Fortumin ja Saksan hallituksen neuvottelut saksalaisen energiayhtiö Uniperin tulevaisuudesta ovat ratkaisuvaiheessa. MTV:n saamien tietojen mukaan ratkaisu esitellään perjantaina aamulla tai aamupäivällä.
Neuvottelut yksityiskohdista jatkuvat tiiviinä Saksan talousministeriön, kansleriviraston ja Fortumin välillä. Suomesta neuvotteluihin osallistuu Fortumin johdon lisäksi valtion omistajaohjauksen edustaja. Valtio omistaa Fortumista 51 prosenttia.
Lue myös: Talousvaliokunta kuuli Tuppuraista Uniperista – vaikenee keskustelusta: "Haluamme turvata, ettei suomalaisille veronmaksajille aiheudu ylimääräisiä kustannuksia"
Mediayhtiö Bloomberg kertoi aamulla omiin nimettömiin lähteisiinsä perustuen, että Saksan valtio olisi valmis ottamaan Uniperista 30 prosentin osuuden. Bloombergin mukaan samalla ollaan myös sopimassa viiden miljardin euron suuruisesta tukipaketista Uniperille. Uniperin omaisuuden arvo on noin 10 miljardia euroa, mutta sen osakkeen arvon romahdettua, nykyinen pörssiarvo on pudonnut reilusti alle neljään miljardiin euroon. Fortum maksoi Uniperin enemmistöosuudesta yli 7 miljardia euroa ja tuki sitä tänä keväänä 8 miljardin euron suuruisella konsernilainalla ja takauksilla.
Saksalaisen Handelsblatt-lehden lähteiden mukaan Saksa voi vaatia Fortumilta jopa viisi miljardia euroa Uniperin mahdollisesta pilkkomisesta tai osallistumisesta jatkossa yhtiön tappioiden kattamiseen. Yksi yhä esillä olevista vaihtoehdoista on Fortumin ehdotus siirtää Uniperin Saksassa olevat kaasu- ja kivihiilitoiminnot Saksan liittovaltion omistukseen.
Uniperin ongelmat liittyvät nimenomaan kaasuun. Yhtiö saa Gazpromin toimittamaa kaasua alle puolet sovitusta. Käynnissä oleva huoltokatko on katkaissut kaasutoimitukset kokonaan. Uniper on täyttänyt kaasuvajetta ostamalla kaasua eri puolilta maailmaa jopa kymmenen kertaa kalliimmalla kuin mitä yhtiö maksaa venäläiskaasusta. Toistaiseksi Uniper on joutunut myymään kaasua vanhoilla sopimushinnoilla ja tehnyt jopa kymmenien miljoonien tappiota päivittäin.
Yhtiö on varoittanut teollisuusasiakkaitaan mahdollisesti edessä olevista hinnankorotuksista. Lisäksi yhtiö toivoo, että kaasun hinnan korotuksia voidaan ohjata kuntien ja kaupunkien kaasuasiakkaille. Se on mahdollista, jos Saksa nostaa maakaasun saatavuuden korkeimpaan hälytystilaan.
NordStream kaasuputken huollon pitäisi valmistua torstaina. Gazprom varoitti tällä viikolla eurooppalaisia asiakkaitaan, muun muassa Uniperia siitä, että se ei välttämättä pysty täyttämään kaasusopimuksiaan.
Yöllä presidentti Vladimir Putin vakuutti Teheranissa, että Venäjä pystyy täyttämään kaasusopimuksensa huoltotauon jälkeen sataprosenttisesti. Jo seuraavassa lauseessa Putin totesi, että kaikki riippuu kuitenkin Kanadassa korjatusta kaasuturbiinin varaosasta, eli siitä, toimitetaanko se Venäjälle ajoissa. Varaosa on toimitettu Kanadasta Saksaan ja Saksasta Suomeen. Suomesta se on määrä siirtää välittömästi Venäjälle. Putin kehotti Eurooppaa tarvittaessa ottamaan vuosi sitten valmistuneen NordStream kaksi -kaasuputken käyttöön korvaamaan NordStream yksi -kaasulinjaa. Saksa on keskeyttänyt toistaiseksi kakkosputken katsastamisen ja hyväksymisen käyttöön.
EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Layen totesi tänään, että NordStream kakkosen käyttöönotto ei ole vaihtoehto kaasutoimituksille. Komission puheenjohtajan mukaan kyse on presidentti Vladimir Putinin EU-maihin kohdistuvasta energiakiristyksestä.
Lue lisää: EU-komissio ehdottaa kaikille jäsenmaille kaasun käytön vähentämistä – "Venäjä kiristää meitä"
EU-komissio esitti tänään jäsenvaltioilleen vapaaehtoista kaasunkulutuksen vähentämistä viidellätoista prosentilla viiden viime vuoden keskimääräisestä kulutuksesta. Jos vapaaehtoiset leikkaukset eivät toteudu, komissio voi halutessaan pakottaa jäsenvaltioita kaasun kulutuksen leikkauksiin. Komission mukaan vapaaehtoiset toimet ja suositukset kohdistuvat niin teollisuuteen kuin yksityisiin kuluttajiin. Komission tiedotustilaisuudessa otettiin esimerkkimaiksi Suomi ja Hollanti, jotka ovat lopettaneet venäläiskaasun käyttämisen kokonaan.