Sairastanut voi tartuttaa jopa viiden viikon ajan – immuniteetti koronavirukseen ei varmistu yhdellä vasta-ainetestillä

Sairastanut voi tartuttaa jopa viiden viikon ajan – immuniteetti koronavirukseen ei varmistu yhdellä vasta-ainetestillä 10:35
THL:n erikoistutkija Merit Melin ja Turun yliopiston virusopin professori Ilkka Julkunen selventivät koronavirustestauksen taustoja Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Sinunkin postiluukustasi voi lähipäivinä kolahtaa kutsu vasta-ainetestiin. Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos (THL) on valinnut tietyn joukon suomalaisia, joilta kerätään koronaviruksen vasta-aineita. Kutsuttujen on tärkeää kantaa kortensa kekoon ja käydä testissä.

Vasta-ainetestiä on toivottu ja THL odottaa, että kansalaiset osallistuvat siihen innokkaasti. Ensimmäiset kutsukirjeet ovat jo tipahtaneet postiluukuista. 

– Testaamme kaikki ensin seulontatestillä ja sen jälkeen teemme vielä varmennustestin positiivisen tuloksen saaneille. Se on neutroneutralisaatiotesti, jolla voidaan osoittaa luotettavasti, onko näytteessä viruksen vasta-aineita, THL:n erikoistutkija Merit Melin kertoo. 

Mikäli toisenkin testin tulos on positiivinen, se merkitsee erittäin todennäköisesti, että myös immuniteetti on suojaava. Käytännössä se tarkoittaisi sitä, että taudin jo sairastanut ei saisi sitä uudelleen ainakaan lyhyellä aikavälillä. 

– Voimme arvioida tämän tutkimuksen avulla, kuinka kauan vasta-aineet säilyvät. Otamme tutkimukseen osallistuneihin uudelleen yhteyttä puolen vuoden ja vuoden päästä katsoaksemme, onko heillä edelleen vasta-aineita, Melin jatkaa. 

Mikäli vasta-aineita löytyy, niin se kertoo myös immuniteetin säilymisestä kehossa. Melin korostaa, ettei ole varmaa, kehittyykö kaikille koronaviruksen sairastaneille immuniteettiä ollenkaan. Tiedossa ei myöskään ole, kuinka pitkään se kestää, jos se syntyy. 


Sairastanut voi tartuttaa jopa viisi viikkoa

Immuniteetti ei kuitenkaan kerro siitä, kantaako henkilö vielä koronavirusta. Uudet tutkimukset ovat osoittaneet, että henkilö saattaa kantaa virusta jopa useita viikkoja. 

– Kiinassa sairaalassa hoidetuilla potilailla, esiintyi virusta keskimäärin noin kolme viikkoa ja pisimmillään jopa viisi viikkoa oireiden alkamisesta. Lieväoireisen taudin jälkeen virusta esiintyy todennäköisesti lyhyemmän aikaa, Melin selventää. 

Pitäisikö siis THL:n ohjeita karanteenista ja eristyksestä muuttaa? 

– THL:n ohjeistukset perustuvat Euroopan tartuntatautikeskuksen riskinarvioon, jonka mukaa  vaikeissa tapauksissa tartuttavuus kestää kaksi viikkoa ja lievissä tai keskivaikeissa viikon. Kotioloissa on syytä pysytellä viikko tai niin kauan kuin on oireita sekä yksi oireeton päivä. Tämän uuden tiedon valossa on kuitenkin entistä tärkeämpää, että riskiryhmässä olevat suojaavat itseään pitämällä itsensä eristyksissä, Melin toteaa. 

Vasta-ainetesti on luotettava oikeaan aikaan otettuna

Vasta-ainetestin luotettavuuteen vaikuttaa olennaisesti, missä vaiheessa se otetaan. Tiedetään, että koronavirusinfektioissa vasta-aineiden muodostuminen kestää keskimäärin kaksi viikkoa taudin alkamisesta.

– Riski väärille tuloksille kasvaa, jos testi otetaan ensimmäisen viikon aikana taudin alkamisesta ja henkilöllä on vielä oireita. Vasta-ainetestin luotettavuus paranee, jos se tehdään, kun tartunnasta on kulunut riittävästi aikaa ja vasta-aineita on ehtinyt muodostua, Melin painottaa.

Aiheesta lisää tänään Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Lue myös:

    Uusimmat