Saksan hallitus on julistamassa Kosovon, Albanian ja Montenegron turvallisiksi lähtömaiksi, joista tuleville ei tarvitse myöntää turvapaikkaa.
Päätöksellä yritetään saada koko ajan kasvavaa pakolaisten määrää paremmin hallintaa.
Saksaan odotetaan tänä vuonna 800 000 tai jopa miljoonaa turvapaikanhakijaa. Tähän mennessä tulleista sadoista tuhansista yli 40 prosenttia on ollut nimenomaan Länsi-Balkanin maiden kansalaisia.
Hallitupuolueiden edustajat korostavat sunnuntaina Berliinissä, että viime päivien operaatio, jossa pitkälti yli 20 000 turvapaikanhakijaa tuli Saksaan Unkarin ja Itävallan kautta, on ”poikkeus”.
Jatkossa hakijat pitää rekisteröidä asianmukaisesti niissä EU-maissa, joihin he ensin saapuvat.
Hallitus päätti liittokansleri Angela Merkelin johdolla myös kuuden miljardin euron lisäpanostuksista pakolaiskriisin hoitamiseksi.
Liittovaltion omat investoinnit nousevat kolmeen miljardiin ja vastaava summa ohjataan osavaltioille ja kunnille.
Saksaan palkataan tuhansia uusia poliiseja sekä rajavalvonta- ja ulkomaalaisviranomaisia, jotta turvapaikkahakemusten käsittelyä saadaan nopeutettua ja pakolaismäärät pysyvät hallinnassa.
Lisäksi liittovaltio ja osavaltiot rakentavat nopeasti uusia vastaanottokeskuksia ja laajentavat vanhoja niin, että lisäpaikkoja tulee yhteensä noin 150 000.
Saksa pyrkii kiristämään turvapaikan saamisen ehtoja. Samaan aikaan kuitenkin maahan jäävien kotouttamista vauhditetaan ja helpotetaan.
Yritykset saavat jatkossa ottaa pakolaisia nykyistä joustavammin oppisopimuskoulutukseen ja käyttää heitä myös vuokratyöntekijöinä.