Testasimme kodin likaisimman paikan: Yksi kohde oli ehdoton pöpöpesäke – kännykän mikrobimäärä puolestaan yllätti

3:27img
Näin näytteet otettiin. Asiantuntija kertoo myös tulokset.
Julkaistu 05.06.2022 19:01
Toimittajan kuva

Sanna Pietiläinen

sanna.pietilainen@mtv.fi

Vaikka puhtaus on puoli ruokaa, ei kotia kannata koskaan siivota liian puhtaaksi. Mikrobiologian asiantuntija kertoo, että liika desinfiointi voi olla jopa olla terveydelle vaarallista.

Koti on täynnä mikrobeja eli pieneliöitä, jotka rakastavat likaa. Mikrobeja ei näe paljaalla silmällä, joten Viiden jälkeen -ohjelma pyysi laboratorion avuksi ottamaan näytteitä muun muassa tiskirätistä, jääkaapista, vessasta ja eteisestä. Mikrobeja ovat muun muassa bakteerit, virukset, homeet ja jotkin loiset, kuten alkueläimet.

Laboratoriokokeissa selvisi, että yksi kohde on ehdoton ykkönen. Mikrobiologian tiimipäällikkö Hanna Sipari MetropoliLabista seurasi näytteiden ottoa kotona ja kertoi Viiden jälkeen -ohjelmalle karut tulokset.

– Likaisin paikka kotona oli tiskirätti, joka kasvoi aivan valtavia määriä. Koko näytteessä oli 33 miljardia pesäkettä. Siellä on kaikennäköistä: sekä ympäristö- että ihmisperäisiä mikrobeja.

Lisäksi rätistä löytyi homepesäkkeitä ja bacillus-bakteereita.

Ennen testejä toimittajan arvio oli, että joka paikkaan kulkeva kännykkä olisi lian pesäke. Kännykässä oli kuitenkin lopulta kaikkein vähiten mikrobeja.

Katso yllä oleva video koko testausprosessista ja tuloksista.

Lue myös: Miljoonien seuraama siivousguru Auri jakaa niksinsä ikkunanpesuun – tästä syystä ikkunaan jää raitoja

Liika siivous voi olla jopa terveydelle haitallista

Mikrobien suuri lukumäärä ei ole kuitenkaan se, jota pitää automaattisesti säikähtää, sanoo biotieteen dosentti Leena Valmu.

Viiden jälkeen Ripsa Koskinen-Papunen Mikko Suursalmi MTV juontaja

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

– Me elämme ja meidän tulee elää pöpöjen kanssa hyvässä symbioosissa. Niitä on meissä sisällä ja meidän ympärillä, tuhansia lajeja ja triljoonia kappaleita, Valmu sanoo.

Liiasta siivoamisesta voi olla jopa haittaa, jos kotoa tappaa lähes kaikki bakteerit.

– Tarvitsemme bakteereja, että oma puolustusjärjestelmämme pysyy aktiivisena. Jos ylihygienisoimme ympäristömme, meidän puolustusjärjestelmmme veltostuu ja alkaa käyttää energiansa muuhun. Silloin syntyy muun muassa allergioita ja autoimmuunisairauksia.

Liikaa desinfiointia Valmu ei myöskään suosittele. Silloin saattaa käydä niin, että pahat bakteerit ottavat kodissa ylivallan.

– Meillä on myös todella pahoja bakteereja, joissa on myrkkyjä. Ne ovat yleensä hyvin vahvoja ja kestävät jopa antibiootteja, eivätkä kuole desinfioimalla. Jos me tapamme kaikki hyvät bakteerit desinfiomalla kotiamme ja itseämme, saavat pahat bakteerit ylivoiman.

Maalaisjärki on luonnollisesti sallittua siivoamisessa ja desinfioinnissakin.

– Toki jos kotona on esimerkiksi mahatauti, kannattaa paikat desinfioida.

Video alla: Biotieteen dosentti Leena Valmu kertoo, milloin tiskirätti voi olla terveydelle vaarallinen. Hän kertoo myös mihin bamburätin tehokkuus tiskirättinä perustuu.

6:59img

Lue myös: Astuitko koirankakkaan? Selvitimme, mitä kaikkea saatat kantaa mukanasi sisälle – katso, mitä mikrobiologi löysi Fannin kengänpohjista

Tuoreimmat aiheesta

Siivous