Saksalaisten häikäisevä dominointi leimaa nykykeihäänheittoa – yksi kysymys saa tähdet mietteliääksi

Johannes Vetter
Johannes Vetter osoittelee sormella sitä, kuka on tällä hetkellä keihäänheiton maailmantilaston ykkönen.Lehtikuva
Julkaistu 05.06.2018 08:45
Toimittajan kuva

Ilari Savonen

ilari.savonen@mtv.fi

@ilarisavonen

Saksalaisen keihäänheiton taso. Asia, mikä puhuttelee tällä hetkellä yleisurheilun parissa. Saksa ei dominoi lajia pelkästään yhden heittäjän voimin, vaan maailmantilaston kärkipaikoilta löytyy peräti kolme saksalaista. Mistä tämä menestys sitten johtuu?

LUE MYÖS: Tero Pitkämäeltä hurja arvio suomalaisesta keihäslupauksesta: "90 metriä vain välipysäkki"

Pääkuvan videolla Tulosruudun ennakkojuttu Paavo Nurmi Gamesista.

Se on kysymys, joka saa jokaisen kolmikon jäsenen mietteliääksi.

– Pahan heitit. Taustalla ei ole oikein mitään yhtä syytä, viikonloppuna 92,06 metriä heittänyt Andreas Hofmann sanoo MTV Sportille.

Tämä sama vastaus toistuu jokaisen kohdalla.

– Ei tätä oikein pysty selittämään vain yhden tekijän kautta, tällä hetkellä maailmantilaston kolmantena oleva Thomas Röhler (91,78) pohtii.

Vaikka Hofmann (26 vuotta), Röhler (26) ja Johannes Vetter (25) ovat kaikki lähes saman ikäisiä, ovat he ponnistaneet pinnalle hieman eri tahtiin.

– Ensin olin minä, sitten tuli piakkoin Johannes ja samalla moni tiesi Saksassa, että Andreas on erittäin lahjakas nuori heittäjä, Röhler muistelee.

– Hän vain koki vastoinkäymisiä loukkaantumisten suhteen. Hän teki kuitenkin määrätietoisesti töitä ja pääsi mukaan kelkkaan, Röhler jatkaa, puhuen Hofmannista.

Vetterin mukaan selittävä tekijä ei löydä esimerkiksi siitä, että kaikki olisivat kotoisin aivan samoilta seuduilta.

– Harjoittelemme eri paikoissa ja meillä on eri valmentajat. Toki sitten maajoukkueen päävalmentaja kokoaa meidät yhteen testeihin sun muihin, Vetter perkaa.

– Meillä on olemassa hyvät taustat. Matkan varrella on ollut paljon hyviä valmentajia ja taustalla on ollut paljon erilaisia näkemyksiä, Röhler komppaa perään.

Kaikkien kolmen mielestä saksalaisheittäjien välillä on erittäin hyvä harmonia. Hofmannin mukaan kolmikko jakaa avoimesti huomioita keskenään.

– Jos jossakin kisassa näkee, että jollain kulkee todella hyvin tai jos jollakin tökkii jossain, niin sitten juttelemme keskenämme. ”Mitä on meneillään? Mikä on huonosti? Onko joku tekninen juttu vialla?” Totta kai olemme samalla kilpailuhenkisiä ja yritämme päihittää toisemme. Se on ihan selvää, Hofmann miettii.

Vetter on samoilla linjoilla.

– Vietämme paljon aikaa yhdessä kisoissa ja puhumme kaikenlaista. Ei vain keihäästä, vaan muustakin. Se tekee meistä hyvän joukkueen. Totta kai sitten kisoissa kaikki haluavat voittaa toisensa. Taistelemme kovaa, mutta loppupeleissä voimme jutella keskenämme. Voimme ottaa yhdessä oluen ja voimme pitää hauskaa. Se olisi surullista, jos ottaisimme jotenkin yhteen kisojen jälkeen. On upeaa, millainen tilanne tässä on käsillä, Vetter hehkuttaa.

