Suojelupoliisin (supon) viestintäpäällikkö Jyri Rantala ei kiistä eikä vahvista itävaltalaisen Falter-lehden tietoja suposta ja Itävallan tiedustelupalvelu BVT:stä.
Falter-lehti kertoi keskiviikkona, että supo pyysi heinäkuussa muilta tiedustelupalveluilta Euroopassa tietoja venäläisdiplomaatista, jota lehden mukaan on epäilty vakoojaksi. Asiasta Suomessa uutisoi aiemmin Yle.
Tietopyyntöä ei kuitenkaan lähetetty Itävallan tiedustelupalvelu BVT:lle, vaan se oli rajattu pois. Lehden mukaan taustalla on epäluottamus BVT:hen, koska Itävallan hallituksessa on mukana äärioikeistolainen Itävallan vapauspuolue (FPÖ). FPÖ:llä on läheiset suhteet Venäjään.
– Operatiiviseen työhön liittyvät yksityiskohdat ovat salassa pidettäviä tietoja. Sen takia niihin väitteisiin, mitä itävaltalaismediassa on esitetty suojelupoliisin ja itävaltalaisen turvallisuuspoliisin välisestä yhteistyöstä, en voi ottaa kantaa, Rantala kommentoi STT:lle.
Rantalan mukaan kansainvälisen yhteistyön määrä on viime vuosina moninkertaistunut ja tietopyyntöjä joko tulee tai lähtee päivittäin. Tietojenvaihdossa aina tapauskohtaisesti harkitaan, millaisella jakelulla niitä esimerkiksi lähetetään.
– Sen harkinnan lähtökohtana on nimenomaan Suomen oman valtion turvallisuuden suojaaminen.
Kansainvälinen yhteistyö perustuu Rantalan mukaan luottamukseen. Se on hänen mukaansa kaikkien tiedustelupalveluiden keskeinen periaate, koska käsiteltävät tiedot ovat arkaluontoisia.
– Pahimmillaan näiden tietojen vuotaminen julkisuuteen tai ulkopuolisille voi vaarantaa vaikkapa yksittäisen lähteen hengen. Sen takia harkitsemme aina tarkasti, kenelle tietopyyntöjä lähetetään tai minkälaisia tietoja ylipäätänsä luovutamme kumppaneillemme.
– Sen tarkemmin en lähde arvioimaan, minkä maan viranomaiset ovat luotettavia tai minkä maan viranomaiset eivät ole luotettavia.
"Hallitusten välillä ei epäluottamusta"
Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Suomen ja Itävallan hallitusten välillä ei ole epäluottamusta. Sipilä sanoi Itävallan liittokansleri Sebastian Kurzin kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa, että hän ja Kurz keskustelivat uutisesta lyhyesti kokouksensa lopuksi Kesärannassa.
– Mitä tulee suojelupoliisiin, he tietenkin kommentoivat sitten osaltaan näitä tapahtumia, mutta maiden tai hallitusten välillä ei ole minkäänlaista epäluottamusta, Sipilä sanoi.
– Olen samaa mieltä, Kurz lisäsi.
Huolta monissa maissa
Useat Euroopan maat alkoivat kaihtaa yhteistyötä BTV:n kanssa sen jälkeen, kun poliisi ratsasi tiedustelupalvelun tilat helmikuun lopulla, kertoo Washington Post. BTV:n uudet johtajat FPÖ:stä olivat määränneet ratsiat.
Ratsioiden perusteena oli epäily, että osa tiedustelupalvelun viranomaisista olisi käsitellyt arkaluontoista tietoa huolimattomasti.
Ratsioita kritisoitiin ankarasti. Uutistoimisto Reutersin mukaan on herännyt epäilys, että niiden verukkeella tiedustelupalvelua haluttiin puhdistaa viranomaisista, jotka ovat läheisiä Kurzin Kansanpuolueen kanssa. Sisäministeri, FPÖ:n Herbert Kickl on kieltänyt syytökset.
Maaliskuussa esimerkiksi Saksa ilmaisi huolensa tietojen jakamisesta Itävallan kanssa, uutisoi Financial Times. Saksa vaati tietää, oliko sen tiedustelupalvelun tietoja otettu haltuun etsinnöissä ja ratsioissa.
Myös monet muut Euroopan maat ovat päättäneet suojella tietojaan ja sulkea Itävallan ulkopuolelle.