Kesä lähestyy ja koronakriisi sen kun jatkuu. Työntekijäpuolella osaa huolettaa jo kesälomien kohtalo.
Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä arvioi eilen, että Suomen jaloilleen nousu alkaisi kesällä. Mikäli Suomen taloutta aletaan rakentaa uudelleen kesäkuukausina, lomille ei voida kesken kaiken lähteä.
Vientialat ovat keskeisessä roolissa Suomen talouden elvyttämisessä.
Työnantajaliitot ovat tietoisia lomakauden mahdollisesta siirtämisestä.
– Tämä asia puhuttaa työpaikoilla todella paljon. Esimerkiksi Teknologiateollisuuden työsuhdeneuvontaan tulee paljon kysymyksiä työnantajilta siitä, että mitä mahdollisuuksia on järjestellä vuosilomia, kertoo Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle.
Aiheesta lisää: Suomalaisten loppukesän lomat peruttu? Jos Suomi saadaan auki kesällä, edessä ei ole juhlaa vaan kovaa työtä: "Silloin alkaa uudelleenrakennus, ei voida mennä lomalle"
Yhteinen suositus ei onnistunut kaikkien kanssa
Teknologiateollisuus on tehnyt yhdessä Teollisuusliiton ja Ylempien Toimihenkilöiden YTN:n kanssa suosituksen työpaikoille siitä, miten asiaa tulisi käsitellä. Ammattiliitto Pron kanssa sopimusta ei ole pystytty tekemään.
– Emme ole saaneet vastaavaa suositusta neuvoteltua heidän kanssaan. Vastaavat mahdollisuudet ovat heille olemassa, mutta yhteistä kannustusta ja suositusta emme ole saaneet toimihenkilöiden kanssa aikaseksi.
Helle painottaa, että lomiin ja lomarahoihin liittyvistä järjestelyistä tulisi keskustella juuri nyt. Lomakausi vyöryy päälle jo kovaa vauhtia.
– Varsinaisia muutoksia työehtosopimukseen ei ole tehty, eli lomakausi on ennallaan, Helle muistuttaa.
Työehtosopimukset mahdollistavat kuitenkin sen, että lomakauden voi kohdentaa lomakauden ulkopuolelle. Myös lomarahan maksamisajankohtaa voidaan siirtää.
– Tilanne voi olla nyt se, että yrityksillä on kassakriisi, joten lomarahojen maksaminen voi olla taloudellinen mahdottomuus, Helle muistuttaa.
Lisäksi lomaraha tai osa siitä voidaan vaihtaa vapaaseen. Vaihtoehtoisia järjestelyjä on siis olemassa. Työpaikkojen täytyy itse sopia järjestelyistä, koska yksi ja sama ratkaisu ei toimi kaikilla.
Rajumpia keinoja halutaan välttää
Vuosilomien ja lomarahan maksun siirtäminen ovat vielä pieniä keinoja vaikeassa tilanteessa. Helle painottaa, että keinoihin kannattaa tarttua.
– Jos näitä keinoja ei käytettäisi, saattaisimme joutua tarttumaan vielä rajumpiin keinoihin.
Korona on iskenyt alaan kovaa. Teknologiateollisuuden viimeisimmän jäsenyrityskyselyn mukaan 70 prosentilla yrityksistä on tarve lomauttaa työntekijöitään seuraavan kolmen kuukauden aikana.
– Tilanne on todella vakava, Helle summaa.
Metsäteollisuus selviytynyt suhteellisen hyvin
Metsäteollisuuden työmarkkinajohtajan Jyrki Hollménin mukaan ala on selvinnyt koronaviruskriisistä tähän mennessä suhteellisen hyvin. Paperin,sellun ja kartongin tuotannot pyörivät. Samoin mekaaninen metsäteollisuus sinnittelee, mutta koronan tuoma epävarmuus lisääntyy päivä päivältä.
Lomautuksilta ja tuotantoseisokeilta ei tulla kuitenkaan välttymään.
Metsäteollisuus teki Paperiliitolle esityksen, jolla nopeita lomautuksia voitaisiin vähentää.
