SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly varoittaa, että hallituksen kaavailema pakottava lainsäädäntö kilpailukyvyn parantamiseksi voi johtaa levottomiin työmarkkina-aikoihin.
Lisäksi se voi vaikeuttaa palkkamaltin tavoittelua, kun työehtosopimukset ovat katkolla noin vuoden kuluttua. Hän arvioi, että esimerkiksi sunnuntailisien leikkauksille haettaisiin tuolloin korvausta palkkaneuvotteluista.
– Tämä on huonoin vaihtoehto, että pakkolait tulevat voimaan, koska se kompensaatiokeskustelu käydään sitten vuoden päästä syksyllä, Lyly sanoi keskiviikkona politiikan toimittajien aamiaistilaisuudessa.
Hänen mukaansa kilpailukyvyn parantaminen uhkaa tuolloin romuttua.
SAK haluaa yhä neuvotella hallituksen kilpailukykypakettia laajemmasta työmarkkinaratkaisusta, jonka pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on jo torjunut. Lylyn mukaan SAK haluaa nähdä hallituksen aikeet muun muassa työttömyysturvan leikkauksessa ja paikallisen sopimisen lisäämisessä, jotta kilpailukyvyn parantamisesta ja siihen olennaisesti liittyvästä palkkaratkaisusta voidaan sopia.
– Parempi olisi hakea kestävämpi ja varmempi ratkaisu, jolloin varmasti työmarkkina olisi kunnossa 2-3 vuotta ja sitten tiedettäisiin, miten hallitus tekee omat toimenpiteensä.
SAK esittelee omaa suunnitelmaansa torstaina. Lyly ei edelleenkään kuittaa hallituksen vaatimaa viiden prosentin kilpailukykytavoitetta, mutta hänen mukaansa SAK:n suunnitelma vastaa myös kilpailukyvyn parantamiseen riittävässä määrin.
Ei valmista Sipilän määräaikaan mennessä
Lylyn mukaan työmarkkinajärjestöjen ehdotusta hallituksen kilpailukykytoimien tilalle ei saada kasaan alkuviikkoon mennessä.
Sipilä on sanonut haluavansa ehdotuksen maanantaiksi, sillä hallituksen paketti on menossa tiedonantona eduskunnalle keskiviikkona.
Lylyn mukaan realismia ei ole, että ehdotusta olisi vielä keskiviikkonakaan.
– Vaikka meillä olisi neuvottelutulos tänäänkin olemassa, niin ei ole varma, että se menee meillä liittoperheessä läpi. Se pitää jalkauttaa myös liittoihin, ja se vie aikansa.
Lylyn mukaan aikaa tarvittaisiin lähiviikkoihin, ehkä lokakuu.
– Hallituksen pitää olla viisas siinä, että jos syntyy lähiaikoina ratkaisu, niin jättäisivät sen aukon, että ovat valmiita vetämään pois pakkolait.