Saksan liittokansleri Angela Merkel kohautti maanantaina toteamalla, että toivoisi voivansa palata ajassa taaksepäin ja toimia toisin. Nyt Saksa arvuuttelee, vihjaako liittokansleri aikeisiin tiukentaa maahanmuuttolinjauksiaan. Merkel on saanut Saksassa kovaa kritiikkiä ja tappioita osavaltiovaaleissa. Syynä pidetään maahanmuuttopolitiikkaa.
– Jos voisin, menisin ajassa taaksepäin monia monia vuosia, jotta hallitus ja (pakolaiskysymyksestä) vastuulliset tahot saisivat enemmän aikaa tähän tilanteeseen, joka sai meidät kiinni aika valmistautumattomina loppukesästä 2015, Angela Merkel sanoi, ja kommentti yhdistettiin välittömästi maahanmuuttopolitiikkaan.
Merkel on viime viikkona kärsinyt raskaita tappioita Saksan osavaltiovaaleissa, viimeksi Berliinissä jossa CDU:n kannatus putosi historiallisiin pohjalukemiin, 17,6 prosenttiin. Se on viisi prosenttiyksikköä edellisvaaleja vähemmän. Saamaan aikaan oikeistopopulistinen ja islam-vastainen AfD-puolue on nostanut kannatustaan. Syynä pidetään Saksassa toteutettua, Merkelin ajamaa avointen ovien politiikkaa.
Maahanmuuttokysymykset eivät kuitenkaan jaa Saksaa vain oikeistopopulistit-maltilliset -akselilla. Myös Merkelin kristillisdemokraattisen puolueen CDU:n sisarpuolue CSU on vaatinut maahanmuutolle vuotuista 200 000 tulijan kattoa, mutta Merkel on ehdottomasti kieltäytynyt ajatuksesta. CSU on toistuvasti ilmaissut kiukkua Merkelin päätöksestä päästää maahan vuoden sisällä liki miljoona maahanmuuttajaa.
Puhetta vai konkreettisia toimia?
Merkelin yllätysmyönnytys voidaankin nähdä jonkinasteisena kädenojennuksena maahanmuuttoa kyseenalaistaneiden suuntaan. Parlamenttivaalit ovat vain vuoden päässä. Nyt Saksassa mietitään, onko Merkelin sävynmuutos viesti halusta tehdä jotakin konkreettisia muutoksia.
– Hän kiemurtelee muttei peräänny, analysoi Die Zeit -lehden päätoimittaja Josef Joffe uutistoimisto Reutersin mukaan. Joffen mukaan Merkelin pohjaviesti on: "En ole ollut väärässä, en vain saanut sitä ilmaistua oikein".
Merkel ei ole vielä suostunut sanomaan, aikooko hän pyrkiä liittokansleriksi vielä vuonna 2017. Hän on nyt 62-vuotias, joten hyvää poliittista peliaikaa on. Monet arvelevatkin, että Merkel alkaa nyt osoittaa valmistautumista alkavaan valtataisteluun. Näin uskovat ainakin suuret saksalaislehdet Der Spiegel ja Bild.
– Ei ole epäilystäkään, etteikö hän yrittäisi jatkokautta, todettiin mm. Bild-lehden pääkirjoituksessa.
Paljon riippuu nyt Merkelin kyvyssä saada puolelleen CSU-sisarpuolueen ärtyneet kannattajat. Osa reaktioista Merkelin pahoittelupuheisiin on ollut lämpimiä, osa puolestaan vaatii toimintaa.
Maahanmuuttajien vierta Saksaan on jo selvästi vähentynyt, mikä paljolti johtuu Balkanin reitin sulkemisesta sekä EU-Turkki-sopimuksesta. Lähikuukaudet ja mielipidemittaukset kertovat, riittääkö se turvaamaan Merkelille seuraavan kauden.