– Me olisimme pikemmin halunneet pitää tuotannon pystyssä ja pyörimässä ja helpottaa tuotannon järjestelyitä. Olemme tehneet esityksen siitä, että voisimme joustavammin käyttää miehityksiä, käyttää lomia ja vaihtaa ylimääräisiä palkanosia vapaaseen, kun tämä tilanne tulee päälle.
Esitys ei mennyt läpi.
– Paperiliitto ei ollut kiinnostunut keskustelemaan näistä asioista, mikä on tietysti erittäin valitettavaa, että he eivät näe tarvetta erityisjärjestelyille turvata meidän tuotantoa. Suomi tarvitsee metsäteollisuuden mahdollisimman häiriötöntä toimintaa taloudellisen katastrofin partaalla.
Yhteistyölle tarvetta
Hollmén harmittelee sitä, ettei keskustelua Paperiliiton kanssa syntynyt.
– Olemme valitettavasti joutuneet siirtämään nämä keskustelut tehdastasolle. Paperiliitolta ei löytynyt ymmärrystä. Toivottavasti tehdastasolla ymmärrystä löytyy luottamusmiehiltä.
Kriisin vaikutukset ovat kauaskantoisia eikä tilanne tule kohenemaan vielä pitkään aikaan. Hollmén toivoo, että kriisitietoisuus ja yhteistyövalmius paranevat kriisin edetessä.
Hollménin mukaan prosessiteollisuudessa kesälomakaudella lomia pyritään todennäköisesti järjestämään normaalein vuorokierroin, mutta nopeampaan reagointiin ja lomien järjestelyihin tulee tarvetta.
Lue myös: SAK kesälomien siirtämisestä koronakriisin jälkeen: "Talkoohenkeä varmastikin löytyy"
Kemianteollisuudessa vaikutukset vaihtelevat
Kemianteollisuudessakin koronan vaikutukset alaan vaihtelevat. Lääketeollisuudessa pitää kiirettä, kun toisilla taas on hiljaista ja työntekijöitä on jouduttu lomauttamaan. Työmarkkinajohtajan Minna Etu-Seppälän mukaan tilannetta täytyy tarkastella yrityskohtaisesti.
Etu-Seppälän mukaan joissakin firmoissa vuosilomien aikaistamisesta on jo sovittu. Taloudellista tilanteesta riippuen lomarahojen maksamisessa voidaan joustaa. Työehtosopimus mahdollistaa myös lomarahojen vaihtamisen vapaaksi. Etu-Seppälän mukaan todennäköisesti kaikkia keinoja tullaan käyttämään.
– Kaikki riippuu siitä, mikä sen firman tilanne on.
Kemianteollisuus on käynyt keskusteluja ahkerasti muun muassa Teollisuusliiton kanssa. Heidänkin kanssaan ollaan todettu, että tilanne on hyvin yrityskohtainen.
– Riippuu siitäkin, mikä on firman taloudellinen tilanne. Jos laitetaan vuosilomille, niin sekin maksaa jotain ja jos siihen päälle tulee vielä lomarahat, Etu-Seppälä selittää.
Etu-Seppälän mukaan kaikkien yhteinen tavoite on, että Kemianteollisuuden yritykset pysyivät käynnissä.
Raaka-aineet voivat olla ongelma
Kemianteollisuudessakin lomien siirtäminen on pieni paha muuhun verrattuna.
– Ainakin se, mitä viestiä kuulee tuolta yrityskentältä sekä Teollisuusliiton puolelta, niin hyvin on pystytty sopimaan erilaisia järjestelyitä, muistakin kuin loma-asioista. Kyllä kaikki tuntuvat ymmärtävän, että tilanne on poikkeuksellinen.
Yhteinen huoli Kemianteollisuudella on kriisin pitkittyminen. Yritykset eivät voi olla pitkään pysähdyksissä. Yksi mahdollinen ongelma tulevaisuudessa on myös raaka-aineiden saatavuus.
Etu-Seppälän mukaan tilannetta eletään viikko kerrallaan.
– Yhteistä on se, että saataisiin pidettyä firmat käynnissä, vältyttäisiin suurilta vahingoilta ja saataisiin kaikki polkaistua käyntiin mahdollisimman ripeästi, kun päästään kriisistä eteenpäin.
Aiheesta lisää: