Saksan hallituskriisin välitulos: Merkelin ratkaistava pakolaisongelma kahdessa viikossa – myös Trump otti osaa keskusteluun: Saksan kansa kääntyy johtoaan vastaan

1:57img
Julkaistu 18.06.2018 19:25
Toimittajan kuva

Pertti Nyberg

pertti.nyberg@mtv.fi

Saksassa liittokansleri Angela Merkel sanoo puolueensa CDU:n ja sen baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n olevan samaa mieltä siitä, että Saksaan tulevien ulkomaalaisten määrää pitäisi vähentää.

Lausunnon taustalla on sisarpuolueiden riita pakolaiskysymyksestä. Baijerissa toimiva CSU on sisäministerinsä Horst Seehoferin suulla sanonut, että Saksaan ei pidä ottaa pakolaisia, jotka on jo rekisteröity muualla EU-alueella.

Riita johti jo hallituskriisiin mutta tänään tehdyn kompromissin seurauksena Merkelillä on kaksi viikkoa aikaa saavuttaa jonkinlainen sopimus EU-maiden kanssa pakolaispolitiikasta.

Pakolaiskysymys EU-pöydälle

Merkel ei hyväksy sisäministerinsä yksinvaltaisia puheita mutta nyt sovitun välirauhan mukaisesti Merkelillä on siis pari viikkoa aikaa ratkaista ongelma EU-tasolla.

Tänään liittokansleri Angela Merkel sanoi, että Saksa pyrkii vähentämään maahantulijoita.

– Olen saanut sisarpuolueelta tukea, mikä mahdollistaa neuvottelut EU-kumppaneiden kanssa tulevassa huippukokouksessa, Merkel sanoi tänään.

Huippukokous pidetään juhannuksen jälkeisenä torstaina ja perjantaina.

Jos Merkel ei saa sopimusta aikaiseksi, sisäministeri Seehofer aikoo ryhtyä omilla valtuuksillaan torjumaan pakolaiset, jotka on rekisteröity aiemmin muualla EU:n alueella. Seehofer toivotti kuitenkin Merkelille paljon onnea EU-kokoukseen.

Tilanne voi johtaa myös siihen, että Merkel erottaa Seehoferin, ja tilanne mitä ilmeisimmin johtaisi hallituksen hajoamiseen.

Tosin Seehofer sanoi tänään, että hän ei yritä hajottaa hallitusta.

Vaihtoehto Saksalle -puolue tiukentaa muidenkin näkemyksiä

Baijerilaisen sisarpuolueen tiukkaan linjaan on syynä pakolaisvastainen Vaihtoehto Saksalle -puolue, jonka kanssa Baijerin konservatiivit käyvät kisaa äänistä seuraavan kerran ensi lokakuun paikallisvaaleissa.

Saksan myönteinen pakolaispolitiikka on aiheuttanut pakolaisvastaisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen nousun ja rapauttanut CSU:n kannatusta.

CDU:n ja CSU:n kanssa hallituksessa olevat sosiaalidemokraatit ilmoittivat tänään, että puolue ei automaattisesti tue konservatiivipuolueiden aietta rajoittaa maahanmuuttajien tuloa.

Trump ilkkui Saksan pakolaispolitiikalle

Asiaan on ottanut kantaa myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, joka syytti pakolaisten muuttavan Euroopan kulttuuria ja lisäävän rikollisuutta Saksassa.

Tweetin mukaan "Saksan kansa on kääntymässä johtoaan vastaan, kun siirtolaisuusasiat vavisuttavat hataraa hallitusta Berliinissä. Rikollisuus on nousussa Saksassa. Euroopassa on tehty suuri virhe, kun (maanosaan) on päästetty miljoonia ihmisiä, jotka ovat niin väkivaltaisesti muuttaneet alueen kulttuuria."

Trumpin pakolaiskommentin taustalla on halu puolustaa omaa pakolaispolitiikkaa, jota on kritisoitu laajasti Yhdysvalloissa. Trumpin mukaan Yhdysvallat ei halua, että Euroopan pakolaispolitiikan ongelmat toistuvat Yhdysvalloissa.

Yhdysvalloissa on kohistu viime päivät uudesta tavasta erottaa maahan laittomasti tulleet siirtolaiset lapsistaan. Esimerkiksi Texasissa on maahanmuuttokeskuksia, joissa vanhemmista erotettuja lapsia pidetään säilössä valtavissa häkeissä.  

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat