Sairaalahierarkiat ajavat hoitajia jopa pois alalta: "Vanhanaikainen johtamisjärjestelmä hiertää ja joutaisi jo romukoppaan"

7:51imgKatso haastattelu kokonaisuudessaan.
Julkaistu 03.03.2021 09:39
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Sairaanhoidossa työskenteleville ihmisille tehtiin joulukuussa kysely siitä, miten sairaanhoitajat ja muu sairaanhoidon henkilökunta pystyy vaikuttamaan oman työnsä sisältöön.

Sairaanhoitajaliiton puheenjohtajan Nina Hahtelan mukaan kyselyssä paljastui alan hierarkkisuus.

– Päätöksenteko hoitotyöstä karkaa aika kauas. Vain seitsemän prosenttia lähiesimiehistä sanoo, että he voivat tehdä päätöksiä, Hahtela kertoo.

Keskimäärin päätös karkaa kyselyn mukaan 2–3 portaan päähän. Pahimillaan ylöspäin kivutaan jopa 10 askelta ennen kuin päätös syntyy. Hahtelan mukaan hierarkkisuus on jopa ajanut ihmisiä pois alalta.

– Ihmiset sanovat, että jos järjestelmä muuttuisi, he olisivat valmiita palaamaan. Järjestelmä aiheuttaa sen, ettei työssä viihdytä.

"Joutaisi jo romukoppaan"

Hahtelan mielestä on "järjetöntä" jos päätökset tehdään kaukana arjesta.

– Aika vanhanaikainen johtamisjärjestelmä hiertää ja joutaisi jo romukoppaan, Hahtela jatkaa.

Keski-Uudenmaan Soten hoitotyön esimies Ulla Palomäki kertoo, että heillä järjestelmässä on "aika matala" hierarkisuus.

– Olisikohan meillä (yhteensä) neljä porrasta, ja omaan työhöni pystyn vaikuttamaan todella paljon, Palomäki kehuu.

Lue myös: Liki 90 prosenttia hoitajista on pohtinut alanvaihtoa: Miten turvataan Suomen terveydenhuolto?

Parantamisenkin varaa hän kuitenkin löytää. Korkeasti koulutettujen hoitotyöläisten pitäisi pystyä suunnittelemaan päivänsä hyvin ja tehokkaasti, Palomäki kertoo.

– Meillä on paljon kelloon sidottuja asioita osastomaailmassa. Uskallan väittää, että olisi varaa vähentää kellon katsomista ja mennä potilas edellä, Palomäki toteaa.

Esimerkkinä Palomäki käyttää tilannetta, jossa laboratoriotutkimuksen tuloksia odotellaan ja niiden saapumisen jälkeen lääkärin työaika on jo päättynyt. Näin vastausten tulkitseminen ja kuittaaminen viivästyy.

– Voitaisiinko ennakoida ja suunnitella hyvin? Mitkä testit otettaisiin jo edellisenä päivänä, ettei potilaan kotiutus jää siitä kiinni. Tämä on hyvä paikka ravistella itseämme. Vaatii muutosta kaikilta, myös meiltä esimiehiltä.

Lue myös: "Potilaita vain tulee ja tulee" – HUSin tehohoitajat avautuvat MTV:lle, kuinka koronatilanne kiristää otettaan

Tuoreimmat aiheesta

Työelämä