Saksa on jyllännyt viime vuosina keihäänheiton ykkösmahtina. Yksi maan ykköstykeistä, hallitseva olympiavoittaja Thomas Röhler, avasi maan menestysreseptiä C Moren Urheilusuorassa.
LUE MYÖS: Olympiapäätös vihlaisi, saako Antti Ruuskasen ura jatkoa? – "Kiire loppui nyt"
Röhler oli ollut kolme vuotta peräjälkeen suorastaan tykkivedossa, kun hän paukutti 2016–2018 joka kausi keihään päälle 91 metrin. Parhaimmillaan keppi tärähti 93,90 metriin vuonna 2017. 2016 tuli olympiakultaa, 2018 Euroopan mestaruus.
Viime kausi toi kuitenkin takapakkia: koko suven parhaaksi kiskaisuksi jäi 86,99 metrin siivu. Röhlerin mukaan hänen kroppansa ei ollut viime vuonna niin terve kuin hän olisi toivonut, ja samalla hän muistuttaa, ettei keihäänheitto ole aina helppoa.
– Me olemme kaikki vain ihmisiä, emme robotteja. Se on positiivinen puoli lajissamme, Röhler totesi.
Röhler sanoo päässeensä yli viime vuodesta ja käyttäneensä kokemuksia hyödyksi valmistautuessaan tähän vuoteen, jota koronaviruspandemia on kuitenkin jo sotkenut suuresti. Tokion olympialaiset siirtyivät ensi vuoteen, ja Pariisin EM-kisat peruttiin.
– Odotan innolla heittämistä, koska harjoittelu sujuu näinä päivinä todella, todella hyvin. Toivon, että meillä on terve ja suunnitelmien mukaan sujuva vuosi 2021.
Etu nuorempiin nähden
Vaikka Röhler, 28, kuvailee koronaviruspandemian olevan vaikea tilanne "meille kaikille", hän uskoo ajan olevan hankalampi nuoremmille urheilijoille.
– Kun on kokemusta ja on voittanut paljon kisoja, minun on helpompi arvostaa aikaa, jonka tässä saa. En saa koskaan muulloin kolmea viikkoa putkeen, jotka voin viettää puolisoni kanssa kotona.
Röhler uskoo nuorempien urheilijoiden olevan riippuvaisempia kisoista ja totutuista tavoista.
– Olen vuosien varrella oppinut olemaan joustavampi, ja uskon, että se auttaa näinä aikoina.
Tero ja Hannu
Saksalaisia auttanee ylipäätään luottamus omaan osaamiseen. Viime vuoden pisimmästä kaaresta vastasi Viron Magnus Kirt (90,61), mutta heti hänen jälkeensä pisimmälle kiskoivat saksalaiset Johannes Vetter (90,03) ja Andreas Hofmann (89,65). Röhler (86,99) oli maailmantilaston yhdeksäs, Julian Weber 11:s (86,86).
Viime vuoden maailmantilastossa 18 parhaan joukossa oli muista maista vain yksi heittäjä, mutta saksalaisia mahtui 11:n kärkeen siis neljä miestä.
Saksalaisten tykitys on ollut tuimaa jo useita vuosia. Röhler näkee taustalla loogisia syitä.
– Salaisuus on, ettei meillä ole yhtä salaisuutta. Tykkäämme kuitenkin jakaa tietoa ja olemme myös siitä onnekas sukupolvi, että me kaikki kasvoimme lähes samanikäisinä. Tunnemme toisemme pitkältä ajalta ja tiesimme, että kilpailu on maassamme kovaa, minkä myötä ei voinut olla päivääkään sivussa. Olemme superkilpailullisia urheilijoita, ja jokainen haluaa olla paras, Röhler kuvaili.
Valmennusmetodit ovat Saksassa olleet yksilöllisiä, kunkin urheilijan ominaisuuksiin sopivia. Ei olla lähdetty luomaan jonkinlaista yhtä patenttikaavaa, mutta menetelmistä on keskusteltu avoimesti.
Osa kiitoksista lähtee myös Suomeen, takavuosien keihäsmahtimaahan. Röhler kertoo hyötyneensä keskusteluista suomalaisurheilijoiden kanssa, ja erikseen hän nostaa esiin uransa päättäneen menestysheittäjä Tero Pitkämäen sekä tämän valmentajana toimineen Hannu Kankaan.
– Uskon, että olemme kaikki oppineet paljon historiastanne. Minä ja minun valmentajani olemme ammentaneet paljon esimerkiksi Teron ja hänen valmentajansa kokemuksista, Röhler kiitteli.
Mitä Röhler ajattelee crossfit-harjoittelusta, joka on hänen kohdallaan noussut myös otsikoihin? Katso koko haastattelu ylälaidan videolta.
C Moren Urheilusuora maanantaista perjantaihin klo 19.30.