Työmarkkinajärjestöt keskustelevat keskiviikkona Suomen työmarkkinamallin uudistamisesta työministeri Arto Satosen (kok.) kutsumina. Keskusjärjestö SAK on valmis sopimaan työehdoista kilpailukyvyn ehdoilla, mutta julkisten alojen etujärjestössä ollaan täysin eri mieltä.
Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n jäsenliitoissa kytee riita Suomen tulevasta työmarkkinamallista. SAK tiedotti tänään, että se haluaa edistää työehtojen yhteistä sopimista eri liittojen välillä ja yhdessä työnantajien kanssa.
– Suomi tarvitsee työehtokoordinaatiota, jossa kilpailukyvyn ja ostovoiman turvaavat työehtoratkaisut näyttävät suuntaa kaikkien alojen neuvotteluille. Työnantajien yksipuolisilla päätöksillä tai pakottavalla lainsäädännöllä ei saada aikaan toimivaa koordinaatiota, vaan se edellyttää kaikkien osapuolten tarpeita huomioivaa kompromissia, toteaa puheenjohtaja Jarkko Eloranta SAK:n tiedotteessa.
Sen sijaan SAK:n suurimpiin jäsenliittoihin kuuluva, julkisia aloja edustava JHL sanoo, että se haluaa neuvotella jäsentensä työehdoista itse.
– Olemme jo ajat sitten tuoneet esille, että vientivetoinen malli ei meille käy. Tänään olemme kommunikoineet, että työehdoista ja palkoista on sovittava työntekijä- ja työnantajaliittojen välillä. Näemme, että keskusjärjestö ei ole neuvotteluosapuoli näissä työmarkkinamallissa, sanoo puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine puhelimessa.
Lue myös: Ammattiliitot aloittavat kovemmat työtaistelutoimet
Petteri Orpon (kok.) hallituksen ohjelmassa tavoitellaan useita muutoksia esimerkiksi lakko-oikeuteen, irtisanomissuojaan sekä sairausajan palkkaan.
Työministeri Arto Satonen (kok.) on kutsunut työmarkkinajärjestöt Suomen työmarkkinamalli -seminaariin, joka järjestetään keskiviikkona. Tarkoituksena on keskustella uudistuksista periaatteisiin ja myös tarjota vaihtoehtoja hallitusohjelman kirjauksille.
Työmarkkinajärjestöjä jakaa erityisesti hallitusohjelman kirjaus, jossa palkankorotusten enimmäistaso määriteltäisiin vientialojen mukaan.
JHL:n Niemi-Laine sanoo pitävänsä tärkeänä, että julkiset ja julkisrahoitteiset alat pääsevät neuvottelemaan aidosti uudesta palkka- ja työmarkkinamallista.