Yhdysvallat on vakoillut Saksassa myös mediaa, kertoo Der Spiegel -lehti. Lehden mukaan tällä viikolla julkisuuteen tulleet Wikileaksin vuodot kertovat, että Yhdysvallat vakoili laajasti paitsi Saksan hallitusta myös maan mediaa.
Der Spiegelin mukaan lehti itse on joutunut Yhdysvaltojen tarkkailun kohteeksi.
Lehti syyttää myös Saksan hallitusta, että se tiesi lehteen kohdistuneesta urkinnasta. Lehden mukaan on selvää, että maan hallituksen edustajat katsoivat sormien läpi amerikkalaisten urkintatoimia ja "pahimmillaan tukivat niitä".
Amerikkalaisen uutiskanava CNN:n mukaan saksalaisten viranomaisten ja median yhteistyöstä kerättiin tietoa, joka luovutettiin edelleen Saksan hallinnolle.
Saksalaiset toimittajat ovat erityisen hämillään siitä, että kanslerinvirasto tiesi urkinnasta jo vuonna 2011, eli kaksi vuotta ennen kuin tiedot liittokansleri Angela Merkelin puhelimen salakuuntelusta tulivat ilmi vuonna 2013.
Der Spiegelin tietojen mukaan Saksan tiedusteluviranomaiset eivät pitäneet mediaurkintaa niin merkittävänä, että se vaatisi seurauksia.
– Tämä on jotain mitä oletin tapahtuvan autoritaarisissa valtioissa kuten Venäjällä tai Kiinassa, mutta ei demokraattisessa maassa, sanoi urkintavyyhdin keskelle joutunut toimittaja. Hän esiintyi CNN:n haastattelussa nimettömänä, sillä hän pelkäsi jälkiseurauksia jomman kumman maan taholta.
CNN:n haastatteleman Yhdysvaltain turvallisuusneuvosto NSC:n puhemies Ned Price ei kiistänyt eikä myöntänyt uutiskanavan tietoja journalistisen työn urkinnasta.
Price toppuutteli kohua CNN:n haastattelussa ja sanoi, ettei "tavallisten kansalaisten" tarvitse olla huolissaan, että Yhdysvallat vakoilee heidän tietojaan.
Merkelin salakuuntelun tutkinta lopetettiin
Saksan liittovaltion syyttäjä lopetti kesäkuun puolivälin tienoilla rikostutkinnan liittyen liittokansleri Angela Merkelin puhelimen salakuunteluun.
Syyttäjän toimistosta tiedotettiin kesäkuun 12. päivä, että syytöksiä ei voitu todistaa kunnolla.
NSA:n urkintatoimet tulivat julki, kun Edward Snowden vuoti tiedot vuonna 2013. Tietojen mukaan Yhdysvaltojen turvallisuusvirasto NSA salakuunteli Merkelin ja monen muun saksalaisen puhelimia.
Syyttäjä aloitti asiasta rikostutkinnan viime kesänä.