SAK:n asiantuntija koronan uhasta lomille: Talkoohenkeä löytyy, vaikka lomia pitäisikin siirtää kesältä syksylle

9:38img
Minkälaista talousnäkymää uskalletaan odottaa ensi kesänä koronaviruksen jyllätessä – Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä: "Uskon, että kesällä nähdään jo parempia uutisia"
Julkaistu 09.04.2020 16:06
Toimittajan kuva

Sanna Pietiläinen

sanna.pietilainen@mtv.fi

SAK:n työehtoasiantuntija Ismo Kokko luottaa siihen, että työntekijöiltä löytyy talkoo-henkeä siirtämään kesälomiaan koronakriisin vuoksi. Elinkeinoelämän edustajat ovat sanoneet, että ihmiset eivät voi ajoittaa lomiaan keskikesälle, jos koronarajoitukset ovat poistuneet ja talouden rattaat pitäisi saada nopeasti liikkumaan täydellä teholla.

Ismo Kokko SAK:sta uskoo jäsenistöstä löytyvän talkoohenkeä, mikäli lomia pitäisi siirtää esimerkiksi syyskuulle, jotta yhteiskunta pääsee raiteilleen. SAK kertoo sivuillaan, että sillä on lähes 900 000 jäsentä muun muassa kuljetus-, paperi- ja palvelualalta. Kokon mukaan ensi kesän lomista ei ole jäseniltä erikseen kysytty, mutta suhtautuminen poikkeusolojen vaatimiin järjestelyihin tuntuu olevan myönteinen.

– Talkoohenkeä löytyi, kun lomautusmenettelyjä nopeutettiin koronaepidemian takia. 90 prosenttia luottamusmiehistä sanoi, että muutos oli oikeansuuntainen. Siitä voisi vetää johtopäätöksen, että tietynlaista talkoohenkeä on, Kokko sanoo.

Lue myös: Jos Suomi saadaan auki kesällä, edessä ei ole juhlaa vaan kovaa työtä: "Silloin alkaa uudelleenrakennus, ei voida mennä lomalle"

Viiden jälkeen -ohjelmassa tällä viikolla vieraillut Elinkeinoelämän keskusliiton johtava ekonomisti Sami Pakarinen sanoi, että suomalaisten olisi joustettava kesälomien suhteen.

– On selvää, että jos talous lähtee muualla vetämään ja me olemme siinä vaiheessa lomalla, ei se tietenkään kansantalouden kannalta hyvä asia ole, Pakarinen muotoili.

Samoilla linjoilla oli Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä. Hänen mukaansa kesälomien tavanomainen ajankohta ja rajoitusten purkamisen jälkeinen elämä eivät istu lainkaan yhteen. 

– Silloin alkaa uudelleenrakennus, silloin ei voida mennä lomalle, Penttilä totesi. 

"Loma-ajankohdasta hyvä neuvotella"

SAK:n työehtoasiantuntija Ismo Kokko sanoo, että SAK:laisilla vuosiloman pitämisaika on 1.5.–30.9. Kokon mukaan lomien siirtäminen syksylle on realistisempi ajatus kuin niiden siirtäminen toukokuulle.

– Jos vaihtoehtona on toukokuu tai syyskuu, niin mieluummin siirtäisin katsee kesän jälkeiseen aikaan. Moni on nyt lomautettuna, enkä näe, että nyt olisi hyvä aika pitää vuosilomia. Ymmärrän myös niitä puheenvuoroja, ettei silloin ole halukkuutta pitää vuosilomaa, kun rajoitukset ovat voimassa ja Uudenmaan rajan yli ei voi liikkua, Kokko sanoo.

Lue myös: Julkisten kokoontumisten kielto pysyy 13.5. asti 

Kokko sanoo suositelleensa jäsenille, että loma-ajankohdasta neuvotellaan yrityksen johdon kanssa.

– Se riippuu paljolti kyseisen yrityksen tilanteesta. Esimerkiksi palvelusektorilla on paljon ihmisiä lomautettuna ja työt ovat vähentyneet nopeasti. Sanoisin neuvoksi, että jos talous näyttää lähtevän vetämään kesällä ja yrityksellä on mahdollisuus päästä kyytiin, niin tottahan toki asioista kannattaa keskustella ja sopia niin, että yritys pääsee mukaan talouskasvuun, Kokko sanoo.

Perinteisesti suurin osa suomalaisista haluaisi pitää lomaa heinäkuussa. Kokko ei usko, että työntekijöiden ja työnantajan välille tulee suurta riitaa, jos siitä pitää tänä vuonna tinkiä.

– En jaksa uskoa. Aika näyttää, toukokuussa ja varmaan kesäkuussakin, että miten tilanne lähtee kehittymään. Uskoisin, että tästäkin asiasta päästään yhteisymmärrykseen. Satoja tuhansia ihmisiä on mahdollisesti lomautettuna keväällä. Se vaikuttaa toimeentuloon, ja voisin kuvitella, että lomautusten jälkeen on työhaluja, Kokko pohtii.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus