Saksalainen Johannes Vetter on kuulunut keihäänheiton kansainvälisiin kärkinimiin jo vuosia. Kuitenkin vasta hänen syyskuun alussa heittämä tulos 97,76 nosti hänet yleisurheilun supertähtien joukkoon. Vetter kertoo MTV Urheilun haastattelussa, miten hänestä tuli maailman paras.
Olympiavoitto!
Saksalainen Johannes Vetter ei arkaile ilmoittaa seuraavaa tavoitettaan keihäänheittäjänä. Ja miksi arkailisi? Vetter on ollut kuluvan kauden ylivoimaisin yleisurheilija maailmassa.
Vetterin kauden kruunasi hänen syyskuun alussa Puolassa heittämä tulos 97.76, jolla hän nousi kaikkien aikojen maailmantilastossa Tshekin Jan Zeleznyn kantaan. 24 vuotta vanha maailmanennätystulos jäi vain 72 sentin päähän.
LUE MYÖS: Johannes Vetterin käsittämätön keihäskaari toi mukanaan ärsyttävän lieveilmiön – "Te suomalaiset ymmärrätte paremmin"
Hirmuheitollaan Vetter jätti kauden maailmantilastossa toisena olevan Intian Neeraj Chopran kymmenen metrin päähän. Asiantuntijat – ja myös Vetter itse – arvioivat, että paremmissa tuulioloissa heitto olisi kantanut yli 100 metriä.
– Kun heittää noin pajon yli 90 metriä, yli 97 metriä, tavoitteena on ehdottomasti olympiakulta, Vetter sanoo MTV Urheilun haastattelussa.
Toinen selkeä tavoite saksalaisella on Zeleznyn ennätyksen rikkominen.
– Se on aina ollut tavoitteeni. Tiedän, että minulla on suuria tavoitteita, mutta olen myös aika hyvässä kunnossa saavuttaakseni tavoitteeni.
Hirvittävässä kunnossa olevan Vetterin luulisi pettyneen, kun Tokiossa ei tänä vuonna päästy kilpailemaan koronaviruspandemian vuoksi olympiamitaleista. Näin ei kuitenkaan ole.
– En ollut turhautunut, kun olympialaiset siirrettiin. Asetin heti itselleni kolme tavoitetta tälle kaudelle: haluan olla Saksan mestari, maailman ykkönen ja heittää yli 90 metriä. Kaikki toteutuivat.
Vetter on kuulunut keihäänheiton eliittiin jo vuosia, ja vuoden 2017 maailmanmestaruus nosti hänet tähtiluokkaan. Kuitenkin vasta superheitto Puolassa nosti miehen yleisurheilun megatähdeksi.
Kuinka tähän on tultu? Antaa Vetterin kertoa.
Keskinkertainen pallonheittäjä
Johannes Vetter ei ollut keihäänheittäjänä mikään lapsitähti.
Vuonna 1993 syntynyt saksalainen aloitti yleisurheilun kuusivuotiaana. Normaaliin tapaan saksalainen harrasti pitkään useita yleisurheilulajeja: juoksi, heitti ja hyppäsi.
Mikään ei vielä lapsuudessa viitannut siihen, että Dresdenissä syntynyt Vetter olisi tulevaisuuden suurheittäjä.
– Saksassa heitetään 80 gramman ja 200 gramman palloa. En ollut pallonheitossa koskaan mikään huippu, mutta ihan hyvä kuitenkin.
Keihäs valikoitui Vetterin lajiksi hänen ollessaan 13–14-vuotias. Päälajissakin saksalaisen kehitys oli maltillista.
LUE MYÖS: Miksi kammottavan keihäskaaren singonnut Johannes Vetter on niin hyvä? Suomalaisvalmentaja puhuu jo 100 metrin heitosta – "Maailmanennätys olisi varmasti tullut jo eilen"
Vetter heitti 700 gramman keihästä 16-vuotiaana lukemiin 56.31 ja 17-vuotiaana 68.73. Vertailun vuoksi alle 18-vuotiaiden kovin noteeraus 700 gramman keihäällä on Braian Toledon vuonna 2010 heittämä 89.34.
