Saksassa paine liittokansleri Angela Merkelin hallitusta kohtaan on kasvamassa vakoiluväitteiden takia.
Süddeutsche Zeitung -lehti kertoi torstaina, että Saksan tiedustelupalvelu BND auttoi Yhdysvaltoja vakoilemaan EU-komissiota ja korkea-arvoisia ranskalaisviranomaisia.
Saksassa kysellään nyt, johtiko sisäministeriö pari viikkoa sitten harhaan liittopäiviä, kun se kielsi tietävänsä Yhdysvaltain teollisuusvakoilusta Euroopassa.
Süddeutsche Zeitungin mukaan teollisuusvakoilua on tapahtunut yksittäisissä tapauksissa, kun Yhdysvallat etsi tietoja laittomasta viennistä.
– Olennaista on ollut eurooppalaisten naapuriemme ja EU-instituutioiden poliittinen urkinta, kommentoi nimetön asiaa tunteva lähde lehdelle.
Väitteet ovat kiusallisia liittokansleri Angela Merkelille, jonka on kerrottu aiemmin olleen raivoissaan siitä, että Yhdysvaltojen turvallisuusvirasto NSA on ilmeisesti vakoillut häntä.
Konservatiivinen päivälehti Die Welt sanoi skandaalin nyt saavuttaneen liittokanslerinviraston.
Merkelin luotettu, sisäministeri Thomas de Maiziere on luvannut antaa selvityksen asiasta parlamentaariselle komitealle ensi viikolla.
Opposition mielestä hallitus on valehdellut siitä, mitä se on asiasta tiennyt. Liittokansleri Merkelin tiedottaja puolestaan kiisti jyrkästi valehtelun.
"Väitteet selvitettävä pohjia myöten"
EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi odottavansa Saksan selvittävän pohjia myöten vakoiluväitteet.
Luxemburgin pitkäaikaisena pääministerinä toiminut Juncker sanoo kokeneensa henkilökohtaisesti, miten vaikeaa tiedustelupalveluita on hallita.
– Olen sanonut (komissaarien muodostaman) kollegion kokouksessa, että komissiolla tulisi olla oma salainen palvelunsa, koska agentit ovat täällä läsnä. En tiedä, ovatko saksalaiset agentit paikalla, hän sanoi tiedotustilaisuudessa.
Komission tiedottaja Margaritis Schinas oli hyvin niukkasanainen siitä, miten komissio reagoi vakoiluväitteisiin. Hänen mukaansa komissio on ollut yhteydessä "tarvittaviin kansallisiin tahoihin".