Nuohoojakaan ei tarkista eristeitä. Ne on siis rakennettava heti alussa kerralla oikein.

Älä kärvennä koko ajan – ja vain polttopuita

Yleinen virhe on, että lyödään pitkään kylmänä ollut tulisija heti täyteen puita. Pitää aloittaa vähäisellä tulella ja lämmittää kylmä takka hitaasti.

Leino korostaa sitä, että mitään tulisijaa ei saa korventaa liian kuumaksi. Jos sormilla ei voi koskea, takka on tarpeettoman kuuma. Tällainen jatkuva polttaminen rasittaa tulijaa – ja lisää ajan myötä tulipalon riskiä.

– Kyllä se lämpö siitä leviää, kun ilma kiertää. Ei tulikuumaksi, mutta ei pidä päästää täysin kylmäksikään. Joka toinen päivä riittää.

Kevyttakkojen -ja uunien käyttöohjeet on myös syytä lukea. Joissakin sanotaan selkeästi, että tulta ei saa pitää yhtäjaksoisesti kahta tuntia pidempään.

Leino muistuttaa vielä perusasioista: Vain polttopuuta takkaan, ei mitään jätteitä, ei maalattua eikä rakennuspurkupuuta. Tällainen epäpuhdas materiaali nokeaa hormeja ennen aikojaan. Ja nuohooja on tilattava kerran vuodessa, tämän vaatii myös kotivakuutus.

Tuoreimmat aiheesta

Sähkö