Miesten 800 gramman keihästä Vetter heitti alle 18-vuotiaana parhaimmillaan 51.77 vuonna 2010. Maailman kaikkien aikojen kovin noteeraus tuossa ikäluokassa on Aki Parviaisen 79.96.
Metrejä kuitenkin alkoi vähitellen kertyä lisää. Nuori Vetter ihaili Tero Pitkämäkeä ja Andreas Thorkildsenia ja pääsi samaan kilpailuun näiden kanssa Saksan Dessaussa toukokuussa vuonna 2013.
Pitkämäki voitti kilpailun tuloksella 85.39, Thorkildsen oli viides. Vetter heitti 69.63 ja oli 11:s. Heikosta menestyksestä huolimatta Vetter muistelee tapahtumaa suurella lämmöllä.
– Se oli kuin unelma olisi tullut toteen, kun sain heittää esikuvieni kanssa.
Tuloksetkin alkoivat kehittyä. Saman vuoden elokuussa Vetter heitti Schutterwaldissa kauden parhaakseen 83.73. Seuraavalla kaudella taso taantui kuitenkin jälleen maagisen rajan alle.
Valmentaja muutti kaiken
Vetterin mukaan suuri muutos hänen kehityskaaressaan tuli vuonna 2014, kun hän 21-vuotiaana siirtyi Boris Obergföllin valmennukseen. Näkemystä tukevat myös miehen tilastot.
Vuonna 2015 Vetter heitti Jenassa ennätyksekseen 85.40 ja kohensi sitä seuraavana vuonna Berliinissa lukemiin 89.57. Vuonna 2017 sitten rävähti. Vetterin Luzernissa heittämä 94.44 nosti hänet kaikkien aikojen listalla toiseksi. Edelle jäi vain Zeleznyn maailmanennätys, joka tuolloin oli vielä neljän metrin päässä.
– Korjasimme paljon tekniikassani ja treenaamisessani. Se on oikeastaan syy siihen, että heitän niin pitkälle, Vetter kertoo Obergföllin vaikutuksesta.
Vetter kiittelee vuolaasti myös Saksan keihäsmaajoukkueen päävalmentajana työskentelevää valmentajaansa, joka omalla heittourallaan tunnettiin nimellä Boris Henry. Obergföll heitti Henrynä ennätyksekseen 90.44 vuonna 1997 Linzissä.
Kaksikon ajatukset tuntuvat osuvan mainiosti yksiin.
– Olen melko samanlainen kuin Boris oli ollessaan urheilija. Olemme vartaloltamme samanlaisia ja ajattelemme urheilusta samoin. Boris ei ole minulle vain valmentaja, vaan kuin toinen isä. Meillä on todella hyvä suhde ja ajamme toisiamme eteenpäin. En voisi kuvitella, että minulla voisi olla parempaa valmentajaa.
Maanmiehet puskevat eteenpäin
Saksalaiset ovat dominoineet miesten keihäänheittoa viimeiset vuodet.
Vetterin ohella Thomas Röhler (93.90) ja Andreas Hoffman (92.06) ovat puhkaisseet 90 metrin rajan viime vuosina. Myös Bernhard Seifert (89.06) ja Julian Weber (88.29) ovat nousseet keihäsmaailman kärkikahinoihin.
Vetter on tietysti tyytyväinen saksalaisten tilanteesta, mutta tietää, ettei menestys jatku ikuisesti.
– Jokaisella maalla on vuosia, kun on lahjakkaita kavereita. Me olemme nyt hyvässä asemassa, meillä on useita hyviä heittäjiä, Vetter sanoo.
