Työpaikastaan voi olla ylpeä monesta eri syystä, mutta ekologisuus on varmasti yksi tärkeimpiä. Erityinen ylpeyteni aihe on pandojemme Lumin ja Pyryn koti, Ähtäri Zoon Pandatalo, joka sai kylkeensä Etelä-Pohjanmaan Rakennustaitosäätiö sr:n Rakentajalaatan 9. marraskuuta, kirjoittaa Ähtäri Zoon viestintäpäällikkö Lea Lahtinen blogikirjoituksessaan.
He valitsevat vuosittain kohteen, jonka katsotaan olevan esimerkkinä rakentamisen monimuotoisuudesta tuleville sukupolville.
Pandatalo valikoitui Rakentajalaatan arvoiseksi kohteeksi, koska se raadin perustelujen mukaan on alueellisesti ja valtakunnallisesti merkittävä, rakennuksessa on toteutettu jotain aikaisemmin toteutumatonta, rakennus edistää kestävää kehitystä, vaalii luontoarvoja ja on toteutettu esimerkillisesti luontoa säästäen.
Perusteluihin on helppo yhtyä. Myös Kiinan metsähallituksen pandakeskuksen asiantuntijat totesivat marraskuussa 2017 tekemässään tarkastuksessa rakennuksen sisä- ja ulkotiloineen parhaiten toteutetuiksi Kiinan ulkopuolella.
Lumi ja Pyry ovat viihtyneet Pandatalossaan hyvin. Sen voi nähdä siitä, että bambu maistuu, leikitään ja levätään sopivassa suhteessa. Pandan kelliessä tyytyväisenä lavitsallaan tulee katsojallekin hyvä ja levollinen olo. Ruokaa, lepoa ja aktiivisuutta sopivina annoksina; siinä se ihmisenkin tyytyväisyyden tae.
Ystävät, ympäristö ja ympäröivä luonto merkitsevät myös paljon.
Panda on luonnossa erakko ja nauttii mieluiten yksin bambuateriansa. ”Mentäisiinkö syömään?” sanotaan kuitenkin hieman eri ilmaisuin aika monessa työpaikassa lounasaikaan.
Mekin suuntaamme Pandatalolle edistämään terveytemme ylläpitoa. Työpaikkaruokailu on parhaimmillaan henkisen ja fyysisen jaksamisen kasvattamista. Lounaalla tapaa myös niitä työtovereita, jotka eivät työskentele samassa työtilassa. Vaihdetaan kuulumisia hyvän ja terveellisen ruoan äärellä ja parhaat työhön liittyvät ideat syntyvät usein juuri yhteisessä ruokapöydässä.
Pandatalo on erityisen innoittava ympäristö aina sisustusta ja jopa astioita myöten. Ähtäri Zoon toimintaa on lisäksi opastus- ja opetustyö. Opetuksen tavoitteena on ennen kaikkea saada ihmiset arvostamaan eri eläinlajeja ja kunnioittamaan luonnon monimuotoisuutta.
Luontoa säästävät toimintatavat ovat aina olleet myös ravintolatoimenjohtaja Outi Suojansalon sydäntä lähellä.
– Jo ensimmäiset, aikanaan Hotelli Mesikämmeneen valitsemani astiat, valitsin kestävän kehityksen periaatteella. Nykyisin asiakkaamme yhä enemmän kiinnittävät huomiota asioiden ja toimintojen eettisyyteen.
Hyvä ruoka vaatii kauniit ja sopivat kehykset. Pandatalon astiasto on valittu yhdistelemällä eri sarjoja keskenään. Lautasten kuva-aiheet on haettu luonnosta; jäisiä pyörteitä, säröjä, tuoretta ruohikkoa ja pandojen kotikontujen kaikuna ripaus itämaista aistillisuutta. Syvät lautaset ovat kuin pandatkin, somasti pulleita ja pyöreitä.
– Astioissa on vain yksi vika, ne ovat kestäviä eivätkä mene millään rikki. Eli kovin usein ei saa valita uusia, naurahtaa Outi.
– Meidän arvomaailman mukaisiahan ne ovat, eikä säilytystiloja ole koskaan liikaa. Silloin monikäyttöisyys on tärkeä ominaisuus. Yksilöllisiä astioita on mahdollisuus yhdistellä, eikä koko sarjaa tarvitse uusia yhdellä kerralla.
Kestävä kehitys ja ekologisuus on pandamainen tapa elää järkevästi. Tehdään tarpeellinen, karsitaan ylimääräinen pois.
Lounaspaikassamme hinnat ja ilmoitukset tuodaan esiin ilman paperia hinnastonäytöillä. Paikan päällä valmistettavien leipien, burgereiden, salaattien ja vitriinistä löytyvien leivonnaisten raaka-aineet tulevat vastuullisilta tuottajilta ja ovat mahdollisuuksien mukaan myös luomua.
Myös pakkaukset, aterimet ja servietit on valmistettu kierrätettävistä materiaaleista.
Nykyisin ruoka-annoksia kuvataan ja kuvia jaetaan somessa. Arvatkaapa, käykö meille useinkin niin, että kun kauniisti aseteltu annos on nautittu, hätkähdetään ”voi ei, taas söin sen heti ja unohdin kuvata!”
Seuraa pandojen elämää ympäri vuorokauden suositun pandaliven kautta!
Pandalive