Kodin sähkölaitteet pitää muistaa tarkistaa ajoittain. Sähkö- ja pistorasioiden, valokytkimien ja kotitalouden koneiden kahvinkeittimestä tietokoneeseen on oltava kunnossa ja toimittava asianmukaisesti, eikä niiden liittimissä tai liitäntäjohdoissa saa olla vikoja.
"Suurimpia virheitä mitä ihmiset kodeissaan tekevät on omien, kiinteiden sähköasennusten tekeminen", sanoo tekninen asiantuntija Pertti Mäkinen (Sähköinfo Oy). "Niitähän ei saa enää nykyään tavallinen ihminen tehdä. Lisäksi Käytetään rikkinäisiä jatkojohtoja ja pistotulppia ja kotona voi olla rikkinäisiä kytkimiä ja pistorasioita."
Sähkön käyttötarve on lisääntynyt kodeissa uusien laitteiden takia huomattavasti. Vanhoissa taloissa pistorasioiden lukumäärä ei useinkaan enää vastaa näitä uusia tarpeita. Sen seurauksena syntyy usein virityksiä, joissa jaetaan yhdestä sähkörasiasta virtaa jatkojohdolla vaikkapa kuudelle laitteelle. Pistorasia saattaa kuormittua liikaa ja silloin alkaa palaa sulakkeita - oikein pahassa tapauksessa virtajohto voi jopa sulaa ja sytyttää tulipalon.
"Sulakkeen palaminen tai vikavirtakytkimen laukeaminen on yleensä merkki kahdesta asiasta - joko laitteessa on vikaa tai kyseessä on ylikuormitus, jossa on liikaa laitteita samassa ryhmäjohdossa. Silloin täytyy vain vähentää laitteita yksi kerrallaan, kunnes vika löytyy", Mäkinen neuvoo.
Pistotulppia on erilaisia, maadoitettuja ja maadoittamattomia. "Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että aina kun tehdasvalmisteinen pistotulppa mahtuu rasiaan, asia on turvallisuuden suhteen kunnossa. Sen sijaan yksi tyypillinen virhe on, että tavallista 0-luokan tulppaa vuollaan, jotta se mahtuisi maadoitettuun pistorasiaan. Jos sähkölaite vioittuu, se on hengenvaarallista!".
Turvallisen sähkölaitteen tunnistaa arvokilvestä. Siihen painettu tarkastuslaitoksen merkki - esimerkiksi FI-merkki - kertoo, että laite on testattu ja todettu turvalliseksi. "Sen sijaan CE-merkintä ei vielä kerro turvallisuudesta", Mäkinen muistuttaa.
Sähköjohdot kannattaa sitoa yhteen esimerkiksi muovisella spiraalinauhalla, tavallisen pistorasian tilalle voidaan valita vikavirtasuojakytkimellä suojattu rasia ja vanhat pistorasiat voidaan varustaa lapsisuojalla. Jos on pientäkään epäilystä kodin sähköasennusten turvallisuudesta, useiltakin nettisivuilta löytyy tarkistuslistoja, joiden mukaan itse kukin voi tarkistaa kotinsa sähkölaitteet.
Lisätietoa: www.sahkoala.fi
(JKA 13.12.2007)