– Tällä hetkellä meillä on viisi heittäjää, jotka kaikki harjoittelevat eri valmentajien kanssa eri paikoissa.
Johannes Vetter
Syntynyt: Dresdenissä 26. maaliskuuta 1997.
Ennätys: 97.76 vuodelta 2020.
Saavutuksia: MM-kultaa vuonna 2017, MM-pronssia vuonna 2019. Saksan mestari 2017 ja 2020.
Päävalmentaja Obergföll saa tässäkin asiassa kiitosta Vetteriltä. Hänen mukaansa valmentaja toimii eräänlaisena linkkinä huippuheittäjien välillä, jolloin kaikki voivat oppia toisiltaan.
– Se on varmaan yksi syy, miksi olemme niin hyviä tällä hetkellä.
Huippumittojen lisäksi menestystä on tullut myös arvokisoissa. Röhler vei olympiakultaa Riossa 2016, ja Vetterin uran toistaiseksi suurin voitto on vuodelta 2017, kun hän heitti MM-kultaa Lontoossa tuloksella 89.89.
Askel taaksepäin
Vuosi 2017 oli ennen kulunutta kesää tuloksellisesti Vetterin paras. Hän heitti yli 90 metriä myös vuosina 2018 ja 2019, mutta vuoden 2017 kaltainen piikki jäi saavuttamatta. Vetter kertoo huippuvuoden 2017 jälkeen hakeneensa uusia tuulia harjoitteluunsa, mutta palanneensa sittemmin takaisin vanhaan.
– Tietysti sitä yrittää saada lisää hevosvoimia, löytää jotain, mitä voi muuttaa tekniikassaan ja harjoittelussaan tehdäkseen kehonsa voimakkaammaksi ja nopeammaksi. Löytää jotain teknisiä asioita. Täytyy katsoa tuloksia. Jos ne ovat hyviä, jatkat valittuun suuntaan, jos eivät, täytyy mennä vähän takaisin. Se ei minusta ollut huono päätös, täytyy kokeilla, että voi kehittyä.
Tällä hetkellä Vetter vaikuttaa tyytyväiseltä tekemiseensä. Talven aikana on tarkoitus kehittää ainakin kestävyyttä, sillä vuoden 2021 kesällä kilpailuita kertyy luultavasti koronaviruksen sekoittamaa kilpailukesää enemmän. Muuten harjoittelussa haetaan kehitystä pienellä hienosäädöllä.
– Luultavasti keskitymme korjaamaan joitain pieniä teknisiä yksityiskohtia. Tekniikkani on tällä hetkellä aika hyvä, melko samanlainen kuin vuonna 2017. Muutimme jotain vuodelle 2018. Se ei ollut huono, mutta ei kuitenkaan toiminut todella hyvin. Muutimme sitten takaisin ja nyt olen heittänyt samoin kuin 2017. Se oli minusta paras päätös.
Pitkämäen vuosiin vielä matkaa
Vetterin esikuva Tero Pitkämäki lopetti keihäänheiton viime syksynä ollessaan lähes 37-vuotias. ME-mies Jan Zelezny heitti arvokisamitaleille vielä 40-vuotiaana ottaessaan EM-pronssia Göteborgissa vuonna 2006. Tshekki lopetti uransa saman vuoden syksyllä.
Nyt 27-vuotias Vetter ei suunnittele kilpauraansa yhtä pitkälle, mutta ei hän myöskään tunne kiirettä keihäänheiton lopettamiseksi.
– Se riippuu siitä, miten kehoni kestää tulevina vuosina. Tiedostan, että terveys on ollut viimeisinä 1,5 vuotena kaikista tärkein tekijä, että pystyn heittämäään säännöllisesti niille mitoille mihin heitän, Vetter sanoo.
– Matkustaminen, kaikki ihmiset, keitä tapaan ja se, että voin heittää muiden huippujen kanssa on todella hauskaa ja teen sitä niin kauan kuin vain pystyn.