MTV Uutiset vieraili Saimi Hoyerin luona Hotel & Spa Resort Järvisydämessä Rantasalmella, johon yrittäjä siirtää tapahtumapalvelunsa. Hoyer uskoo, että Hotelli Punkaharjun tarinan jatkaminen on edelleen mahdollista.
Hotelli Punkaharjun omistajana seitsemän vuotta toiminut Saimi Hoyer toipuu parhaillaan konkurssin aiheuttamasta ahdingosta ja surusta.
Hän on saanut viime viikkoina valtavasti kannustusta ja viestejä kansalaisilta.
– Hirmu moni halusi auttaa. Yli 14 000 suomalaista on laittanut minulle yksityisviestin ja kysynyt, mitä he voivat tehdä, Hoyer kertoo MTV Uutisten haastattelussa.
– Viesteissä on toivotettu paljon voimia ja myös paluuta sinne hotellille.
Vaikka tilanne on ikävä, Hoyer päätti, ettei aio jäädä voivottelemaan ja suremaan itsensä ja hotellin kohtaloa, vaan alkoi heti suunnitella uusia ideoita.
– Itse pyysin apua Markus Heiskaselta täältä Järvisydämestä. Avun pyytäminen ei pitäisi olla häpeä, vaan aivan normaali asia, Hoyer sanoo ja pohtii sitä, miten syvästi häpeä konkurssista edelleen Suomessa istuu.
Heiskanen ja Hoyer ovat tehneet yhteistyötä aiemminkin, ja Hoyer pysyy hieman salaperäisenä sen suhteen, mitä kaikkea heidän yhteistyönsä tarkoittaa tulevaisuudessa.
– Meillä on isompia suunnitelmia koko Saimaan ja jopa koko Suomen osalta.
Alkuun yhteistyö tarkoittaa Hoyerin osalta sieniretkien ja tapahtumien järjestämistä hotelli- ja kylpylätoimintaan keskittyvässä Järvisydämessä. Hoyer järjestää syksyllä myös kaksi sieniviikonloppua Helsingissä Hotelli St. Georgessa.
Hotellin tulevaisuus epäselvä
Entä miten käy Suomen vanhimman hotellin, hotelli Punkaharjun, joka on jo kulttuurihistoriallisesti merkittävä, Museoviraston suojelema rakennus?
Hoyer uskoo, että täysin remontoidulla Hotelli Punkaharjulla voisi olla mahdollisuus jatkaa toimintaansa myös jatkossa.
– Kyllä (toiminnan) jatkaminen on ihan mahdollista, laskennallisestikin se on mahdollista saada kannattavaksi.
Hoyer kertoo, että konkurssi johtuu pitkälti hotellin valtavasta remontista, joka piti tehdä Museoviraston hyväksymänä. Remonttilainat nousivat korkoineen lopulta liian suuriksi, vaikka toiminta oli muutoin kannattavaa.
– Pohjalla oli niin suuret velat ja lainat pankille.
Konkurssin tehneellä yrityksellä on noin 1,5 miljoonan euron velat.
Lue lisää: Saimi Hoyer hotelli Punkaharjun konkurssista: Hotelli on suljettu ja toiminta loppunut – "Rahat jäävät nyt jonnekin, puhutaan aika isoista summista"
Me Naisten tuoreessa haastattelussa Hoeyr kertoo, että hänen henkilökohtainen velkansa pankille on 100 000 euroa. Lisäksi hänelle jäi laskematon määrä saatavia seitsemän vuoden ajalta.
Hoyeria surettaa erityisesti se, että edes valtava työmäärä ja sataprosenttinen panostus vuosikausiksi ei tuottanut tulosta.
– Silloin kun me sinne (hotellille) saavuimme, niin koko Punkaharjuhan oli melkoisen hiljainen, Hoeyr sanoo.
– Aina tarvitaan yksi kylähullu, joka laittaa hommiin vauhtia - ja minähän olen se kylähullu. Tuollaista brändäystä ja työtä ei tehdä ihan hetkessä. Olin siellä 24/7 seitsemän vuotta. Punkaharjuhan on kolmas lapseni, eikä kukaan voi onneksi viedä elämäntyötäni pois.
Hotellin ja sen henkilökunnan kohtalo saa Hoyerin herkistymään.
– Hirmu paha mieli jäi niiden puolesta, jotka olivat jo varanneet meiltä huoneen ja toki yhteistyökumppaneiden ja työntekijöiden puolesta. Kyllähän meillä on kaikilla sinne äärimmäisen iso ikävä.
Hoyer osti Hotelli Punkaharjun vuonna 2016 entisen puolisonsa Thomas Hoyerin kanssa. Omistajuudessa tapahtui myöhemmin muutoksia, koska Thomas Hoyer myi osuutensa Mari Kettunen-Väyryselle. Hoyerit erosivat vuonna 2018, ja heillä on kaksi teini-ikäistä poikaa.
Maalaiselämää pikkukylässä
Hoyerin elämä on ollut myllerryksessä monin tavoin. Viime vuosiin on mahtunut rahahuolien lisäksi äidin pitkäaikainen sairastelu ja oma avioero.
Tällä hetkellä Hoyer pyrkii selvittämään, mitä hän tekee kaikelle sille tavaramäärälle, jonka hän on nyt hakenut pois hotellista omaan kotiinsa.
Mukana on muun muassa hänen viime kesänä kuolleen näyttelijä-äitinsä Soila Komin 38 kansallisteatterin pukua ja valtava kirjakokoelma.
Vaaran kylässä Punkaharjun lähellä asuva Hoyer viettää nykyään melko erakkomaista elämää, sillä lähin asutus on seitsemän kilometrin päässä.
Kansainvälisen mallinuran kiireinen elämäntyyli maailman metropoleissa on vain kaukainen muisto.
– Asun keskellä ei mitään, mutta tämä on minun kotini, josta minulla ei ole mitään tarvetta lähteä pois, Hoyer sanoo.
– Nyt olemme kääntäneet ystävieni kanssa kasvimaata, sillä vihdoin itselläni on aikaa tehdä kaikkea sellaista, mitä en ole kahteen vuoteen ehtinyt tehdä.
Järvisuomeen Hoyerilla on puolentoista tunnin työmatka. Se tuntuu hieman pitkältä, sillä Hoyer ilmoittaa, ettei aio ajaa sitä etenkään hirviaikana itse.
– Olen tunnetusti aika surkea kuski, Hoyer naurahtaa.
Katso yllä olevalta videolta Saimi Hoeyrin tuore haastattelu Järvisydämestä, jossa hän kertoo tulevista suunnitelmistaan.