Sähkönsiirron vuosihinnoissa jopa satojen eurojen erot – katso kartasta, kuinka paljon maksaisit muualla

2:14img
Julkaistu 07.09.2017 06:29
Toimittajan kuva

Anu Korhonen

anu.korhonen@mtv.fi

@anukoooo
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

 Sähkönsiirron hinnat vaihtelevat suuresti ympäri Suomea. Sähkönsiirron hinta on viimeisen puolen vuoden aikana noussut eniten Etelä- ja Länsi-Suomessa. Enimmillään sähkölämmitteisen omakotitalon siirtolaskuissa on eroa lähes 300 euroa vuodessa.

Näin kartta toimii

Oheisessa kartassa näet, millä alueilla sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönsiirto on kalleinta. Alue on sitä tummempi mitä korkeampi on sähkönsiirron hinta. Painamalla alueetta näet myös sähkönsiirron hinnan kerrostaloasunnolle.

Halvimmalla sähkönsiirrolla sähkölämmitteisten omakotitalojen asujat pääsevät Keski-Suomessa Äänekoskella. Siellä Äänekosken Energia Oy:n sähkönsiirron hinta on 5,59 senttiä kilowattitunnilta.

Kalleinta siirtomaksu on Satakunnassa Siikaisissa. Siellä Lankosken Sähkö Oy laskuttaa asiakkailtaan 9,16 senttiä kilowattitunnilta, selviää Energiaviraston tuoreesta tilastosta.

Sähkönsiirtohinnat

Alueellisesti kalleinta sähkönsiirto on Itä-Suomessa ja halvinta Uudellamaalla. Näiden alueiden välillä sähkönsiirron eroa voi karttua jopa 270 euroa vuodessa.

Kerrostalossa asuvien kukkaroa rokotetaan vähiten Jyväskylässä. JE-Siirto Oy:n sähkönsiirto kustantaa 7,13 senttiä kilowattitunnilta, kun taas kalleimmassa yhtiössä, Siikaisissa sijaitsevassa Lankosken Sähkö Oy:ssä, vastaava summa on 19,39 senttiä. Korkeaa hintaa selittää yhtiön pieni asiakasmäärä.

Yhtiöt varautuvat myrskytuhoihin

Vuonna 2013 voimaan tulleen lain mukaan myrskyn aiheuttamat keskeytykset sähkönjakelussa saavat kestää taajamassa enimmillään kuusi tuntia ja sen ulkopuolella 36 tuntia. Tämä on aiheuttanut sähköyhtiöille investointitarpeita.

– Sähkön jakelun toimintavarmuutta turvataan siirtämällä sähköverkkoja ilmasta maahan. Se tekee vuositasolla 800 miljoonaa euroa. Tämä raha tulee pääosin suoraan asiakkailta, Energiateollisuuden sähköverkkotoimialan johtaja Kenneth Hänninen sanoo.  

Energiaviraston johtaja Veli-Pekka Saajon mukaan investointipaineet jatkuvat ainakin vuoteen 2029 saakka.

– Tietyillä alueilla investointeja tehdään todella merkittävästi, esimerkiksi Itä-Suomessa ja Pohjoisessa. Taajama-alueet ovat paremmassa asemassa, sillä niissä kaupunkiverkko ja maakaapelointi ovat hyvällä tasolla.

Hännisen mukaan siirtomaksu on halvinta yleensä tiiviillä kaupunkialueilla, joissa ei ole ilmastontuomio häiriöitä.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että kaupunkialueilla on omat erityisvaatimuksensa. Esimerkiksi verkkoja on paljon ja kaivuolosuhteet ovat usein erittäin haastavat. 

Hinnoittelupainetta lisää myös asiakasta kohden tehdyt sähköverkot.

– Esimerkiksi Helsingissä on 17 metriä verkkoa per asiakas, kun maaseudulla saattaa olla jopa 300 metriä, siinä on suuri ero ja hinnoittelupaine, Saajo toteaa.  

Sähkön kokonaishinta muodostuu käytetystä sähköenergian määrästä ja sen siirtokustannuksista. Lisäksi siirtolaskussa peritään sähkövero. Sähkön voi kilpailuttaa eri yrityksillä, mutta siirtokulut maksetaan aina sille energiayritykselle, joka omistaa kulloisenkin alueen sähköverkon.

Karttaupotusta korjattu 8.9. kello 9.50: Osa jakeluyhtiöistä ei näkynyt kartassa oikein, eikä niiden hintoja saanut avattua tarkemmin. Virhe nyt korjattu.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa