Sähkön tukkuhinta laski vuonna 2019 lähes kuusi prosenttia eli vajaat kaksi euroa megawattitunnilta, kertoo Energiateollisuus.
Lasku ei näy suoraan kuluttajien sähkölaskuista, sillä kuluttajahinnat riippuvat energiayhtiöiden kanssa tehdyistä sopimuksista.
Tukkuhinta on pohjoismaisessa sähköpörssissä muodostuva hinta, jota energiayhtiöt ja teollisuus maksavat.
Pohjoismaisesta sähköpörssistä huolimatta sähkö on Suomessa noin 15 prosenttia kalliimpaa kuin Ruotsissa. Ero johtuu siitä, että Ruotsissa sähköä tuotetaan enemmän kuin kulutetaan. Suomessa kulutus on taas tuotantoa suurempaa, ja maiden välinen siirtoyhteys ei ole riittävä.
Uuden siirtoyhteyden rakentaminen Lappiin on suunnitteilla, ja sen arvioidaan valmistuvan vuonna 2025.
Energiateollisuuden markkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa toteaa, että hintaero maiden välillä vaikuttaa teollisuuden investointeihin.
– Teollisuuden on sähkön hinnan puolesta edelleen kannattavampaa investoida Ruotsiin kuin Suomeen, Salomaa sanoo tiedotteessa.
Lisää tuulivoimaa tarvitaan
Salomaan mukaan Suomeen tarvittaisiin lisää kotimaista uusiutuvaa ja muuta päästötöntä tuotantoa. Tuulivoiman luvitusprosessit pitäisi saada joustaviksi, ja sen rakentamiselle pitäisi löytää alueita.
– Myös muun päästöttömän sähköntuotannon, kuten vesivoiman ja ydinvoiman sekä bioenergian, toimintaedellytyksistä on pidettävä hyvää huolta, Salomaa jatkaa.
Suomen päästötöntä sähköntuotantoa kasvattamaan on jo monta vuotta odotettu Olkiluodon kolmosreaktoria, mutta joulun edellä kerrottiin, että säännöllisen sähköntuotannon aloitus viivästyy taas puolella vuodella. Nyt tuotannon on määrä alkaa maaliskuussa 2021.
Koko vuoden ajalta teollisuuden sähkön kysyntä laski 1,7 terawattituntia, josta metsäteollisuuden osuus oli noin kaksi kolmannesta. Kotitaloudet käyttivät suunnilleen saman verran sähköä kuin vuonna 2018.
Päästöoikeuksien hinta pysyi vuoden 2019 lähes ennallaan, samalla kun sähkön hinta laski.