Sairastuvan siivoamiseen saattaa riittää tavallinen viikkosiivous, mutta helposti tarttuvien tautien kohdalla tietyt pinnat kannattaa syynätä tarkemmin.
Oltuaan itse kipeänä tai perheenjäsenen jouduttua taudin kouriin sairastupa tekisi mieli puunata lattiasta kattoon.
Helposti leviävien tautien kohdalla perusteellisempi siivous tuleekin tarpeeseen, mutta mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota?
Lue myös: Näin koti siivotaan: Marttojen asiantuntija antaa vinkit siistin kodin ylläpitoon
Muista puhdistaa myös nämä
Marttaliitto ry:n kotitalousasiantuntija Niina Silander muistuttaa, että tärkein keino ehkäistä sairastumisia on riittävä käsihygienia.
– Tavallinen viikkosiivous riittää hyvin, kun kotona ollaan terveitä. Sairastuvan siivoamiseen on hyvä kiinnittää enemmän huomiota, riippuen siitä, mitä kotona sairastetaan, Silander sanoo.
Jos kotitalouteen kuuluva on sairastanut esimerkiksi norovirustautia tai jotain muuta helposti tarttuvaa, useasti kosketettavat pinnat, kuten ovenkahvat, wc-tilat ja kaappien vetimet, kaipaavat hieman ekstrasiivousta.
– Usein muistetaan ovenkahvat ja valokatkaisijat sekä wc:n vetonuppi, mutta myös se oma puhelin on sellainen, joka saattaa kulkea sängystä wc-pöntölle asti ja pitäisi myös puhdistaa, Silander muistuttaa.
Myös esimerkiksi kaukosäätimet ja muut usein kosketetut pinnat ja esineet, kannattaa muistaa puhdistaa huolella.
Silander neuvoo, että siivouksessa edetään puhtaasta kohti likaista.
Lisäksi eri tiloissa on hyvä käyttää omaa siivousliinaa, jotta ei tule levittäneeksi bakteereja ja viruksia pinnoilta seuraaville. Siivousvälineet tulee puhdistaa huolellisesti siivouksen lopuksi ja siivousliinat pestä vähintään 60 asteessa.
Lue myös: Kotisiivoojan tärkeimmät välineet ja aineet – Marttojen kotitalousasiantuntija esittelee kodin siivouskitin
Tarvitaanko järeitä puhdistusaineita?
Silander kertoo, että varsinkaan arkikäyttöön Martat eivät suosittele desinfioivia puhdistusaineita, vaan mietoja yleispuhdistusaineita.
Desinfioivat pesuaineet, kuten klooria sisältävät tuotteet, ovat voimakkaita ja kuormittavat ympäristöä ja vesistöjä.
Silanderin mukaan lian pitäisi lähteä melko neutraaleilla pesuaineilla, jos siivousvälin ei anna arjessa venyä liian pitkäksi.
Jos kotona on sairastettu, niin harkinnan mukaan pintoja voi kuitenkin myös desinfioida.
– Sairaustapauksissa, jos halutaan antibakteerista ja viruksia tappavia aineita, desinfioivat aineet voivat olla tarpeellisia, Silander tiivistää.
Silanderin mukaan kaikilla perheenjäsenillä kannattaisi olla omat käsipyyhkeet ja jonkun sairastaessa ne pitäisi vaihtaa jopa päivittäin. Lakanat ja tyynyliinat olisi hyvä vaihtaa vähintään kerran viikossa sairastapauksen sattuessa.
– Pese pyyhkeet ja vuodevaatteet vähintään 60 asteessa pitkällä pesuohjelmalla. Joskus voi olla hyvä pestä pyyhkeitä, vuodevaatteita ja siivousliinoja 90 asteessa, jos materiaali sen kestää, Silander sanoo.
Sairastuneen vuodevaatteita ja pyyhkeitä käsiteltyään on myös hyvä muistaa pestä kätensä huolellisesti vedellä ja saippualla.
Lue myös: Pärjääkö siivouksessa välineurheilulla? Siivoustähti Auri Kananen näyttää, kuinka siivousliinaa käytetään oikeaoppisesti
Lue myös: Testasimme kodin likaisimman paikan: Yksi kohde oli ehdoton pöpöpesäke – kännykän mikrobimäärä puolestaan yllätti
Katso myös: Näin puhdistat puhelimesi!
2:03