LUE MYÖS: Suomalainen yleisurheilun huippulupaus sai taaksensa jättitukijan – "Ihan älyttömän siisti juttu"

Kohti isoja kisoja

Kolmikosta ensimmäisenä huipulle ponnistanut Röhler on saanut todeta sen, miten rinnalle on tullut äärimmäisen kovia haastajia. Tähän hän suhtautuu enemmän kuin hyvillä mielin.

– Tietyllä tapaa voin ottaa kunniaa siitä, että olin se, joka meni ensimmäisenä liekkimeren läpi ja nyt ne liekit leiskuvat oikein kunnolla. Ihan samalla tavalla minäkin tarvitsen noita taisteluja. Olemme nähneet noita aiemminkin. Tero (Pitkämäki) ja Andreas (Thorkildsen) – he taistelivat koko ajan. Jan Zelezny kävi omat taistelunsa. Niitä tarvitsee, koska ei ole helppoa saada itsestään 110% irti, jos kukaan ei ole uhkaamassa millään tapaa.

– Tuossa oli sellaisia vuosia, missä otin helppoja voittoja. Tiesin, että en tarvitse kuin yhden puhtaan heiton. Tiesin, että pystyn yltämään 86 metriin tai 88 metriin. Ei tuolla tavalla kuitenkaan yllä sinne aivan parhaalle mahdolliselle tasolle, Röhler perustelee näkemystään.

Raaka kilpailijan asenne pursuaa kolmikosta esille. Viikonloppuna yli 92 metrin heiton kiskonut Hoffman suhtautui naureskellen uuteen ennätykseensä, jonka takaa ei löydy hänen mukaansa mitään salaisuuksia.

– Olen tehnyt pitkään töitä tämän eteen.

– Enkä ole lopettanut vielä, Hoffman sanoi, viitaten entistä pidempiin heittoihin.

Tiistaina Turussa Röhler, Vetter ja Hoffman asettuvat vastakkain Paavo Nurmi Gamesissa.

Suomen pitkäaikainen keihäskunkku Pitkämäki tiivisti nykytilanteen osuvasti.

– Saksa vastaan muu maailma, Pitkämäki heitti, aiheuttaen hymyä saksalaiskolmikossa.

Vetter muistutti kuitenkin siitä, ettei nykytilastoista kannata vetää liian pitkiä johtopäätöksiä.

– Tällä hetkellä tilanne voi näyttää tuolta (Saksa vastaan muu maailma), mutta tässä on edessä vielä pitkä matka. Olen aivan varma siitä, että muutkin alkavat päästä iskuun. Viime vuosi oli hyvä esimerkki. Taisimme olla maailmantilaston kärkipaikoilla, mutta lopulta vain yksi saksalainen sai mitalin, Vetter viittaa viime kesään ja Lontoon MM-kisoihin.

Tuolloin Vetter oli ykkönen (89,87), mutta hopea (Jakub Vadlejch, 89,73) ja pronssi (Petr Frydrych, 88,32) menivät Tshekkeihin.

– Kyse on kuitenkin siitä, että miten hyvässä iskussa sitä on kunakin päivänä, Vetter muistuttaa.

Niin saksalaiskolmikon kuin muidenkin keihäsmiesten katseet kääntyvät hiljalleen kohti Berliinin EM-kisoissa, jotka ovat ohjelmassa 7.-12. elokuuta.

Tällä hetkellä maailmantilaston kärjessä oleva Vetter (kauden paras: 92,70) on äärimmäisen innoissaan kesän huipennuksesta.

– Se on ihan mahtava juttu. Asun aika lähellä Berliiniä ja esimerkiksi ystävät ja perhe tulevat sinne. Ihan mahtavaa, kun saa koko yleisön taaksensa. Ehkä se voi tehdä jopa hieman hermostuneeksi, Vetter hymyilee.

1:56img

1:14img

1:17img

2:31img

1:11img

Tuoreimmat aiheesta

Yleisurheilu