Kaasun toimitustilanne on merkittävästi heikentynyt Saksassa.
Saksa ilmoitti tänään siirtyneensä korkeammalle hälytystasolle kaasutoimituksia turvaavassa hätäsuunnitelmassaan. Talousministeri Robert Habeckin mukaan kaasusta on tullut niukka hyödyke Saksassa.
Hallituksen hätäsuunnitelman mukainen toinen hälytystaso tarkoittaa kaasun toimitustilanteen merkittävää heikkenemistä, Habeck kertoi.
Saksan kerrotaan vielä toistaiseksi pystyvän hallitsemaan tilannetta. Hätäsuunnitelman toisen vaiheen käynnistäminen vie maata kuitenkin askeleen lähemmäs kolmatta ja viimeistä vaihetta, joka voi johtaa kaasun säännöstelyyn.
Saksa lisäsi hiilivoiman käyttöä
Venäläisen kaasujätti Gazpromin toimitusten vähenemisen jälkeen Saksan hallitus kertoi viime viikonloppuna, että hiilivoimaloita käytetään aiempaa enemmän sähköntuotantoon.
Saksa on kuitenkin korostanut pitävänsä kiinni tavoitteestaan luopua hiilen käytöstä. Saksa ilmoitti maanantaina, että sen tavoitteena on edelleen sulkea hiilivoimalaitokset vuoteen 2030 mennessä.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostanut Euroopassa energian hintoja, mikä on kiihdyttänyt inflaatiota.
Lue myös: Kilpailu Viron kanssa ratkesi – Suomen ensimmäinen kelluva LNG-alus sijoitetaan Inkoon satamaan
Energiajätti Gazprom on keskeyttänyt kaasutoimitukset useisiin Euroopan maihin, mukaan lukien Suomeen, Puolaan, Bulgariaan ja Hollantiin.
Lisäksi Gazprom ilmoitti viime viikolla pariin otteeseen supistavansa Nord Stream 1 -putken kautta Eurooppaan yhä vietävän kaasun määrää. Nord Stream -putki johtaa Venäjältä Saksaan.
Gazpromin mukaan vähennys johtuu Nord Streamin korjaustöistä, mutta Euroopassa päätöksen on uskottu olevan poliittinen.
Lue myös: Fennovoima irtisanoo lähes koko henkilöstönsä: 356 työntekijästä jää jäljelle alle kymmenen
Juttua oikaistu 31.10.2022 kello 20.18: Juttua korjattu STT-oikaisun mukaisesti: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että Saksa olisi Ukrainan sodan aiheuttaman energiakriisin seurauksena palannut käyttämään fossiilisia polttoaineita. Kyse oli kuitenkin hiilivoiman käytön lisäämisestä, sillä Saksa ei ole missään vaiheessa lopettanut fossiilisten polttoaineiden käyttöä.