Duunarikeskusjärjestö SAK on teettänyt kyselyn, jonka mukaan enemmistö suomalaisista hyväksyi 14. joulukuuta toteutetut lakot. Perussuomalaisten kannattajia kysymys jakaa, samoin presidenttiehdokkaita MTV Uutisten vaalikoneessa.
63 prosenttia suomalaisista hyväksyi ammattiliittojen poliittisen lakkoilun torstaina 14. joulukuuta.
Asia käy ilmi kyselystä, jonka keskusjärjestö SAK on teettänyt tutkimusyhtiö Verianilla (entinen Kantar). Vastauksia oli 2 405, ja vastaajat ovat edustava otos täysikäisistä mannersuomalaisista.
¨
Kysymyksen yhteydessä kyselyn vastaajille kerrottiin, että lakoilla vastustettiin hallituksen suunnitelmia heikentää työntekijöiden asemaa esimerkiksi helpottamalla irtisanomisia ja rajaamalla lakko-oikeutta.
Useat SAK:n jäsenliitot sekä Ammattiliitto Pro, Erto ja Insinööriliitto lakkoilivat 14. joulukuuta. Esimerkiksi merkittävä osa julkisesta liikenteestä oli pysähdyksissä, postia ei jaettu ja myös monia julkisia tiloja jouduttiin sulkemaan.
Lue myös: Rydman syytti SAK:ta öykkäröinnistä – nyt jyrähtää ay-pomo
RKP:sta tukea, perussuomalaisissa kahta linjaa
Hallituspuolueiden kannattajista kokoomuslaiset olivat lakkoilulle kaikkein kriittisimpiä.
RKP:n kannattajista enemmistö puolestaan hyväksyi lakot.
Perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien kannattajia työmarkkinakysymykset jakavat. 42 prosenttia perussuomalaisista vastaajista hyväksyi lakot.
Työmarkkinoita tutkinut vanhempi yliopistonlehtori Markku Sippola Helsingin yliopistosta pitää tuloksia kiinnostavina, vaikkei erityisen yllättävinä.
– Ammattiliittojen näkökulmasta voisi olla hyvä, jos jossakin hallituspuolueessa olisi säröä. Näemme ihan selkeästi, että kokoomuksessa sitä ei ole. Toisiksi tärkein on perussuomalaiset, ja siellä on kahtiajakautunut leiri, Sippola toteaa.
– Perussuomalaiset kokoaa yhteen sekä duunareita että yrittäjiä. Se on tosi kiinnostava puolue työmarkkinapoliittisesti.
SAK:n liittoihin kuuluvista vastaajista hyväksynnän lakoille antoi kyselyssä 82 prosenttia, STTK:sta 76 ja Akavasta 57 prosenttia. Ammattiliittoihin kuulumattomistakin vastaajista lakot hyväksyi 71 prosenttia.
Sukupuolten välillä oli tuloksissa selvä ero. Naisista lakot hyväksyi 72 prosenttia, miehistä 53 prosenttia.
Alle 40-vuotiaiden keskuudessa hyväksyntä lakoille oli laajempaa kuin vanhemmissa ikäryhmissä.
Tutkija Sippolan mukaan yleisellä hyväksynnällä on suuri merkitys sille, voivatko työmarkkinajärjestöt toteuttaa lakkoja poliittisten kantojensa ajamiseksi.
– Ammattiliitot ovat sensitiivisiä ja herkkiä julkiselle mielipiteelle. Jos se kääntyy lakkoilua vastaan, sitä asetta ei käytetä niin helposti.
SAK:n teettämän kyselyn toteutti Verian 15.–20.12.. Virhemarginaali on noin kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.
Lue myös: Teollisuusliitto ilmoitti uusista lakoista – näitä yrityksiä ne koskevat
Näin presidenttiehdokkaat ottavat kantaa
MTV Uutisten vaalikoneessa presidenttiehdokkailta kysytään lakkoilusta hieman yleisemmällä tasolla.
Väittämä kuuluu: "Ammattiliitot toimivat moraalisesti oikein, kun ne lakkoilevat hallituksen ajamia työmarkkinauudistuksia vastaan."
Vasemmistolaisimmat ehdokkaat Li Andersson (vas.) ja Jutta Urpilainen (sd.) ovat väitteestä täysin samaa mieltä.
– On oikein, että ammattiliitot puolustavat jäsentensä oikeuksia, se on niiden tehtävä, Urpilainen kommentoi.
Hieman yllättäen myös hallituspuolue perussuomalaisten Jussi Halla-aho on jokseenkin samoilla linjoilla, vaikka katsookin perusteluissa työmarkkinajärjestöjen toiminnan olevan "jossakin määrin lyhytnäköistä".
Harry Harkimo (liik.), Sari Essayah (kd.) ja Mika Aaltola (valitsijayhdistys) ovat jokseenkin lakkovastaisella linjalla.
– Lakkoilu ei ole vain moraalikysymys vaan demokratiakysymys. Vallan siirtymä eduskunnalta ja hallitukselta ammattiyhdistyksille ei ole hyvä asia, Aaltola toteaa.
Alexander Stubb (kok.) sekä valitsijayhdistysten Pekka Haavisto (vihr.) ja Olli Rehn (kesk.) eivät osaa ottaa kantaa kysymykseen.
– Ammattiliitoilla on omat poliittiset ja edunvalvonnalliset päämääränsä, joita ne ajavat valitsemillaan keinoilla. Mielelläni jätän asian moraalisen arvioinnin jokaisen omaan harkintaan, Stubb linjaa.