Perussuomalaiset rökittävät ay-liikkettä – Mitä SAK:in jäsenliittoihin kuuluvat kannattajat tästä ajattelevat?

2:21imgValtiovarainministeri Riikka Purra moittii ay-liikkeen pelotteluretoriikkaa hallituksen toimista 22.9.2023.
Julkaistu 08.10.2023 14:06

MTV UUTISET – STT

Mistä hallituspuolue perussuomalaisten ja erityisesti SAK:n kovasanaisessa nokittelussa oikein on kyse? Hyökkääkö SAK hallituksen kimppuun oppositiopuolue SDP:n tukena? 

SDP:n kannatus SAK:laisissa ammattiliitoissa nousi ja perussuomalaisten laski kevään eduskuntavaaleissa, käy ilmi eduskuntavaalitutkimuksen vielä julkaisemattomista tuloksista. Perussuomalaisten kannatus oli 19 prosenttia, kun koko väestössä puolue keräsi 20,1 prosenttia äänistä.

Isoimman palkansaajajärjestön SAK:n jäsenliitot edustavat suurelta osin perinteisiä duunariammatteja. Puoluevalinnan kannalta olennaisempaa on, mihin yhteiskuntaluokkaan tuntee kuuluvansa, sanoo tutkijatohtori Aino Tiihonen Tampereen yliopistosta.

– Ammattiasema ja työväenluokkaan samastuminen eivät enää kulje käsi kädessä, hän kuvaa.

Erityisesti perussuomalaisten kannattajissa on ihmisiä, jotka työnsä puolesta kuuluvat työväenluokkaan, mutta jotka mieltävät itsensä keskiluokkaan.

"Ay-kenttä jätetty vasemmistolle"

Kansallisen vaalitutkimuskonsortion tuloksista kävi aiemmin ilmi, että perussuomalaisten kannattajat siirtyivät kevään vaaleissa vasemmisto–oikeisto-akselilla entistä selvemmin oikealle. SAK:laiset ovat tällä akselilla kokonaisuutena yhä vasemmistoa.

Perussuomalaisten johdolle antaa liikkumavaraa työelämäkysymyksissä myös se, että puolueen kannattajien luottamus edustuksellisen demokratian instituutioihin, kuten ay-liikkeeseen, on laskenut reippaasti, kertoo yleisen valtio-opin dosentti Hanna Wass Helsingin yliopistosta. 

Vuoden 2019 eduskuntavaalitutkimuksessa puolue kiilasi ay-liikkeeseen kohdistuvan luottamuksen vähäisyydessä ykköseksi ohi kokoomuksen.

– Ay-liike ei siis ole sen tyylinen yhteiskunnallinen toimija, jota perussuomalaisten kannattajat ainakaan mitenkään erityisesti hellisivät.

Wassin mukaan perussuomalaiset eivät ole lähteneet ay-liikkeessä toimielimiin ja kantamaan vastuuta, vaan kenttä on osin suosiollakin jätetty demareille ja vasemmistoliitolle.

– Nyt näitä poliittisia kytköksiä korostamalla halutaan horjuttaa luottamusta ay-johtajia kohtaan.

Ministereiltä kovia sanoja

Perussuomalaisten ja SAK:n välit ovat kiristyneet sen jälkeen, kun SAK pari viikkoa sitten ilmoitti aloittavansa mielenilmaukset hallituksen kaavailemia sosiaaliturvan leikkauksia ja työmarkkinauudistuksia vastaan. 

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) arvosteli SAK:ta muun muassa vääristelystä ja uhkailusta ja sanoi ammattiliittojen tekevän oppositiopolitiikka eduskunnan opposition puolesta.

– Vaikka liittojen elimellinen yhteys vasemman laidan politiikkaan on aina ollut selvää, ovat viime kuukaudet riisuneet viimeisetkin naamiot, hän kuvasi tiedotteessaan.

Purra on muissakin yhteyksissä tuonut esiin ay-johtajien poliittiset kytkökset valtaosin vasemmalle.

Vielä ärhäkämmin SAK:ta on suominut elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.), jonka mukaan ay-liikkeelle työntekijä on vain keppihevonen, jolla se edistää vasemmiston asiaa.

– Perussuomalaista duunaria Hakaniemen omahyväinen vasemmistoeliitti ei enää onnistu petkuttamaan, Rydman kirjoitti viestipalvelu X:ssä viikko sitten.

Wassin näkemys on, että perussuomalainen puolue pitää suomalaista sopimusyhteiskuntaa riippakivenä uudistuksille ja kokeilee nyt, paljonko sen äänestäjäkunnasta löytyy tälle ymmärrystä.

STT pyysi puolueen puheenjohtajalta Riikka Purralta haastattelua perussuomalaisten ja ay-liikkeen väleistä, mutta haastattelua ei saatu.

Lue myös: Riikka Purralta tyly purkaus ay-johtajille: Vääristelyä, uhkailua – hallitusohjelmassa ei ole potkulakeja tai nujertamista

Teollisuusliitto: Purra ei ymmärrä työehtosopimuksia – "Kukaan ei äänestänyt vaaleissa ammattiliittoja, mutta kukaan ei myöskään äänestänyt tällaista hallitusohjelmaa"

AKT sivaltaa: Hallitus tekee EK:n hommat heidän puolestaan, nykyiset työläisten kuritustoimet ovat vasta alkua – "Ensin rajoitetaan lakko-oikeus..."

Eeva Lehtimäen kommentti: Myrskysyksy on vasemmiston juhlaa ja perussuomalaisten tuskaa

Tuoreimmat aiheesta

Riikka Purra