Saksa ryöpytyksen keskellä: Leopard-panssarivaunuja ei irronnut Ukrainalle – "Historia katsoo meitä, ja tämä on häpeällistä"

1:24img
Katso myös: Panssariasiantuntija esittelee Leopard 2-tankin ja vertaa sitä Venäjän yleiseen T-72-vaunuun
Julkaistu 22.01.2023 10:34

Silja-Riikka Seppälä

silja-riikka.seppala@mtv.fi

Saksa on saanut kritiikkiä monesta suunnasta, sillä maa ei toimita Leopard 2-panssarivaunuja Ukrainan taistelukyvyn vahvistamiseksi. Venäjän hyökkäyssota on kestänyt pian vuoden.

Perjantaina Ramsteinin kokouksessa Saksassa 50 maata sopi toimittavansa Ukrainalle miljardien eurojen edestä tukea. Myös Suomi lähetti tähän mennessä suurimman tukipakettinsa, 400 miljoonaa euroa.

Saksan puolustusministeri Boris Pistorius totesi, ettei Saksan tukipaketti, odotuksista huolimatta, sisältänyt Ukrainan kaipaamia Leopard 2-taistelupanssarivaunuja.

– Emme voi vielä sanoa, milloin ja millainen päätös niistä tehdään, Pistorius sanoi.

Leopard 2 on usean asiantuntijan mukaan menestynein moderni läntinen taistelupanssarivaunu. Saksan valtio omistaa noin 350 Leopard 2 -tankkia.

"Tämä on häpeällistä"

Liittolaismaiden lisäksi kritiikkiä sateli Saksalle myös maan sisältä. Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Marie-Agnes Strack-Zimmermann totesi saksalaisen ZDF-kanavan haastattelussa, kuinka viestintä on ollut katastrofaalista.

– Jos liittokansleri (Olaf Scholz) ei halua lähettää Leopard 2-taistelupanssarivaunuja, hänen tulisi selittää meille ja ukrainalaisille, miksi. Tämä on häpeällistä, Strack-Zimmermann totesi.

Strack-Zimmermann viittasi lausunnossaan myös historiaan.

– Historia katsoo meitä, ja Saksa on valitettavasti juuri epäonnistunut. 

Ukraina tuomitsi eilen lauantaina liittolaistensa ”maailmanlaajuisen päättämättömyyden” ja kertoi sen ”tappavan lisää kansaamme.”

– Jokainen viivyttelypäivä merkitsee ukrainalaisten kuolemaa. Ajattele nopeammin, twiittasi presidentti Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Mykhailo Podolyak.

Muun muassa Latvia, Viro ja Liettua kritisoivat ulkoministereidensä yhteisessä julkilausumassaan Eurooppaa ja Saksaa.

– Aseapua tarvitaan Venäjän hyökkäyksen pysäyttämiseksi, Ukrainan auttamiseksi ja rauhan palauttamiseksi Eurooppaan. Johtavana eurooppalaisena voimana Saksalla on tässä suhteessa erityinen vastuu, totesi Latvian ulkoministeri Edgars Rinkēvičs twiitissään.

Lue myös: "Tämä panssarivaunu on surkea – Leopardeilla olisimme pysäyttämättömiä": Ukrainan sotilaiden turhautuminen Venäjän hyökkäyksen pelossa kertoo sotatilasta nyt kaiken

Saksalla ollut jo luettelo Leopard 2 -taistelupanssarivaunuista

Der Spiegel -uutislehden raportin mukaan Saksan puolustusministeriöllä on jo pitkään ollut luettelo Leopard 2-panssarivaunuista.

Raportin mukaan alkukesästä 2022 lähtien on laadittu yksityiskohtainen luettelo eri Leopard-malleista, jotka ovat puolustusvoimien käytettävissä ja joita voitaisiin harkita toimitettavaksi Ukrainaan.

Saksa kritiikin kohteena jo aiemmin

Aiemmin Saksa totesi, että lähettäisi Leopard 2-taistelupanssarivaunuja, jos myös Yhdysvallat toimittaisi panssarivaunujaan. Washingtonista taas kuului lausunto, jonka mukaan Abrams-panssarivaunut vaatisivat koulutusta ja huoltoa.

Saksa on ryvennyt kohuissa jo pidempään. Energiakriisi on kohdellut vahvasti Venäjän kaasusta riippuvaista ollutta maata erityisesti.

Vastikään edellinen puolustusministeri Christine Lambrecht joutui eroamaan usean epäonnistuneen ulostulon seurauksena, viimeisempänä uudenvuodenaattopuheen vuoksi, jossa puolustusministeri kehuskeli osastonsa aikaansaannoksia keskellä ilotulitusta, jonka äänet erehdyttävästi muistuttivat sodankäynnin ääniä.

Lue myös: Saksan Ramsteinissa keskustellaan kansainvälisestä aseavusta Ukrainalle – mukana kokouksessa noin 50 maata

Liian raskas aseapu eskalaatioriski - Saksasta osapuoli sodassa?

Uusi puolustusministeri Boris Pistorius lupaa vierailla Ukrainassa pian.

– Varmaa on, että matkustan Ukrainaan nopeasti. Luultavasti jopa seuraavien neljän viikon aikana, hän sanoi Bild am Sonntag -lehdelle. 

Liian raskaan aseavun viennin pelätään nostavan sodan eskalaatioriskiä, vauhdittavan aseteollisuuden merkitystä sodassa, sekä tekevän aseapua antavista maista sodan osapuolia.

Lähteet: The Guardian, Süddeutsche Zeitung, Bild, ZDF, der Spiegel

22.1.23: Suomen viimeisin Ukrainaan lähettämä tukipaketti on arvoltaan 400 miljoonaa euroa, ei 40 miljoonaa. 

Lue myös:Jo sata Leopard 2 -taustelupanssarivaunua olisi Ukrainalle merkittävä apu taistelukentillä – asiantuntija: Iskukykyä olisi mahdollista saada jo kevääksi

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota