Saksa alkaa järjestää yllätyskokeita lentäjille, jotta näiden käyttämät lääkkeet ja huumausaineet saataisiin selville. Pistokokeet aloitetaan lähes vuosi sen jälkeen, kun masennusta sairastanut Germanwingsin perämies ohjasi matkustajakoneen vuoren seinää päin. Asiasta uutisoi The Local.
Tiedot pistokokeista perustuvat müncheniläisen sanomalehden haltuunsa samaan asiakirjaan, jonka mukaan kokeet tullaan aloittamaan toukokuun loppuun mennessä. Berliinin parlamentin alahuoneen tulee vielä antaa hyväksyntänsä asialle.
Lufthansan, joka omistaa myös turmakoneyhtiö Germanwingsin, johtaja Carsten Spohr julisti jo viime vuoden toukokuussa, että yhtiön lentäjille tullaan tekemään lääketieteellisiä yllätyskokeita. Spohrin ilmoitus tuli pian toukokuun 24. päivän jälkeen, jolloin 150 Barcelonasta Düsseldorfiin matkalla ollutta ihmistä kuolivat, kun 27-vuotias Andreas Lubitz ohjasi koneen Alppeja päin.
Onnettomuuden jälkeen kävi ilmi, että Lubitz kärsi masennuksesta ja että lentoyhtiö oli ollut tietoinen hänen terveydentilastaan. Tapaus herätti paljon keskustelua Saksan yksityisyydensuojan ja julkisen turvallisuuden välisestä tasapainosta ja pohdittiin, olisiko jotakin voitu tehdä onnettomuuden estämiseksi.
Yllätyskokeista kertovan asiakirjan mukaan lentoyhtiöiden tulisi varmistua, että vain ”turvallisen ja kontrolloidun” matkan takaavat henkilöt saisivat lentää koneita. Teistit varmistaisivat myös, etteivät lentäjät olisi ”lääkkeiden, alkoholin tai muiden psykoaktiivisten aineiden vaikutuksen alaisina”, kun heidän kelpoisuuttaan on syytä epäillä.
Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA suositteli heinäkuussa 2015, että lentäjien terveydentilaa, mielenterveys mukaan lukien, tulisi tarkkailla enemmän. EASA haluasi myös, että ohjaamossa olisi aina kaksi henkilöä, mikä ei ainakaan vielä ole EU:n mukainen määräys.