Saimi Hoyer kyllästyi jatkuvaan ikäväänsä kotiseudulleen Savoon ja päätti tehdä asialle jotain. Nykyään hän pyörittää hotellia Punkaharjulla ja kohtaa luonnon joka päivä. Aina luontoon pääsy ei ole ollut Hoyerillekaan niin helppoa, erityisesti kiireisten mallivuosien aikana.
Kaupallinen yhteistyö: Suomen Asuntomessut
– Asuessani Pariisissa yritin lieventää luontoikävääni, erityisesti Punkaharju-ikävääni, ehkä koomisillakin keinoilla. Menin Pariisissa puistoon, suljin silmäni, hengitin syvään ja ajattelin olevani Punkaharjulla. Jostain syystä ilma ei ollutkaan ihan niin puhdasta, naurahtaa Hoyer.
Hoyer menee luontoon rauhoittumaan ja nauttimaan. Aika kuluu metsässä sienestäen ja marjastaen joko yksin, lasten tai kotikyläläisten kanssa.
– Luonto on se paikka, jonne menen, olipa minulla sitten hyvä tai huono olla. Sieltä pois tullessani voin aina paremmin, oli tilanne mikä tahansa elämässäni. Se auttaa näkemään asiat oikeassa perspektiivissä, sillä luonnossa ihminen tuntee itsensä niin pieneksi, Hoyer kertoo.
Sykähdyttävät luontokohtaamiset syöpyvät mieleen pitkiksi ajoiksi.
– Olin tulossa saunasta mökillämme äitini kanssa, kun näimme rannassamme kaksi sutta, jotka joivat vettä. Toinen susista katsoi pitkään suoraan silmiini. Tuo kokemus on syöpynyt mieleeni, Hoyer kertoo.
”Haluan, että lapsenikin saavat perimäni luontosuhteen”
Hoyerin vanhemmat kasvattivat hänet nauttimaan luonnosta. Lapsuudessa luodusta luontosuhde on tärkein, jonka hän on vanhemmiltaan saanut.
– Lasten kanssa on ihana olla luonnossa! Toivon, että voin siirtää vanhemmiltani perimäni luontosuhteen myös omille lapsilleni. Ainakin osa kotikasvatuksesta on jo nyt mennyt perille, sillä lapseni kerää roskat maasta, olimme sitten kaupungissa tai metsässä, Hoyer toteaa.
Rakkauttaan luontoa kohtaan Hoyer haluaa jakaa myös muille. Hoyer toimii kansallispuistokummina ja marttana, ja pyrkii näin lisäämään ihmisten arvostusta luontoa kohtaan.
Ympäröivä luonto on kodin tärkein huone ja taideteos
Hoyerin perheen tärkein huone on ympäröivä luonto. Koti ei lopu terassiin, vaan se jatkuu puiden katveisiin ja marjapuskiin.
– Meillä ei juurikaan ole tauluja, vaan lattiasta kattoon asti ulottuvien ikkunoiden läpi avautuva maisema on taideteoksemme. Taideteos ei muutu vain joka päivä, vaan joka sekunti, Hoyer kertoo.
Kodin sisustuksessa Hoyer suosii suomalaista puuta ja eri puulajeja. Elävä puupinta tuo oman särmänsä sisustukseen.
Kaivopuistossakin voi saada luontokokemuksen
Kaikilla ei kuitenkaan ole yhtä hyviä mahdollisuuksia nauttia luonnosta kuin Hoyerilla. Palan luontoa voi kuitenkin tuoda yksinkertaisilla asioilla myös kaupunkiasuntoihin.
– Sen sijaan, että ostaisi kukkakaupasta kasveja, kävisikin luonnosta poimimassa kukkia kotiin. Luontokuvat rauhoittavat ja parvekeistutuksilla voi tuoda palan luontoa kotiin, Hoyer sanoo.
Kaupungeissakin on loistavat mahdollisuudet nauttia puiden havinasta ja hengittää raikasta ilmaa. Esimerkiksi Helsingissä pääsee helposti julkisilla kulkuvälineillä niin keskuspuistoon kuin Nuuksion ja Sipoonkorven kansallispuistoihin. Luontokokemuksen voi saada myös vaikkapa Kaivopuistossa.
– Viime syksynä olin keikalla Helsingissä ja huomasin peltoherkkusienien kasvavan aivan keskustassa pienellä nurmikkoalueella puun juuressa. Luonto on myös keskustassa, jos vain avaa silmänsä, Hoyer toteaa.
Saimi Hoyer on mukana Asuntomessujen Hyvinvointiviikoilla moderoimassa Luonto osana asumista -keskustelua keskiviikkona 19.7. kello 12 AsukasAreenalla. Keskustelemassa paneelissa ovat Naava Oy:n toimitusjohtaja Eeva Niemelä, Marja Nevalainen Marjamailla Designista, Arto O. Salonen Helsingin yliopistolta sekä Titta Kiuru A-lehdistä. Tutustu Asuntomessujen koko ohjelmaan http://asuntomessut.fi/mikkeli/messuinfo/asukasareena/http://asuntomessut.fi/mikkeli/messuinfo/asukasareena/.