Toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten hintoja voidaan korottaa useamman kerran vuodessa, kertoo kilpailu- ja kuluttajavirasto. Määräaikaiset sähkösopimukset ovat lähtökohtaisesti molemmin puolin sitovia.
Esimerkiksi Helen korottaa asiakkaidensa toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hintoja jopa 58 prosenttia. Yhtiön myymän perussähkön hinta nousee yli 23 senttiin kilowattitunnilta lokakuun alusta.
Lisäksi Tampereen sähkölaitos yli kaksinkertaistaa toistaiseksi voimassa olevien sopimusten kilowattituntihinnat syyskuun puolivälistä alkaen.
Korotuksia voi tulla lisää.
– Toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hintoja voi korottaa useamman kerran vuodessa. Hintojen korotusten määrää ei ole rajoitettu sopimusehdoissa, sanoo Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) johtava asiantuntija Jukka Kaakkola.
Kaakkolan mukaan yhtiöillä on kuitenkin lainmukainen velvollisuus ilmoittaa asiakkailleen uudesta hinnasta kuukausi ennen korotuksen voimaantuloa.
Sähköyhtiöt perustelevat korotuksiaan erityisesti sähkön pörssihinnan nousulla ja olosuhteiden olennaisella muuttumisella.
Lue myös: Helen korottaa sähkön hintaa jo kolmatta kertaa tänä vuonna – omakotitalossa asuvan sähkölasku nousee yli sata euroa
Onko hintakorotuksille määritelty kattoa?
Varsinaista kattoa ei ole, mutta vastaus on vielä avoin, KKV:n Kaakkola kertoo.
– Lain mukaan ei saa tehdä olennaisia kertamuutoksia pitkäkestoiseen sähkösopimukseen. Olennaisuus on tässä tilanteessa varmaan monellakin yhtiöllä ylitetty, kun prosenttikorotukset ovat olleet hyvin suuria.
Koska kertakorotukset eivät saa olla kohtuuttomia, Kaakkolan mukaan on suositeltavaa, että jos yhtiöllä on peruste korotuksille, niitä tehtäisiin vähittäin maltillisempina korotuksina.
– Hintojen noustessa aina voi yrittää kilpailuttaa tai vaihtaa toistaiseksi voimassa olevaa sopimusta, mutta aika vähän on kuluttajalla vaihtoehtoja.
Määräaikaiset sähkösopimukset puolestaan ovat lähtökohtaisesti molemmin puolin sitovia.
Jos yritys on sopinut halvemmasta kiinteästä hinnasta asiakkaan kanssa ennen kustannusten hinnannousua, muutoksia ei voi tehdä. Kaakkolan mukaan sama pätee toisinpäin asiakkaan näkökulmasta, mikäli hinta lyödään lukkoon ja pörssihinta laskee.
Pörssisähkösopimuksissa korotuksia voi tulla esimerkiksi perusmaksuun.
Lue sopimusehdot huolella läpi
Sähkönmyyntiyritysten tulee kirjata hintakorotusten pelisäännöt sähkösopimuksen ehtoihin. Kaakkolan mukaan ehdot on syytä lukea huolella läpi.
– Sopimuksessa on yleiset Energiateollisuuden sähkönmyyntiehdot. Myyjillä on myös omiin sopimuksiinsa liittyviä lisäehtoja.
Kaakkola huomauttaa, että useassa sopimuksessa on kohtuullisempi muutaman kuukauden alkuhinta, johon voi tulla automaattisesti merkittäviä korotuksia uuden hintajakson alkaessa.
– Onkin syytä katsoa ehdoista, miten hinta määräytyy sopimuksen mukaan jatkossa.