Saitko uhkaavan korvausvaatimuksen elokuvien tai sarjojen lataamisesta? Poliisille on turha ilmoittaa

Laki tietokone rikos vertaisverkko hiiri lakikirja näppäimistö
Elokuvan ladanneelle voi saapua uhkaava kirje.Lehtikuva
Julkaistu 20.01.2017 20:07
Toimittajan kuva

Jaakko Sandqvist

jaakko.sandqvist@mtv.fi

Suomalaisille on lähetetty uhkaavia kirjeitä, joissa vaaditaan maksua elokuvien ja tv-sarjojen luvattomasta jakamisesta vertaisverkossa. Karhukirjeillä suitsitaan piratismia, mutta myös tienataan.

Poliisin mukaan maksuvaatimuksia on tullut suomalaisille satoja, jopa tuhansia. Poliisille niistä on tehty kymmeniä tutkintapyyntöjä – turhaan.

– Koska kyseessä on yksityisoikeudellinen riita-asia laskun perusteista, poliisi ei ole toimivaltainen viranomainen ratkaisemaan kyseistä asiaa, poliisi tiedotti perjantaina.

Kirjeissä vaaditaan hyvitystä vertaisverkossa jaetusta tekijänoikeudellisesta materiaalista. Vertaisverkko-ohjelmille on tyypillistä, että esimerkiksi elokuvan lataamalla tulee samalla jakaneeksi materiaalia automaattisesti myös eteenpäin.

Kirjeiden taustalla on markkinaoikeuden heinäkuussa antama päätös, jossa henkilö tuomittiin maksamaan korvauksia ulkomaiselle oikeudenomistajalle sata euroa elokuvasta ja 50 euroa tv-sarjan jaksoa kohden. Päälle jysähtivät yli 31 000 euron oikeudenkäyntikulut, jotka ohjautuivat kantajaa edustaneelle suomalaiselle asianajotoimistolle Hedman Partnersille ja muille oikeudenkäynnissä käytetyille asiantuntijoille.

Karhukirjeiden tarkoituksena on kitkeä piratismia, mutta ne tuottavat oikeudenhaltijoiden suomalaisille asianhoitajille myös selvää rahaa. Helsingin Sanomien esittelemässä esimerkissä korvaukseksi esitetään 2 200 euroa, josta oikeuksien haltijalle menee 900 euroa ja suomalaiselle asianajotoimistolle "valvonnan kustannuksina" 1 300 euroa. Oikeuteen edetessään tapausten kulut kasvavat roimasti.

Karhukirjeillä tienaa myös Turre Legal -asianajotoimisto, joka on erikoistunut kirjeen vastaanottajien puolustamiseen ja auttamiseen.

Poliisin mukaan asetelmassa pysytellään lain kehyksissä.

– Ilmoitustietojen perusteella asiassa ei ole syytä epäillä rikosta. Pelkästään laskun perusteisiin liittyvä epäselvyys ei osoita esim. petosrikoksen edellyttämää tahallista erehdyttämistarkoitusta, poliisi tiedottaa.

"Huolehtikaa myös tietoturvastanne"

Markkinaoikeus voi päättää, että operaattorin on luovutettava hakijalle ip-osoitteen haltijan yhteystiedot, jos liittymästä on levitetty suojattua materiaalia ”merkittävässä määrin.”

Yhteystiedot hankittuaan tekijänoikeuksien haltijaa edustava suomalaisyritys lähettää liittymän omistajalle kirjeen, jossa vaaditaan korvausta.

– Kyseessä on tekijänoikeuksia valvovan yhtiön lähettämä esitys siitä, miten tekijänoikeuslainsäädännön alaisen materiaalin laittomasta jakamisesta aiheutunut vahinko olisi korvattavissa. Maksuvaatimuksen perusteena ja kohteena on ip-osoitteen perusteella selvitetty internet-liittymän omistaja, poliisi sanoo.

– Mahdollisen maksuvaatimuskirjeen saatuanne ottakaa yhteyttä kirjeen lähettäjään. Mikäli pidätte laskua aiheettomana eli ette ole elokuvia tai tv-sarjoja tai vastaavia laittomasti jakanut, reklamoikaa laskun lähettäjää, älkää ilmoittako asiasta poliisille. Reklamaatiossa on syytä ilmoittaa perustellusti, ettei ole jakanut materiaalia väitetyn mukaisesti ja ettei aio maksaa laskua.

– Huolehtikaa myös omasta tietoturvastanne eli varmistakaa, että internetyhteytenne on salattu ja suojattu.

Lähteet: Poliisi, Helsingin Sanomat

Tuoreimmat aiheesta

Digi