Saitko mätkyt? Näin vältät veronmaksajan tyypillisimmät sudenkuopat ja ikävän yllätyksen ensi vuonna

1:58img
Uutisjuttu: Viime joulukuussa suomalaiset nauttivat ennätyksellisen suurista veronpalautuksista.
Julkaistu 02.08.2019 06:27
Toimittajan kuva

Carlos Sunila

carlos.sunila@mtv.fi

Jäännösverot eli mätkyt napsahtavat vuosittain useiden suomalaisten kontolle. MTV Uutiset keräsi vinkit, jotta verovelvollinen voi välttyä ikävältä yllätykseltä.

Mätkyjen ensimmäisen erän viimeinen maksupäivä oli monilla palkansaajilla eilen. Mätkyjä erääntyi 224 000 veronmaksajalla yhteensä 89 miljoonan euron edestä.

Tärkein keino välttää mätkyt on huolehtia verokorttinsa ajantasaisuudesta, muistuttaa verohallinnon ylitarkastaja Petri Manninen.

– Kaikki eivät välttämättä huolehdi siitä, että oma verokortti on ajan tasalla, esimerkiksi tulot ja vähennykset eivät pidä paikkaansa, Manninen kertoo.

Mannisen mukaan omaan verokorttiin voi hakea muutosta tarvittaessa ja missä tahansa vaiheessa vuotta.

Muutoksenteko voi tulla ajankohtaiseksi esimerkiksi tulojen noustessa tai laskiessa tai vaikkapa asunnon ja työpaikan välisten matkakulujen muuttuessa esimerkiksi muuton seurauksena.

Pörssiosakkeiden kanssa syytä olla tarkkana

Toinen tyypillinen veronmaksajan sudenkuoppa liittyy sijoituskauppaan.

Mikäli verovelvollinen käy vuoden aikana kauppaa pörssiosakkeilla, kannattaa Mannisen mukaan ottaa huomioon voitoista maksettavat verot.

Pörssiosakkeiden myyntivoitoista kun ei oteta ennakkopidätystä myyntitilanteessa. 

– Kaikki eivät välttämättä muista, että niistä pitää veroja maksaa myöhemmin, ellet hae ennakkoveronpäätöstä aiemmin, Manninen toteaa.

Tarkkana vaihtelevien tulojen kanssa

Myös vaihtelevia tai epäsäännöllisiä tuloja saavien veronmaksajien on syytä olla tarkkana siitä, että tulot ja vähennykset pitävät paikkaansa.

– Oma verokortti kannattaa pitää ajan tasalla. Verohallituksen verkkosivuilla on laskuri, jolla voi laskea, paljonko menee veroja, Mannonen päättää.

Lue myös: Veronpalautukset kilahtavat tilille pian – Tiesitkö, ettet kuitenkaan välttämättä saa ilmoitettua summaa?

Tuoreimmat aiheesta

Verot